Kastanjer er livsfarlige for hunde

Foto: Getty Images Hold godt øje med din hund, hvis gåturen går forbi efterårets kastanjetræer.

Pas på, hundeejer! Dét må din hund aldrig spise i efterårsskoven

Dyrlæger advarer hundeejere om hestekastanjer, som findes overalt i Danmark, og som falder ned fra træerne i denne tid. Det kan nemlig være livsfarligt for hunde at indtage kastanjer.

En rask gåtur i efterårsskoven kan være en stor fornøjelse for både dig og din hund. Men som hundeejer skal du være ekstra opmærksom, når din hund går på opdagelse i skovbunden i denne tid. De meget udbredte hestekastanjetræer smider nemlig deres frugter i september og oktober, og kastanjerne kan faktisk være livsfarlige for din hund. Det fortæller dyrlæge ved AniCura Gistrup Dyrehospital Sanne Ross til TV2 Fyn.

”Hestekastanjen, der er udbredt i den danske natur, indeholder stoffet aesculin, hvilket er giftigt for hunde at indtage. Det er også gældende for hestekastanjetræets blade, blomster og bark, og disse er således mindst lige så giftige for de firbenede.”

Sanne Ross fortæller, at det særligt er hvalpe og yngre hunde, som har den højeste risiko for at blive forgiftet, når de nysgerrigt undersøger skovbunden og de nedfaldne frugter. Det betyder også, at der skal holdes ekstra godt øje med hjemmets efterårsdekorationer og børnenes hjemmelavede kastanjefigurer. Ifølge Netdyredoktor kan det være en god idé helt at undgå, at din unge hund kommer i kontakt med kastanjer både i huset, i haven og på gåturen.

LÆS OGSÅ: Nyt studie: Gør du dette med din hund, bør du stoppe i dag

Symptomer på kastanjeforgiftning

 • Savlen
 • Opkast
 • Diarré
 • Bugsmerter
 • Nedsat appetit
 • Forøget drikkelyst
 • Dehydrering
 • Kramper
 • Lammelse
 • Stivhed
 • Feber

Symptomerne hos din hund vil typisk vise sig efter to dage, men i sjældne tilfælde kan de vise sig allerede efter 1-6 timer.

Kilde: AniCura Dyrehospitaler og Netdyredoktor

Har din hund spist en kastanje? Kontakt din dyrlæge

Hvis din hund har spist en kastanje, skal du kontakte dyrlægen hurtigst muligt, da tidlig behandling har stor betydning for behandlingssuccessen. Her vil dyrlægen behandle med et opkastmiddel og eventuelt en maveskylning, så kastanjen ikke når ned i hundens tarmsystem. Bliver forgiftningen ikke behandlet i tide, kan det ende fatalt, da forgiftningen i sidste fase vil lamme åndedrættet hos hunden.

Det vides ikke præcist, hvor mange kastanjer der udgør en dødelig mængde for hunde, men ifølge Netdyredoktor har det i ét tilfælde været dødeligt for en hund på 10 kilo at tygge sig igennem 8-10 kastanjer.

Ud over hestekastanjen findes der også spisekastanjer i Danmark, som er ufarlige at spise for både mennesker og hunde.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kæledyr og Hund

610x200_woordy_knap2.jpeg