Journalist Anne Sofie Kragh

Foto: Les Kaner Journalist og forfatter Anne Sofie Kragh er aktuel med bogen "Det første år" om statsminister Mette Frederiksen og hendes første år på posten.

Journalist om Mette Frederiksen: ”Hun er selv en hønemor, og hun var faktisk i tvivl”

Journalist og forfatter Anne Sofie Kragh har fulgt statsminister Mette Frederiksen helt tæt siden coronakrisens start for at skrive en bog om hendes første år på posten. Her har hun set flere forskellige sider af (magt)mennesket Mette Frederiksen, fortæller hun i denne uges ALT for damerne.

Journalist og forfatter Anne Sofie Kragh har fulgt statsminister Mette Frederiksen helt tæt siden coronakrisens start for at skrive en bog om hendes første år på posten. Her har hun set flere forskellige sider af (magt)mennesket Mette Frederiksen, fortæller hun i denne uges ALT for damerne.

Langt de fleste af os har fulgt med på skærmen hjemmefra, når statsminister Mette Frederiksen har holdt taler og svaret på spørgsmål om Danmarks håndtering af coronakrisen på pressemøde efter pressemøde siden marts 2020.

Men hvordan har virkeligheden set ud bag kulissen, når kameraerne var slukkede? Hvordan har stemningen været ved beslutningsbordet? Og hvad siger det om den måde, Mette Frederiksen er statsminister på? 

Det har journalist og forfatter Anne Sofie Kragh beskæftiget sig indgående med siden coronakrisens start, hvor hun har været flue på væggen i statsministeriet. Hun er aktuel med bogen ”Det første år”, der handler om Mette Frederiksens første tid som Danmarks statsminister – og har med egne øjne fulgt, hvordan pandemien er blevet håndteret indefra:

”Jeg var med til mange af møderne, og resten af tiden sad jeg i det, der hedder Rødt Område i Statsministeriet, og kiggede på folk, der gik frem og tilbage og sagde: ”Hey, må jeg lige låne dig et øjeblik?”. Jeg ville være der så meget som muligt, og jeg tog ikke hjem, før Mette Frederiksen var taget hjem. Jeg følte mig så privilegeret. Min mand sad derhjemme med tre børn og hjemmeundervisning, mens jeg tog ind og var det sted, jeg syntes, det var allermest spændende at være”, fortæller Anne Sofie Kragh blandt andet i denne uges ALT for damerne.

Læs også: Inger Støjberg: ”De rigtige venner har hængt ved, og så er der alle de Venstre-folk, der ikke hilser på mig”

Magtmennesket – og den sårbare side

Hun fortæller også, at Mette Frederiksen holder af at være midt i kampzonen. At hun kan lide magt og kontrol, og at hun gerne vil bestemme.

Men der er også en mere sårbar side af Danmarks statsminister, som blandt andet kom til udtryk den 6. april 2020, hvor den første genåbning blev sat i gang.

”Det var første gang, jeg så Mette Frederiksen meget sårbar. Det var om aftenen, og hun havde lige afsluttet sit niende pressemøde i pandemiens første bølge, hvor blandt andre vuggestue og børnehavebørn samt de mindste skolebørn skulle tilbage. Jeg var med inde til mødet bagefter, hvor hun havde smidt skoene og sad og stirrede tomt ud i luften. Alle var optagede af deres telefoner eller talte sammen, men på et tidspunkt bemærkede den særlige rådgiver, at Mette Frederiksen var fraværende, og spurgte, om hun var ok. Hvortil hun svarede: ”Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om Kurz gør det bedre”.

Sebastian Kurz er den østrigske forbundskansler, som Mette Frederiksen indtil da havde lagt sin kurs tæt op ad. Men nu havde han valgt at åbne de små forretninger, mens Mette Frederiksen havde prioriteret at sende de små børn tilbage i institution.

”Man vidste jo, at det var dem, der blev mindst syge af corona. Men alligevel. Hun er selv en hønemor, og hun var faktisk i tvivl om, hvad hun ville have sagt, hvis hun var blevet spurgt, om hun ville være tryg ved at aflevere sit eget barn i vuggestue. Hun vidste godt, at det var den rigtige beslutning, men den kollidererede måske med, hvad hun selv ville som civilperson. Ville man selv synes, at det var fedt at sende et lille barn, der sidder og sutter på alt legetøjet, ned i vuggestuen? I Statsministeriet havde de på forhånd snakket om, at genåbningen ville blive det sværeste i hele forløbet. Og det blev det også."  

Læs også: Mette Frederiksen: Denne bog fik mig igennem en skilsmisse 

To forskellige virkeligheder

I bogen fortæller Anne Sofie Kragh, at hun også fik et glimt af statsministerens følsomme side, da Dronningen holdt sin tale til befolkningen.

”Ja, hun blev rørt, da hun stod og så den tale. Hun har følelserne udenpå tøjet. Ligesom da hun græd ved den minkfarm, hvor alle minkene var blevet slået ihjel.”

Der er mange, der har stillet spørgsmålstegn ved de tårer, og som har ment, at hun fakede?  

”Det ville undre mig meget, og det tror jeg heller ikke, at man kan. Og det ville også se mærkeligt ud.”  

Men det har jo været en reel diskussion? 

”Ja, det er rigtigt. Men der er noget andet, man skal holde sig for øje. Og det er, at der altså er forskel på, hvad vi taler om i medierne, og hvad der foregår inde i Statsministeriet. Der er en medievirkelighed, og der er en anden virkelighed.”

Læs resten af det store interview med Anne Sofie Kragh i denne uges ALT for damerne, hvor hun blandt andet fortæller om en episode, hvor Mette Frederiksen følte sig ensom som statsminister – og hvorfor hun selv mener, at et særligt aspekt af Danmarks håndtering af coronakrisen har været fuldkommen overset i hele debatten.

Anne Sofie Kragh, 48 år

  • Journalist og forfatter til biografierne ”Fogh – historien om en statsminister” (2004) og ”Benedikte – En kongelig prinsesse” (2019).
  • Stod bag tv-serien og bogen ”Statsministrene” (2017), hvor fem nulevende, tidligere statsministre mødtes på Marienborg over to dage.
  • Var fra 2007-2017 ansat som portrætskribent på Euroman.
  • Aktuel med bogen ”Det første år” om Mette Frederiksens første år som statsminister.
  • Gift med Peter Grønborg, som er vært på Champions League på TV3/Viaplay. Sammen har de sønnerne Kristoffer, 15, Oskar, 12 og Nikolaj, 8
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Bøger, Samfund og Politik