”Det var gennem Spice Girls, vi imiterede voksenkulturen og lærte at forstå en verden, vi endnu ikke forstod”
SPONSORERET indhold

”Det var gennem Spice Girls, vi imiterede voksenkulturen og lærte at forstå en verden, vi endnu ikke forstod”

Eurowoman.dk tog med en tur ned ad en krydret memory lane; vi var til Spice Girls-fest.

Foto: Lucia Odoom
20. okt. 2015 | Livsstil | Eurowoman

Rottehalerne hopper op og ned på en lyshåret pige, der er på vej til fest i Kødbyen i København. Hun tager sin slikkepind ud af munden og bryder ud i sang:

- If you want my future, forget my past. If you wanna get with me, better make it fast. Now don't go wasting my precious time. Get your act together we could be just fine...

LÆS OGSÅ: 19 ting, der vil gøre dig nostalgisk, hvis du voksede op i 90'erne

Det er pigebandet Spice Girls' debutsingle "Wannabe" fra 1997, som hun reciterer udenad. Hendes veninde tilslutter sig, og de synger videre vers efter vers lige så let, som er sangen et pop-hit, de hører på repeat i radioen lige for tiden.

Pigerne er på vej til klubben Jolene, der denne aften lægger lokaler til en fest, som ifølge Facebook-begivenheden får over 2.000 gæster. Det er en fest, der hylder, spiller og handler om, ja, Spice Girls; De fem 'kryddersild', der for 17-18 år siden fik flere tusinder af danske piger i primært seks- til tolvårsalderen til at se ud som dem, danse som dem og købe ting til værelset af dem.

- Nogle kan mene, det bare var poppjat, men det var mere. Spice Girls var og er væsentlige, for det var igennem dem, vi imiterede voksenkulturen og lærte at forstå en verden bedre, som vi ikke helt forstod endnu. Det skal vi huske at snakke om – både hvad der skete hormonelt og socialt med os, lige før vi blev teenagere, siger musikjournalisten Lucia Odoom.

Hun står bag mediet Poppel, der i aften holder festen i anledning af det nye printmagasin og radio-podcast, der begge dele handler om Spice Girls.


Ida Marie Martensen 21 år - i midten. Er til daglig inspireret af Spice Girls i sin tøjstil. Foto: Emma Ellegaard.

I rygerummet på klubben Jolene står en pige med rødt, farvet hår og en lårkort paillet-kjole, det ligner Union Jack, Storbritanniens flag. I aften er hun Ginger Spice.

- Hvor er Posh? Har hun problemer med David? spørger en pige ved siden af hende med sit lange, lyse hår sat i rottehaler. Hun piller lidt ved sin halskæde, hvor der står 'Baby'.

Posh kommer gående henover dansegulvet med truttet mund og solbriller, hvis glas dækker et godt stykke udover hendes øjne, og som bliver holdt sammen af et næsten gennemsigtigt stel.

LÆS OGSÅ: Victoria Beckham: Virkelighedens grimme ælling

Pigerne samler sig til et billede, hvor også en pige i en særdeles kropsnær leoparddragt og mørkt-farvet, touperet hår slutter sig til.

I virkeligheden er de alle veninder til daglig og var kun lige begyndt i børnehave, da Spice Girls bragede derud af.


Foto: Emma Ellegaard.

Alle har en historie med Spice Girls
Lucia Odoom var selv ni år, da hun sang med på sætninger som: "Who... do you think you are? Who... some kind of superstar?" Hun og de fire andre piger bag Poppel har valgt at fokusere på Spice Girls, fordi de vil dokumentere den æra, som var med til at præge deres opvækst.

- Spice Girls var mere end boybands som Westlife eller Backstreet Boys. Vi var hele årgange, der dyrkede dem, og nærmest alle, man taler med i dag, har en historie med Spice Girls. Det var dem man hørte, da man som helt lille var ved at finde ud af, hvem man var, siger Lucia Odoom.
Foto: Emma Ellegaard.

Spice Girls var bannerførere for, at man som pige kunne være, som man ville: sporty eller sexet eller begge dele, forklarer Elise Ligaard, der har skrevet speciale om Spice Girls på Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet.

- Det handlede ikke kun om at eksperimentere med at være udfordrende og sexet, som pigerne i Spice Girls var, men om at afprøve de forskellige roller. Med Spice Girls kunne piger finde ud ad, hvordan de var i forhold til alle de forskellige karakterer. Det var et mere komplekst forhold end blot at ville være én af dem, siger Elise Ligaard.

LÆS OGSÅ: "Skal vi nu skyde 2,3 børn ud i de 5 år vi studerer, eller hvad?"

Hun tilføjer, at de var helt almindelige piger, der blev samlet til et talentshow a la shows som Popstars og X factor, som vi senere hen har set. Deres stemmer var okay, deres ansigter var kønne, og deres tøj var spændende - men intet, de gjorde, var uden for rækkevidde for det helt almindelige barn.

- Grundlæggende havde medlemmerne af gruppen den her naboens datter-appel, der gjorde, at de fik børn til at føle, de kunne en hel masse, som dem de var.

Det var nok også derfor, at pigegrupper sendte over 4.000 hjemmevideoer ind til en konkurrence i Snurre Snups Søndagsklub i 1997. Alle videoerne var nyfortolkninger og gengivelser af kendte Spice Girls-danse og -numre.
Foto: Emma Ellegaard.

Spice Girls-stemning hver dag
Diskolyset glimter i 21-årige Ida Marie Martensens sølvrygsæk og helt lyse, løvemankeagtige hår, der hænger løst bortset fra to små rottehaler. På halsen har hun et lyst silkebånd som dem, man pakker luksuriøse gaver ind i, og på det sidder en muslingeskal i plastik.

At møde hende i samme outfit på en hverdag er ikke usandsynligt:

- I takt med at jeg blev ældre og var ved at finde mig selv, eksperimenterede jeg med alle mulige stilarter, hvor det var nemmest: med mit udseende, siger hun.

Det får folk til at glo lidt.

- Men jeg lærte hurtigt at have det fedt med at gå i mærkeligt tøj, uanset hvad andre syntes om det. Det synes jeg også Spice Girls repræsenterede. De var vilde, anderledes, indimellem alt for meget, men det var det, der var så fedt ved dem. De havde SÅ meget girl-power, som sjældent er set før eller siden, siger hun.

- Det er nok derfor, de for mig er så sindssygt befriende at lytte til, danse til, synge med på. Der er bare ingen andre pigegrupper som Spice Girls.

På dansegulvet står udklædte piger efterhånden tæt, men også et par mænd, der slår fast, at Spice Girls ikke kun var en pigeting. Men overordnet er i aften et godt sted for piger at slå sig løs klædt ud som barndommens stjerner og for mænd at få sig frit udsyn til voksne kvinder klædt som deres barndomsidoler.

Midt i flokken af mennesker står de fem veninder, der som gruppe valgte at klæde sig ud som hver sin Spice Girl-karakter. De har også en sjette veninde med, der er deres alles manager denne aften. De drikker champagne, gemmer sig bag solbriller og store smil, for de har nemlig vundet aftenens konkurrence som de bedste og mest gennemførte Spice Girl-kopier.


Sofie Jacobi, 26 år. Del af det feministiske DJ-kollektiv Kapow. Hørte mere Marilyn Manson end Spice Girls, da hun var barn. Foto: Emma Ellegaard.

LÆS OGSÅ: 90'ernes 9 ultimativt bedste musikvideoer

LÆS OGSÅ: "Det her er ikke bare web - det er fremtiden"

LÆS OGSÅ: 15 ting, du garanteret ikke vidste om SATC