Jim Lyngvild Hjemmet Interview

Foto: Heidi Lundsgaard mfl. Det bliver en sommer på Sydfyn med Morten og hundene. Det gør heller ikke Jim Lyngvild noget.

Jim Lyngvild: "Det var det mest magiske, jeg nogensinde havde prøvet"

Egentlig vil Jim Lyngvild helst ud i verden, men denne sommer bliver han hjemme på vikingeborgen til en sommer med grillmiddage og gæster.

Hvad er dit bedste sommerminde fra din barndom?

Det var en ferie til Bornholm med min mor, min mors daværende mand og to af mine søskende. Jeg var seks år og havde aldrig været på ferie før, fordi min mor indtil da havde været alene med fem børn. Men da vi sad på færgen Povl Anker fra København, var det det mest magiske, jeg nogensinde havde prøvet. Jeg fik et tegnesæt på færgen, og alene dét var stort. Det kunne ikke blive bedre, og de voksne måtte endda forklare mig, at vi ikke engang var på ferie endnu, det var bare turen derover. Det var en fantastisk sommer i Sandvig, og hvert år, når jeg skal til Folkemødet, skal jeg lige gå en tur forbi og se det hus.

Hvornår begynder sommeren for alvor for dig?

Når de to bedste sommerdufte rammer mig: Nyslået græs og naboens grill.

LÆS OGSÅ: Lotte Heise: "Det kan godt ødelægge stemningen lidt, men som mine sønner siger..."

Er du en vandhund?

Nej, vand er klamt, og jeg er altid bange for, at der er en haj, der spiser mig, eller sådan noget. Det er lidt underligt, for jeg har faktisk vundet skolemesterskaber i svømning, men i dag synes jeg bare, der er andet, der er sjovere. Jeg vil hellere dø end ligge ved havet og læse en svensk succeskrimi, som Morten kan. Jeg vil hellere gå på opdagelse i snoede små gyder og købe mærkelige ting.

Hvad slæber du med hjem fra rejser?

Alt! Det er forfærdeligt, for jeg har altid 100 kilo overvægt på vej hjem, og på vej til lufthavnen spekulerer jeg altid over, hvordan jeg nu får forklaret det. Når jeg er i Kina og Indien, tager jeg stof med hjem. I Thailand er det smykker. Da jeg var på Bornholm med Ghita Nørby for nylig, købte jeg en Krølle Bølle-sparegris til os hver.

Er du til daseferie eller aktiv ferie?

Aktiv! Derfor er Morten den bedste at rejse med, for han sætter sig altid på en cafe med en kop kaffe og wifi, og så giver han mig en håndfuld penge, jeg kan gå ud og shoppe for, og så kommer jeg først tilbage tre timer senere. Han brokker sig aldrig.

Hvilken rejse er den bedste, du har været på?

Det er alle mine rejser til Indien. Første gang var i 10. klasse, hvor jeg rejste Indien rundt i tog på tredje klasse. Det er seksmandskupeer, men der sidder ofte 40 personer og en høne, og alle damerne propper dig med mad. Jeg elsker i det hele taget Indien, for Indien er så ukontrolleret og top kaos med 120 kilometer i timen. Jeg tror, det er sundt for alle at komme dertil og blive rusket lidt, og det ærgrer mig, at jeg ikke kommer dertil i år, men de er så hårdt ramt af corona.

Hvad er din yndlingsis?

Jeg er ikke så meget til gammeldaws is, for jeg kan bedre lide en softice med flydende chokolade – og så skal den rulles i hakkede nødder.

Hvad er din yndlingssommermad?

Alt, man kan grille, men faktisk må det godt være af den ret tarvelige slags, for jeg er hverken til hummer eller stenbiderrogn. Bare alt det man kan få i Netto – og helst alt for meget. Der skal være så meget, at man ikke kan spise op. Jeg kommer af en landbrugsfamilie, så jeg laver altid mad til tre gange så mange, som jeg har inviteret.

Hvilken bog læser du i sommerferien?

Røde Orm af Frans G. Bengtsson. Det er en vikingebog fra 1940'erne. Den er ikke kun god, fordi den handler om vikinger – den er hysterisk velskrevet. Det er toppen af vikingelitteratur. Jeg læser altid kun bøger én gang, for jeg har fotografisk hukommelse, men lige den bog har jeg læst flere gange. Jeg læser faktisk ikke så meget, for jeg er typen, der skriver flere bøger, end jeg læser.

LÆS OGSÅ: Mette Frederiksen: Disse bøger læser jeg i sommerferien

Hvilken sang forbinder du med sommer?

"Bornholm, Bornholm, Bornholm". Alle danskere over 40 år har et godt forhold til den sang, som man kender fra Far til fire. Sangen er skrevet direkte ind i de gode tider og den danske folkeånd, hvor intet ondt findes. Sådan tror jeg også, mange har det med Bornholm.

Hvilken sommer er den værste, du har oplevet?

For mig er ingen somre dårlige. Jo, vejret kan drille, og sidste år regnede hele juli væk, men for mig er det bare et spørgsmål om beklædning. Man kan altid gå på museum eller invitere nogle venner på besøg.

Hvilket sted i Danmark er det allerbedst at opholde sig om sommeren?

Jeg har to byer, jeg vender tilbage til hvert år: Ribe og Silkeborg. Silkeborg er fuld af kultur og så smuk med Silkeborgsøerne, mens Ribe er fuld af historie.

Bliver du i Danmark i år – og ville du hellere udenlands?

Morten og jeg plejer at tage til Grønland mindst én gang om året. Julie Berthelsen er vores bedste veninde, og vi bor altid hos hendes familie, men det kan vi ikke i år på grund af rejserestriktionerne. Morten vil i det hele taget ikke have, at jeg rejser nogen steder i år, for han vil bare blive hjemme og nyde den danske sommer. Men jeg har altid krudt i røven, og fordi alt er lukket i sommerferien, har jeg ikke ret meget arbejde. Jeg er heller ikke typen, der gider sidde på Kos. Jeg vil langt væk.

Blå bog: Jim Lyngvild

Jim Lyngvild Blå Bog.jpg

Alder: 42 år

Job: Designer og forfatter

Privat: Bor sammen med sin mand, Morten, på sin selvbyggede vikingeborg Ravnsborg på Sydfyn.

Aktuel med: Bogen Kongelige skatte og kronjuveler, som udkom 17. juni.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sommer og Interview

610x200_woordy_dmjpg.jpg