Skilsmissebørn og sammenbragte familier
SPONSORERET indhold

De 6 bedste råd til sammenbragte familier

Sammenbragte familier kan være svære at få til at lykkes. Men her får du 6 gode råd til, hvordan du får det til at fungere.

Af:: Kicki Thomsen Foto: Alamy
28. jan. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Mette H. Hinnerskov, stifter af sammenbragtfamilieraad.dk

KLUMME: Skilsmissestatistikken taler for sig selv. Det er svært at få ægteskabet til at fungere til døden os skiller. Derfor er der også rigtig mange, der oplever kærligheden på ny, og som konsekvens af det skal have en sammenbragt familie til at fungere. Men i de sammenbragte familier er skilsmisseprocenten oppe på hele 75%, hvorfor det kan være en endnu større udfordring at få projektet og kærligheden til at lykkes.

LÆS OGSÅ: 7 fif til at bevare et godt forhold til din teenagedatter

Her følger 6 gode råd til, hvordan du skaber den bedste sammenbragte familie og undgår alt for mange konflikter.

1. Gør plads til alle
Det er afgørende vigtigt, at der er plads til alle parter i en sammenbragt familie. Hvis man går for stærkt frem, og børnene ikke når at følge med i alle de ændringer, der sker i deres kerne, så har de kun ét sted at afreagere, og det er over for den nye voksne i deres kerne, eller i 2. række, hos den af deres forældre, der har involveret sig med en ny partner.

Samtidig skal man heller ikke underkende, at det kan være virkelig svært at være de voksne i en sammenbragt familie. De voksne er forelskede, men skal samtidig rumme nye børn, at der er mindre tid til og fokus på egne børn, der er måske en eks, der reagerer på ens nye kærlighed, der er en eks til den nye partner, der er en lang række "krav" fra omverdenen til, hvordan man tackler bonusbørn osv.

LÆS OGSÅ: 9 forandringer, når du går fra ét til to børn

Gør plads til, at alle parter kan nå at følge med. Gør det lovligt at trække sig lidt. Tal åbent om, at det kan være svært. Anerkend børnenes behov, og tro sidst men ikke mindst på, at I med rummelighed og tid nok skal få noget godt ud af at have bragt to familier sammen. Man bliver ikke en ny familie, men man kan blive så meget andet godt.

2. Man kan have fælles værdier
Skab nogle nye fælles værdier for jeres sammenbragte familier. Start med at tale sammen som par om, hvilke værdier der er vigtige for jer. Inddrag derefter børnene (når I føler de er klar til det, og når de selvfølgelig er store nok til at bidrage) og tal om, hvad I synes, der er vigtigt. Spørg dem, hvad de synes og italesæt og skriv evt. ned, hvilke værdier I ender med at beslutte som vigtige. Det kan evt. være, at det er vigtigt for jer at spise morgenmad og/eller aftensmad sammen hver dag. Måske er det vigtigt, at I taler pænt til hinanden, uanset hvilken situation der opstår. Måske er det vigtigt, at alle hjælper til med de praktiske gøremål. Måske har I en motionsform, I alle er glade for, som I gerne vil prioritere og gøre sammen. Der er mange muligheder for fælles værdier.

3. Vælg dine kampe med omhu
Lad være med at tro, at du kan ændre alting på én gang. Spørg dig selv, hvor vigtig problematikken er for dig. Spørg dig selv, om det reelt har noget med dig at gøre. Tænk også over, hvor stor sandsynligheden er for, at du får det, som du gerne vil have det. Tænk over, hvor mange parter, der har taleret før dig. Vælg 2-4 ting, som virkelig er vigtige for dig, og som har stor indflydelse på din dagligdag og kæmp så for dem. Sig PYT til de andre.

4. Tag ikke alt personligt
Det kan være nemt at føle ansvar for de mindre gode situationer. Det kan være svært hele tiden at tro på, at man gør det bedste, man kan. Man kan have en grundlæggende dårlig samvittighed både overfor egne og partneres børn. Alle tre dele kan være med til, at man tager mange af de situationer, der opstår i en sammenbragt familie meget personligt. Det er langt fra sikkert, at det har noget med dig og din adfærd at gøre, så øv dig i at kigge på situationen udefra.

5. Overtag ikke hele ansvaret
Specielt kvinder kan have behov for at overtage styringen over mange ting, herunder også opdragelsen af bonusbørnene og håndteringen af partneres eks. Det er uklogt og ikke særlig respektfuldt over for ens nye partner.

Samtidig kan den ene voksne også nemt påtage sig opgaven at sikre sig, at der er god stemning i den sammenbragte familie. Det er virkelig et hårdt arbejde, og efter noget tid vil de fleste opleve, at man ikke længere kan mærke sig selv. Man er blevet så god til at mærke de andre familiemedlemmers behov og sindsstemning, som man gerne vil forsøge at indfri og ikke mindst ændre på, hvis stemningen er dårlig – men man bliver selv væk, hvilket kan medføre nogle ret store problematikker i en sammenbragt familie.

Sørg for at italesætte, at alle parter har et ansvar for at melde tydeligt ud, men også for at bidrage til, at man får det bedste ud af situationen. Det er i den forbindelse vigtigt, at man også italesætter, at det er okay at have dage eller timer, hvor man ikke synes det hele er så nemt.

6. Gør plads til de dårlige dage
Som du kan læse i punkt 5, så skal det italesættes, at alle parter i en sammenbragt familie kan have dage eller timer, hvor det er lidt svært. Det er ikke den sammenbragte families undergang, hvis det ikke altid er godt det hele. Pas på ikke at drag flere store konklusioner end godt er. Man kan arbejde hen i mod, at det er okay at sige højt, at man lige nu har brug for at være alene, eller har brug for alene-tid med mor eller far. Jo mindre "hemmeligt", der opstår, jo nemmere er det for alle parter, så skab ikke en negativ stemning omkring de timer eller dage, der ikke er så gode, men find roen i, at det er okay.

Det skaber respekt for hinanden, og den respekt kan man bruge i rigtig mange sammenhænge, eksempelvis til at tale om fælles værdier og ansvar. Respekten for hinanden er et grundfundament til at have det godt med hinanden.


LÆS OGSÅ: 5 udfordringer alle med to børn under 10 kender til

LÆS OGSÅ: 19 ting, du kender til, hvis du har en teenager (eller flere) derhjemme

LÆS OGSÅ: ”Moderskabstalent har ingen alder”