Bedste danske melodi grand prix sang

Foto: Susanne Baden Jensen "Hvert år ser vi 'the melodi grand prix'," forklarer de israelske superfans af Eurovision.

”Jeg elsker Kølig Kaj!”: Israelske Eurovision-fans om de 5 bedste danske sange gennem tiderne

De kan ikke ét ord dansk, men alligevel ser de det danske Melodi Grand Prix. De kender årstal for alle sange – og så har de vidt forskellige bud på det bedste danske bidrag gennem årene. Mød fem medlemmer af den israelske Eurovision Fan-klub.

De kan ikke ét ord dansk, men alligevel ser de det danske Melodi Grand Prix. De kender årstal for alle sange – og så har de vidt forskellige bud på det bedste danske bidrag gennem årene. Mød fem medlemmer af den israelske Eurovision Fan-klub.

Vinder Danmark Eurovision i år?

Spørger vi blandt nogle af dem, som går ALLERMEST op i konkurrencen, som i år afholdes i deres eget hjemland, Israel, er lille Dannevang bestemt ikke helt uden chancer. 

Det står klart allerede efter få sekunder i selskab med fem medlemmer af OGAE Israel, som er den israelske fraktion af Eurovision-fanklubberne.

LÆS OGSÅ: Eurovision-bingo: Gør din aften ENDNU sjovere med denne leg

ALT.dk er blevet inviteret til Tel Aviv for at følge forberedelserne til den største musikbegivenhed i landets historie, og her møder vi de fem Eurovision SUPER-fans:

Itzik Fishely, Daniel Dunkelman, Aharon Zvulun, Liron Shtivi og Moran Taranto-Maler, som straks reagerer, da de hører, hvilket land jeg kommer fra...

Israel Eurovison Fanklub.jpgFra venstre mod højre: Moran Taranto-Maler, Itzik Fishely, Daniel Dunkelman, Liron Shtivi og Aharon Zvulun. (Foto: Susanne Baden Jensen)

Aharon: Hun er journalist fra Danmark.

(De begynder alle i kor at nynne årets danske bidrag ”Love is forever…” af sangeren Leonora, red.)

Moran: Åh, den er så sød. Da den vandt jeres eget udvælgelsesshow, sagde jeg: ”Wow, den kan rent faktisk vinde årets Eurovision!” Fordi hun er så sød, og det er en lille, men meget fin og sympatisk sang. Du kan ikke undgå at blive vild med den. Men i år, efter alle landenes sange er blevet udvalgt, er der dog tydeligvis en hård konkurrence, men hun vil helt sikkert kvalificere sig til finalen.

Aharon: I år er der mange store sange med eksplosive optrædener, så derfor kan det være til hendes fordel, at hun kommer med en lille, simpel sang, fordi den skiller sig ud.

Moran: Hun skal optræde med den, som hun gjorde til finalen i jeres show.

I så det danske show?

Aharon: Ja, vi så "the melodi grand prix", det er sådan, I siger det, ikk'?

Moran: Og jeg tror, at vi alle undervejs var enige om, at dét var sangen, som ville vinde konkurrencen. Hun var en sikker vinder. Der var også en duet mellem to kvinder, som kom på andenpladsen, som vi nu også godt kunne lide.

Aharon: Men ja, hvert år ser vi "the melodi grand prix" sammen med de andre israelske Eurovision-fans, og jeg kan særligt godt lide de danske finaler. De er amazing.

Hvordan adskiller de danske finaler sig fra de andre lande?

Aharon: De skandinaviske finaler er ret ens, jeres er også i familie med svenskernes Melodifestivalen, som er en stor én. Men jeg kan godt lide sangene, der er noget med de skandinaviske sangskrivere og producere og det hele, så de skriver virkelig gode sange. Jeg kunne rigtig godt lide jeres bidrag sidste år med Rasmussen ("vikingen Rasmussen" eller Jonas Flodager Rasmussen repræsenterede Danmark i 2018 under navnet Rasmussen med sangen 'Higher Ground', red.), men i år tror jeg virkelig, at det er en fordel for Danmark, at det er en ren og klar sang, som hun synger perfekt – og på forskellige sprog. Jeg kan utrolig godt lide det danske sprog, det er noget, som man ikke hører hver dag. Dét kombineret med fransk, engelsk og alle sprogene gør, at jeg tror, at den klarer sig godt.

Hvilken dansk sang gennem alle årene er jeres favorit?

Daniel Dunkelman og Kølig Kaj Eurovision.jpgDaniel Dunkelman og Kølig Kaj - eller KOlig Kaj, som han udtaler det. (Foto: Susanne Baden Jensen/screendump)

Daniel Dunkelman

Jeg har to favoritter. Den ene er fra 2012, Soluna Samay med ’Should've Known Better’. Vidunderlig sang, som jeg stadig hører den dag i dag. Og så 'Stemmen i mit liv' af Kølig Kaj fra 1997. (Han udtaler titel og kunstnernavn på dansk, og her bliver jeres udsendte noget overrasket og udbryder ”Oh my God, det er jo så sjovt”, red.) Det er mit yndlings-år nogensinde helt generelt. Det var det år, som startede hele min interesse for Eurovision, og jeg husker stadig sangen med varme minder, som en af mine favoritter.

Hvad kunne du lide ved sangen?

Jeg har altid godt kunnet lide hiphop. Den var meget ny i lyden og gik musikalsk væk fra Eurovision-”boblen”. Og stemningen i sangen var meget cool, den havde sang og telefon-tonerne. Så sjovt.

Ja, alle i Danmark kender sangen, men den klarede sig vist ikke så godt?

Nej, den kom på en 17.-18. plads, men for mig var den (begynder at synge på dansk, red): ”Jeg tænder på dig, jeg kan ikk’…” Jeg har ingen anelse om, hvad han synger om, haha, men jeg elsker virkelig den sang.

Aharon Zvulun og Tommy Seebach.jpgAharon Zvulun er vild med en dansk disko-klassisker. (Foto: Susanne Baden Jensen/Screendump)

Aharon Zvulun

Hvis jeg skal vælge noget af det lidt ældre, så vil jeg sige Tommy Seebach fra 1979 med sangen "Disco Tango". Den sang var et KÆMPE hit her i Israel. 

Liron Shtivi og Emmelie de Forest.jpgLiron Shtivi fremhæver et af de mest populære danske bidrag nogensinde. (Foto: Susanne Baden Jensen/Getty Images)

Liron Shtivi

Jeres vinder Emmelie de Forest (vandt Eurovision i 2013 med sangen ’Only Teardrops’, red.)

LÆS OGSÅ: Emmelie de Forest om kæresten: ”Min manager sagde, at vi var skabt for hinanden”

Moran Taranto-Maler og rollo og king.jpgMoran Taranto-Maler synger (stadig) med på danske Rollo & King. (Foto: Susanne Baden Jensen/Screendump)

Moran Taranto-Maler

Jeg synes, at I skulle have vundet i 2001 med "never ever let you go, though you hurt my feelings..." (hun nynner sangen "Never ever let you go" eller på dansk "Der står et billede af dig på mit bord" af Rollo og King, red.)

Itzik Fishely_Anja Nissen.jpgItzik Fishely fik taget en selfie med sin danske yndlingssanger. (Foto: Susanne Baden Jensen/Privat)

Itzik Fishely (formand for den israelske Eurovision Fanklub kaldet OGAE Israel)

Af danske sange vil jeg sige den fra for to år siden. Anja (Nissen, som sang "Where I Am", red.), jeg elskede hende! Jeg har et billede, hvor jeg står sammen med hende, som jeg er meget stolt af.

Om turen
ALT.dk var inviteret på en pressetur finansieret af EIPA - Europe Israel Press Association.

Eurovision Song Contest 2019

Israel er vært for Eurovision Song Contest 2019, som bliver afholdt i Tel Aviv i arenaen Tel Aviv Expo.

Tirsdag 14. maj og torsdag 16. maj afholdes der semifinaler, hvor Danmark deltager torsdag.

Finalen afholdes lørdag 18. maj og vises fra kl. 21 på DR.

netta.jpgNetta Barzilai - kendt under kunstnernavnet Netta - vandt sidste år Eurovision med sangen 'Toy* for sit hjemland Israel, da konkurrencen blev afholdt i Lisbon, Portugal. (Foto: Getty Images)

Se, hvad vi ellers skriver om: Musik, Lister og Sociale medier