Kirsten Olesen forældre
SPONSORERET indhold

Kirsten Olesen om sin fars vrede: ”Det tog et år, før han talte til mig igen”

Hun oplevede selv, at hendes forældre havde svært ved at forstå ungdommen og deres handlinger – særligt da deres datter traf et stort valg i livet. Det fortæller skuespilleren Kirsten Olesen i et stort interview i denne uges Hendes Verden.

Af: Marie Varming og Susanne Baden Jensen Foto: Sara Skytte
03. jan. 2022 | Livsstil | Hendes Verden

Hun følger med, for det bliver den ældre generation nødt til, mener Kirsten Olesen.

Det er også et tema i hendes seneste film. Den 72-årige skuespiller medvirker nemlig i den nye prisvindende film, ’Du som er i himlen’. Her spiller hun en ældre kone, kaldet ’Klog Sine’, som lever på en bondegård i slutningen af 1800-tallet og ikke forstår familiens 14-årige datters trang til at få sig en uddannelse.

Selv voksede hun op i en tid, hvor der var mere frihed til at vælge. Og så var der alligevel ikke helt frit valg på alle hylder.

”I min generation fik vi jo studentereksaminer. Jeg er født med mange muligheder, og jeg kunne i princippet blive hvad som helst. Hvis du ombestemte dig undervejs, kunne du bare tage en ny beslutning,” siger Kirsten Olesen til Hendes Verden.

For der var meget begrænset med forståelsen fra især hendes fars side, da hun som ung valgte at droppe en uddannelse som skolelærer på Silkeborg Seminarium til fordel for en helt anden karrierevej.

Hendes forældre håbede, at deres datter ville blive jurist eller lærer, fordi det var ifølge dem ”gode pigefag”. Men da Kirsten Olesen en dag så et opslag i avisen om, at man nu kunne søge ind på skuespillerskolerne uden at have taget timer hos en skuespiller først, greb hun chancen – uden at fortælle det til sine forældre.

Hun kom ind i første hug, men da hendes far hørte nyheden, fik det konsekvenser.

”Min far var rasende og ked af det. Det tog et helt år, før han talte til mig igen. Heldigvis var jeg ikke hjemme så tit. Mine forældre havde jo også deres drømme og syn på, hvad lykken er. Den ældre generation forstår ikke altid den yngre,” siger Kirsten Olesen til ugebladet og fortsætter:

”I dag kan man vælge sit eget køn, og alle familieformer kan adoptere et barn. Dengang jeg var ung, var det et særsyn, at man overhovedet kunne være enlig mor. Nej, det er ikke lige let at blive gammel, det kræver en indsats for at følge med,” smiler hun.

Dét skræmmer

Kirsten Olesen ser netop kontakten med de unge, nye skuespillere som noget af det allerbedste ved dét fag, der blev hendes levevej. Hun blev i sin tid landskendt som Agnes i Matador, og har nu i over 40 år været en fast del af ensemblet på Det Kongelige Teater.

”Jeg elsker at være sammen med de unge skuespillere. Det er noget af det bedste ved vores fag, at vi i teatret altid arbejder på tværs af generationer. De unge kommer med ny energi og en anden tilgang. Og de er modige og dygtige.”

Kirsten Olesen holder sig også selv i fuld vigør. Hun øver store forestillinger fra morgen til aften. Og når hun ikke står på scenen selv?

”Så går jeg i teatret,” fortæller hun med et smil og bliver så alvorlig igen.

”Måske kommer der en dag, hvor jeg ikke har behov for at løbe så stærkt, men jeg er bange for at blive doven. Dét skræmmer mig,” understreger hun overfor Hendes Verden.

Læs mere om Kirsten Olesen i denne uges Hendes Verden. Her fortæller hun om sin opvækst, om først at blive gift efter 23 års samliv – og om at være den sidste fastansatte skuespiller på Det Kongelige Teater.

Hendes Verden er i butikkerne fra mandag 3. januar

Hendes Verden forsiden 01 2022.jpg

Anbefalet til dig