Forbes’ unge, danske business-stjerner: ”Jeg lever som en 35-årig i hverdagene og som en 18-årig, når jeg har fri"
Tre unge danskere er netop kommet på det amerikanske erhvervsmagasin Forbes europæiske "30 under 30"-liste. Mød den 23-årige kvinde, der har gjort hårelastikker til en blændende forretning.
– Vi var faktisk begge nærmest chokerede, da vi hørte, at vi var på listen. Vi vidste, at vi var nomineret sammen med omkring 5000 andre virksomheder, så vi tænkte jo, at vores chancer ikke var så gode.
Sofie Trelles-Tvede er ikke, som 23-årige er flest. Hun er direktør i sit eget firma, opfinder og iværksætter. Og i sidste uge modtog hun og forretningspartneren Felix Haffa, 23, en helt særlig hæder: En plads på det anerkendte amerikanske erhvervsmagasin Forbes "30 under 30"-liste i kategorien detail og e-handel.
De fleste med hår over skulderlængde kender nok den rivende følelse i hovedbunden, mærkerne i håret og de mange knækkede hårstrå, som er resultatet af en hel dag med håret sat op med hårelastik. Til gengæld er det nok de færreste, der har taget skridtet fra almindelig irritation til faktisk at gøre noget ved det. Det gjorde den dengang kun 19-årige management-studerende Sophie Trelles-Tvede ikke desto mindre. Hun satte sig ned, tænkte sig om, og opfandt en hårelastik, snoet som en gammeldags telefonledning, som var behagelig og ikke gjorde skade på håret. Invisibobble, som elastikken kom til at hedde, var født.
– Jeg sagde til min daværende kæreste og nuværende forretningspartner Felix Haffa, at jeg godt vidste, at det lød lidt skørt, men at jeg havde en idé om at lave en hårelastik ud af noget så simpelt som en telefonledning. Han svarede, at han ikke kunne vurdere, om det var en god eller dårlig idé, men at eftersom jeg virkede ret passioneret omkring det, syntes han, at vi skulle gøre noget ved det, fortæller hun.
Sophie Trelles-Tvedes far, iværksætter og forfatter Lars Tvede, er dansk, men hun har boet det meste af sit liv i England, og bor i øjeblikket i München i Tyskland. Selvom ordet "bor" måske netop er en stramning - hun rejser nemlig efter eget udsagn 3-4 dage om ugen i forbindelse Invisibobble, som i dag har omkring 100 medarbejdere og distribuerer i næsten 60 lande.
– Jeg tror, at Invisibobble gjorde, at jeg blev meget hurtigt voksen. Man går fra at være 18 år med forældre, der tager sig af alt, hvor man ikke engang laver sin egen aftensmad, til det her liv, hvor man er nødt til at tage arbejdet enormt seriøst. Jeg lever som en 35-årig, men når jeg tager fra arbejde, går min tankegang tilbage til en 18-årigs. Så det handler meget om at prøve at finde en balance mellem de to poler.
Sund nervøsitet
Selvom Sophie Trelles-Tvede selv stolede på sin idé, havde hun ikke mange eller store forventninger til, hvad iværksættereventyret ville komme til at indebære.
Annonse
– I begyndelsen var det jo bare Felix og jeg, og vi havde det sådan, at vi ville give det et skud, og se hvad der skete, og hvis det ikke gik, havde vi haft det sjovt og lært noget undervejs. Men pludselig begyndte det jo at vokse, og vi fik flere ansatte, og så begynder man jo også at tænke, at nu er man nødt til at mene det og tage det alvorligt. Ellers går det ikke bare ud over en selv, men også over alle de mennesker, man har fået med om bord.
Var du aldrig nervøs for, at det ikke ville gå?
– Selvfølgelig, det er jeg hver eneste dag. Men jeg tror, at det fra starten af har tegnet ret godt, og vi har hele tiden vokset organisk. Jeg tror også, at det er sundt at bekymre sig, for det øjeblik du stopper med det og bliver for afslappet er der nogen, der kommer ind og høster frugten af det, du har opnået.
Nye muligheder i fremtiden
Der er nok ikke mange 22-årige, der har et ligeså klart og konkret svar på, hvad de vil med fremtiden, som det svar man får, når man spørger Sophie Trelles-Tvede. Invisibobble rider på en trendbølge lige nu, fortæller hun, og derfor er det en af hendes højeste prioriteter at gøre virksomheden klar til også at kunne se nye muligheder i markedet. Der står med andre ord "Invisibobble" i kalenderen en del år ud i fremtiden.
– Vi arbejder virkelig hårdt på at gøre Invisibobble til at produkt, som alle mangler. Og så arbejder vi hen imod at ruste os så godt som muligt på at kunne gribe den næste mulighed. For fire år siden så jeg en mulighed med Invisibobble, men der er flere huller i nichemarkedet, der kan fyldes ud. Vi skal være klar til at få øje på de muligheder hurtigt og reagere effektivt på dem.
Det er på mange måder en eksklusiv klub, Sophie Trelles-Tvede er blevet en del af med sin placering på Forbes "30 under 30"-liste. Og hun håber da også, at det kan få betydning for virksomhedens fremtid:
Det er første gang, at erhvervsmagasinet Forbes udgiver en europæisk pendant til de anerkendte "30 under 30"-lister, som hylder iværksættere, ledere og opfindere under 30 år.
Listerne er inddelt i ti kategorier: Medier, industri, politik, retail og e-handel, kunst, underholdning, sociale iværksættere, forskning og sundhed, teknologi og finans.
Tre unge danskere har fundet vej til årets lister, som er sammensat af et dommerpanel bestående af erhvervsdrivende og iværksættere fra hele Europa ud fra kriterierne: 1) Lederskab og betydning indenfor deres felt 2) Tankegang og resultater 3) Sandsynlighed for, at netop de kommer til at have afgørende indflydelse på deres felt over det næste halve århundrede. Det skriver Forbes' europæiske kontaktperson i en e-mail.