Smykkedesigner Maria Black: “Jeg skaber Lego for fashionistaer”

Smykkedesigner Maria Black: “Jeg skaber Lego for fashionistaer”

På få år er Maria Black blevet en af modeverdenens mest eftertragtende smykkedesignere med en kundekreds, der tæller alt fra teenagepiger til vordende brude – og selveste Rihanna. Hun har åbnet butik i hjertet af København, og senest kan du nu også finde hendes smykker på luksus-webshoppen Net-a-porter.com. Eurowoman har mødt danskeren, der bor og arbejder i London.

“Jeg er bidt af en gal formations-Bente,” fortæller smykkedesigner Maria Black, mens hun viser, hvordan hendes nyeste ringe kan stables og kombineres på et utal af måder.

Smykkerne er helt friske fra værkstedsbordet og endnu ikke forgyldt eller slebet til i kanterne. Maria Black lader fingrene glide hen over en særlig farligt udseende ring med lange skarpe ‘nitter’ stikkende ud fra det sølvgrå metalbånd.

“Jeg kan jo godt lide, at tingene ser vilde ud. Mine smykker må godt være lidt farlige og geometriske. Men min assistent mener nu nok, at vi lige skal have slebet spidserne til, så folk ikke kommer til skade på dem,” klukker Maria, der lyder det fulde navn Audrey Maria Black Wilson. Navnet Black var hendes irske farmors pigenavn, som hun tog til sig som 11-årig.

Hendes egne fingre er sporadisk dekorerede med et udvalg af enkle ringe i oxideret sølv og gråt metal, og hun er, apropos navnet, klædt helt i sort. Ligeledes er designerens nyåbnede butik i Silkegade 13 sort i sort med et strejf af den samme mørke, dekadente glamour, der også kendetegner Maria Black selv.

“Min butik er med sine mørke toner en meget anderledes smykkebutik, end man ellers ser i Danmark. Men jeg er jo også Maria Black! Mit univers er et lidt mørkere univers,” slår hun fast.

Spottet af Net-a-Porter

Vi sidder i Maria Blacks nye værksted i Østlondon, ikke langt fra den lejlighed, designeren deler med sin kæreste, modefotografen Marek Puc. Lokalet er lille og lyst, og bygningen nyistandsat. Helt ulig hendes sidste værksted, der lå side om side med 20 andre kreatives i en kæmpe industribygning, hvor Maria Black frøs så meget om vinteren, at hun knap kunne bevæge fingrene. Ikke videre behageligt eller smart, når man lever af sin fingerfærdighed, men typisk for Østlondon, hvor den danske smykkedesigner har boet de sidste par år. 

Det nye værksted har hun indrettet til sig selv og sin assistent med et par mørke reoler og borde (naturligvis) og en rustik træstub på gulvet. Fra inspirationstavlerne skuer David Bowie i et hav af forskellige kostumer ud over sceneriet. Assistenten Magdalena er bøjet over sin arbejdsplads, dybt koncentreret.

“Ud over en dansk assistent, der hjalp mig med at lave showpieces til et modeshow med Anne Sofie Madsen i København, er Magdalena min første fuldtidsassistent,” fortæller Maria Black næsten hviskende, til trods for at Magdalena ikke forstår dansk.

“Hun kom ind i mit liv for to uger siden, og nu kan jeg slet ikke forestille mig at skulle undvære hende!”

Det er da også svært at se, hvordan Maria Black ene kvinde skulle være i stand til at efterkomme den store efterspørgsel, hendes smykker på mindre end tre år har genereret i både den skandinaviske og engelske modeverden. I London forhandles designerens smykker bl.a. i stormagasinet Harvey Nichols, og kæmpe billboard-reklamer har udråbt danskeren som en del af ‘Harvey Nichols’ New Breed’ af spændende designere. Og så er hun denne sommer netop blevet lanceret på verdens største online luksus-webshop, modemekkaet Net-a-porter.com.

“Det er ret vildt. Net-a-porter.com har jo et kæmpe marked på tre kontinenter, så det er en enorm eksponering, mærket får ud af at ligge på deres side. Jeg glæder mig virkelig til at se, hvad der kommer til at ske med salget,” fortæller Maria Black ærbødigt.

Online-giganten havde i nogen tid haft det danske smykkemærke i kikkerten, til trods for at Maria Black og hendes forretningspartnere har lavet et minimum af PR for sig selv.

“Med det in mente er det faktisk ret fantastisk, at vi er kommet igennem til de store forhandlere, vi nu ligger hos,” siger designeren.

Startskud på Ibiza

Indtil hun var seks år gammel, boede Maria Black i kollektiv i Ballerup med sin mor.

“Det var skønt. Sådan et sted med fri leg og skattejagter i haven,” erindrer hun.

Herefter flyttede familien imidlertid til Brøndby, hvor den unge Maria med egne ord fik sig lidt af et kulturchok. Heldigvis var hun god til at underholde sig selv, bl.a. med at tegne, og moren sørgede for at sende sin datter til en masse skoleaktiviteter, hvor hun kunne dyrke sin kreativitet.

“Min familie er en rigtig arbejderklassefamilie, så det kreative var ikke noget, man regnede for et levebrød. Min forretningspartner Lars kommer til at skide i bukserne, når han læser det her, men en overgang som ung overvejede jeg faktisk at blive revisor, fordi jeg var god til tal. I firmaet har vi en stående joke med, at hvis vi vil have det hele til at gå nedenom og hjem, skal Lars og jeg bare bytte job, så han designer, og jeg ordner bogføring,” griner Maria Black.

Interessen for smykkedesign spirede først, da hun var i 20’erne.

“Jeg er halvt irer på min fars side, så da jeg var 18 år, flyttede jeg til Dublin for at se, hvordan Irland var. Jeg endte med at rejse rundt i rigtig mange år og prøvede stort set alle job under solen. Bl.a. arbejdede jeg i en periode i en drag-club i Dublin,” fortæller hun.

Hun anede ikke, hvad hun ville være, så i rejseårene brugte hun udelukkelsesmetoden, hver gang hun landede et nyt sted. Vendepunktet kom på festøen Ibiza, hvor tilfældighederne ville det, at Maria Black kom til at arbejde for to israelere, som havde en smykkeforretning.

“Her lærte jeg at reparere og vedligeholde smykker. Jeg havde ikke så meget at lave med at betjene kunder, så jeg begyndte at stå og tegne lidt design selv og sætte ting sammen. Processen fangede mig, så da jeg kom tilbage til Danmark, besluttede jeg mig for at søge ind på Teknisk Skole og give guldsmedeuddannelsen et forsøg,” fortæller designeren.

Hun var dog ikke helt forberedt på, hvad uddannelsen egentlig indebar.

“Typisk mig havde jeg ikke tænkt så langt over tingene, så da jeg stod på skolen og fik rigtigt værktøj i hånden, blev jeg ret overrasket.  Sav og fil? Skulle man nu også bruge det?” husker Maria Black med et smil.

“Men jeg vil vove at påstå, at 99 % af alle piger, som går i gang med sav og fil for at designe smykker, kommer til at elske det. Der er nærmest ingen, der dropper ud fra uddannelsen, og for mig blev det da også kærlighed ved første filestrøg,” fortæller hun.


Hardcore håndværk

På Ibiza havde Maria Black hovedsagelig designet smykker præget af øens boheme-inspirerede livsstil med masser af fjer og farver. På Teknisk Skole gik de første år dog i højere grad med at lære at bearbejde metaller og blive fortrolig med guldsmedefagets grundlæggende teknikker.

“Jeg har aldrig været til smykker med sten, som jeg hurtigt synes bliver lidt fimsede. Siden jeg startede min uddannelse, har jeg derimod været helt nørdet omkring udelukkende at arbejde med metaller. Jeg har en old-school tilgang til det at lave smykker, hvor design og håndværk hænger uløseligt sammen. Du kan ikke blive en god smykkedesigner, hvis du ikke kan dit håndværk til fingerspidserne,” slår Maria Black fast.

I forbindelse med sin uddannelse var hun i lære først tre år hos guldsmeden Michael Strøm i Grønnegade og derefter et år hos smykkedesigner Mikala Djørup i London.

“Jeg fik 12 i min svendeprøve i 2009 og har aldrig været så lykkelig i hele mit liv. Jeg svævede på en lyserød sky i mange måneder efter. Min uddannelse var ikke en designuddannelse, den handlede om hardcore håndværk med materialer, og derfor betød mit 12-tal ekstra meget for mig. Det var en bekræftelse af, at her var noget, jeg var virkelig god til,” fortæller hun.

Efter studierne besluttede hun sig for at blive i London, hvor Maria Black begyndte at sælge sine egne smykkedesign på markeder rundt om i byen, deriblandt på Brick Lane og Portobello Market.

“Hele ugen sad jeg og lavede smykker, og lørdag og søndag tog jeg på markederne og solgte dem. Det var rigtig fedt, for jeg fandt ud af, hvad folk ville betale for mine ting, og hvad der kunne sælge.”

I starten af 2010 kom en af hendes veninder til London, hvor hun blev Maria Blacks agent med henblik på at starte et rigtigt firma op. Smykkedesigneren havde på daværende tidspunkt fået et legat fra Mærsk i Danmark, og med de penge producerede Maria Black to kollektioner og fik lavet en hjemmeside. Og så gik det pludselig stærkt.

“Da den første store ordre fra Støy Munkholm i Aarhus kom ind i foråret 2010, var jeg lige ved at falde ned af stolen. I det følgende år arbejdede jeg 12 timer om dagen, syv dage om ugen. Jeg lavede i gennemsnit 10 smykker om dagen helt fra bunden og så nærmest ingen mennesker,” fortæller Maria Black.

Rihanna som fan

Maria Black viste sin første kollektion, ‘Roll On’, under modeugen i København i august 2010, og butikker som Fyllgraf og onlineshoppen Youheshe.com lagde ordrer ind på det nye designtalent. Forretningen voksede, og Maria Black fik to forretningspartnere med i firmaet, Nicholas Hüttemeier og Lars Rasmussen, som i dag styrer kontoret i København. Imens sidder Maria Black i London og laver prototyper af de nye smykker, og to gange årligt rejser hun til Thailand, hvor firmaets producent er baseret.

“Jeg fik hurtigt at vide, at jeg solgte mine smykker for billigt i forhold til materialeomkostningerne. Alligevel er jeg altid gået ud fra, hvad jeg selv vil betale, og hvis jeg synes, at nogle smykker er blevet for dyre, sætter jeg prisen ned. Man skal kunne lave sig en smykkegarderobe og kombinere tingene på kryds og tværs, uden at det behøver at koste en bondegård,” siger Maria Black, som ud fra samme princip har måttet kæmpe for at trumfe igennem, at hendes øreringe sælges enkeltvis.

I dag starter hendes priser på 300 kr., og hun designer sine smykker med henblik på, at de forskellige pieces kan bruges sammen, så man konstant kan bygge videre på sin samling. Størstedelen af Maria Blacks kunder er piger i 20’erne, men der er også helt unge teenagere og kvinder langt over 50 blandt dem.

“Den største kompliment, jeg kan få, er, når en pige kommer og siger, at hun ikke før har gået med smykker, men at hun nu går med mine. Jeg har mødt piger, der har fået piercet ørerne bare for at kunne gå med mine smykker,” fortæller Maria Black stolt.

Hendes til dato mest celebre kunde er sangerinden Rihanna, som i 2012 dukkede op til en filmpremiere med Maria Blacks Sid-armbånd. Designeren havde selv været forbi popprinsessens hotel for at aflevere et udvalg af smykker. En oplevelse, hun stadig har svært ved at rumme for bare begejstring.

“Det var så vildt, at jeg måtte nive mig selv i armen,” smiler Maria Black.


Revolution i smykkedesign

Maria Black beskriver sine smykkekreationer som ‘Lego for fashionistaer’ pga. de mange sammensætningsmuligheder.

“Hvis jeg var blevet i København efter min uddannelse, tror jeg, at mine smykker havde haft et meget mere feminint udtryk, end de har i dag. Man bliver jo påvirket af sine omgivelser, og hvad man ser på gaden, og min første kollektion var inspireret af Camden Market her i London,” fortæller designeren.

I forhold til, at man stadig taler om krisetider i modeverdenen, er det hendes fornemmelse, at det går rigtig godt i smykkebranchen.

“Folk ser smykker som langtidsinvesteringer og bygger i højere grad smykkegarderober op omkring deres egen stil. Men der er også sket en revolution inden for smykkedesign i de seneste fem år. Designet er blevet genfortolket, og den geometriske stil, som jeg var heldig at falde ind under, inden den blev kæmpestor, har ændret folks opfattelse af det, vi kalder ‘precious jewellery’. Før handlede det meget om store sten og diamanter, men for at overleve krisen måtte der nogle nye stilarter på banen,” forklarer Maria Black.

Hun peger på, hvordan accessories generelt er kommet mere i fokus i modeverdenen, og at visse smykkedesignere nærmest har fået samme rockstjerne-status som de store tøjdesignere. Fx søstrene Danielle og Jodie Snyder bag Dannijo og Mawi Keivom fra Mawi.


Japansk glam-Bowie

Til trods for at hovedparten af firmaet Maria Black i dag er baseret i København, har designeren ingen umiddelbare planer om at vende snuden hjemad mod fædrelandet.

“Jeg har boet seks forskellige steder i London på fem år. Det, der er så fedt ved at bo her, er, at hver gang man skifter område i London, er det som at komme til en helt ny by med nye mennesker og ny arkitektur. Det er her, min inspiration er, og min kærlighedsaffære med London er bestemt ikke slut endnu!” fastslår Maria Black og tilføjer, at London er en by, der ikke tillader én at hvile på laurbærrene.

“Herovre bliver man nødt til at kæmpe for at overleve, og det passer mig godt, for jeg er typen, der bare løber med bolden, til jeg taber den,” smiler hun.

I dag er det desuden hendes engelske kæreste Marek Puc, som skyder billederne til firmaets lookbøger i London, og det er ifølge Maria Black en ideel løsning.

“Jeg bliver som regel først færdig med smykkerne, aftenen før de skal fotograferes, og så står jeg der om morgnen med helt uglet hår og et vildt blik i øjnene og et team, der står klar med en masse spørgsmål om, hvordan vi skal skyde tingene. Det bliver altid lidt stressende, for jeg er helt ude af min comfort zone, når det kommer til fotografering, og jeg vil jo gerne have, at mine ‘babyer’ tager sig godt ud. Jeg kan godt blive lidt ‘Maria, fem år’ i de situationer, og så er det godt at have sin kæreste, som kan tale én lidt ned,” griner hun.

Designerens links til Danmark er dog stadig stærke. Sidste vinter samarbejdede hun med tøjdesigneren Anne Sofie Madsen om et helt særligt modeshow, der kombinerede avantgardistisk smykkekunst med Madsens ditto tøjkreationer. Og i forbindelse med åbningen af den nye butik, kommer Maria Black til at bruge en del mere tid i København.

“Jeg vil gerne have, at folk skal kunne komme ind i butikken med nogle specielle ønsker til smykkedesign, så ideelt set vil jeg gerne være i Danmark en uge hver måned, hvor jeg kan sætte mig ned med kunderne og høre, hvad de er ude efter.  Jeg kan godt lide at lave specifikke job til folk og større opgaver, fx hvis en kvinde skal giftes. Det er smukt, at smykket går ind og bliver en dybt personlig og helt særlig ting, som består efter selve brylluppet,” siger Maria Black.

Designeren drømmer derudover om at se sangerinden Gwen Stefani og modellen Alice Dellal i sine smykker og afslører, at hendes næste kollektion er meget inspireret af den store David Bowie-udstilling, hun netop har set på V&A-museet i London.

“Bowie havde engang et fantastisk samarbejde med den japanske designer Yohji Yamamoto, som klædte ham på. Det inspirerede mig til, at min næste kollektion skal være totalt japansk-glam-Bowie!” fortæller Maria Black med øjnene lysende af iver under det sorte pandehår. 

Hendes mobil ringer, og designeren undskylder sig et øjeblik.

“Have you got my gold? Fantaaaastic,” spinder Maria Black på noget nær accentløst engelsk. Arbejdet kalder igen med smykker, der skal forgyldes, og farlige nitter, der skal files. Hun kaster et kærligt blik på de spidse nye ringe på bordet foran os.

“Eller måske får de lov til at forblive, som de er,” smiler hun, allerede væk i sine egne overvejelser.

Og hvorfor egentlig ikke. Hun er trods alt Black. Maria Black.

Maria Black, Silkegade 13, Kbh. K, tlf. 3311 5066

Maria-black.com »