Nellie Ettison scroll-down

Nellie Ettison: "Det er fantastisk at mærke kærligheden i en voksen alder"

For fem år siden valgte Nellie Ettison sit ægteskab fra. Samtidig lod hun sig skille fra The Antonelli Orchestra. Siden har hun brugt tiden på at finde sig selv, at blive en mere nærværende mor og få sit parforhold til den 28 år ældre Ole Damm til at lykkes på trods af modstand fra omverdenen.

Af: Simone Vedel Hellgreen Laursen Foto: Les Kaner
06. mar. 2020 | Livsstil | ALT for damerne

”Har du en affære med Ole Damm?”, spurgte journalisten i telefonen en sommerdag i 2015. Nellie fejede det væk, men der gik ikke længe, før et andet medie ringede. Og så endnu et. Situationen var anspændt, og Nellies gode veninde kom over. ”Nellie, nu er det nu”, sagde hun. ”Du skal skilles”.

– I over to år havde jeg fortalt min veninde, hvor ked af det jeg var. Så hun vidste, hvad der foregik. Jeg kunne slet ikke overskue det hele mere, og nu skulle det altså være – jeg måtte tage et valg, husker Nellie.

– Men så startede helvede, og sådan er det, for ethvert valg er et fravalg. Folk omkring mig blev påvirkede og provokerede af mit valg. Derfor er det noget af det hårdeste, jeg har gjort i mit liv. Både over for mine nære og kære, men også fordi karrieremæssige døre omkring mig stille og roligt begyndte at lukke. En efter en. Og så stod jeg der – uden noget.

– Da jeg stadig var gift, havde jeg i en periode gået og talt med mig selv om, at nu var det nu. Jeg havde forestillet mig, hvordan det ville være, og hvad der skulle siges. Sådan endte det bare ikke. Det hele eksploderede, og der var kaos, kaos, kaos. Og så måtte jeg jo stille mig selv spørgsmålet: Hvordan får jeg ryddet op i det her?

Forelsket i en anden

Igennem 18 år havde Nellie dannet par med sin tidligere mand. De havde fået en datter sammen og været en stor del af hinandens voksne liv.

Men der var begyndt at dukke udfordringer op i parforholdet.

Blandt andet på grund af det store arbejdspres, som Nellie havde svært ved at sige nej til. Hun turnerede rundt i forskellige lande med 210 jobs om året.

Show efter show.

– Tid eksisterede ikke for mig. Det kørte bare sådan her, siger Nellie og knipser skiftevis med hver hånd.

– Det ene øjeblik var jeg i udlandet, det andet var jeg hjemme for at lave tv.

Når hun endelig havde fri, brugte hun alligevel flere af sine vågne timer på musikken.

– Når man lever af at spille så meget musik, som jeg gjorde på det tidspunkt, har man nogle gange brug for at koble hjernen fra. Bare at få inspiration et andet sted fra og spille af hjertet. Så jeg fandt et rigtigt rødvinsorkester, siger Nellie.

Her mødte hun blandt andre den 28 år ældre erhvervsmand Ole Damm.

– Vi havde det så sjovt! Jammede og drak rødvin. Et par uger efter mødtes vi alle igen, og denne gang satte Ole og jeg os ud på trappestenen og talte. Der var bare noget ved ham – jeg ved ikke, hvad det var. Men der var et eller andet, det kunne jeg mærke. Jeg var jo i et andet forhold på det tidspunkt og havde desuden meget travlt, så jeg lod det bare ligge. Men så begyndte det at knase i mit forhold derhjemme, og det var bare som om, at jeg var blevet forelsket. Så der tog Ole og jeg på en vild rejse sammen.

Ikke kun glæde

Den vilde rejse var dog ikke kun fyldt med glæde. Ole og Nellie har måtte lægge ører til mange kommentarer om aldersforskellen mellem dem.

– Min rejse med min nye mand har været en fuldstændig ”out of body experience”. Men vi har også mødt en masse fordomme, og det var endnu en grund til, at jeg valgte at trække stikket fra alt i meget lang tid. Jeg kunne bare ikke håndtere mere. Jeg kunne ikke håndtere flere negative opkast fra folk, som i stedet bare skulle anerkende, at kærligheden vælger én og ikke omvendt. For kærlighed kan ikke tøjles. Derfor tog jeg det valg, som jeg gjorde – selvom jeg vidste, at det kunne betyde et fald. Det kræver styrke og mod at tage et valg, men jeg har hele tiden haft en grundlæggende tro på, at det ville lykkes, fordi jeg var klar til at arbejde for det og havde god opbakning fra mit bagland og familie.

Hvad mødte I af modstand?

– Først og fremmest de klassiske fordomme. En ung kvinde, en lidt ældre mand. Så kan det ikke være ægte kærlighed. Jeg måtte have en skjult agenda og alt sådan noget. Ofte siger folk også, at jeg jo kan risikere at blive alene i morgen. Det håber jeg selvfølgelig ikke, men det kan jeg jo under alle omstændigheder – også hvis jeg havde været sammen med en yngre mand.

– Når man er forelsket, er alder ligegyldig. Når jeg er forelsket, så er jeg forelsket. Ole og jeg spillede begge musik, og musik er et universelt sprog, som alle kan forstå. Så vi kommunikerede gennem det – og så er han bare en vild person!

– Jeg kan da godt forstå, at folk tænker deres. Sommetider, når Ole og jeg har været ude og rejse, har jeg taget mig selv i at kigge på de andre par og tænke: ”Hold da op, hun er godt nok yngre end ham” og så sige til min mand, om det mon er sådan, at andre folk ser os? Problemet er bare, at der er ingen, som ved, hvad der er inde bag ved. Det er en sjæl, som man bliver forelsket i – det er man nødt til at respektere.

Nellie Ettison

Hvem er Nellie Ettison

  • Nellie Ettison, 40 år.
  • Sanger og entertainer, som var med til at starte The Antonelli Orchestra, der står for musikken til
    ”Vild med dans”. Nellie brød med orkesteret i 2015.
  • Har turneret med både danske og udenlandske statister som Thomas Helmig og Cher.
  • Kæreste med erhvervsmanden Ole Damm, 68 år, som hun har datteren Vera på 1,5 år sammen med. Derudover har hun datteren Appel på 8 år fra et tidligere forhold.

Samtidig stod Nellie midt i en skilsmisse, som skabte sorg for hendes nærmeste – og som har krævet tid for både hende og hendes tidligere mand.

– Det var meget hårdere, end jeg havde regnet med, at gå igennem en skilsmisse. Jeg har dyb respekt for dem, som gør det. Det er stadig en on-going proces at få ryddet op i alle følelserne efter skilsmissen. Jeg tror, at når man har et barn med et andet menneske, så skal man igennem den her proces, for følelserne ændrer sig jo ikke. Det kan godt være, at jeg ikke bor sammen med min tidligere mand længere, men jeg har stadig dyb respekt for ham, for han er et godt menneske. Selvom vi har vores uenigheder, slutter vi altid en samtale godt af. Men det har helt klart krævet en modningsproces at komme hertil, fordi det var et valg fra min side. I starten havde jeg et brændende ønske om at blive til en stor sammenbragt familie, og jeg vil mene, at vi er kommet så tæt på mit ønske, som det var muligt.

Selvom det har været nogle udfordrende år for Nellie, er hun glad for sin beslutning.

– Det er en lang proces, jeg har været igennem, efter jeg fravalgte mit ægteskab. De første tre år efter skilsmissen var vanvittigt hårde, men beslutningen var nødvendig. I dag lykkes min kærlighed nemlig på baggrund af de valg, som jeg tog for fem år siden. Derudover har det givet mig en totalt forandret tro på mig selv, fordi jeg er kommet igennem. ”I’m still standing”.

– Og så synes jeg faktisk, at der er noget ret fantastisk i at mærke kærligheden i en voksen alder. Det vil jeg helt klart sige, at jeg er enormt glad for, at jeg fik muligheden for. Det er måske egoistisk sagt, men jeg er virkelig, virkelig glad for det. Jeg har skullet tage mig selv mere alvorligt, fordi jeg har haft så utrolig meget mere på spil.

Afsked med kolleger

Skilsmissen var ikke det eneste skelsættende valg, Nellie tog tilbage i 2015.

Lange dage på vejen, nætter i en tour-bus og adrenalin, der suser rundt i kroppen efter flere shows i træk, skulle være fortid.

Så Nellie valgte at bryde med The Antonelli Orchestra.

– Jeg brød med det hele på samme tid. Så når folk siger, at de har været igennem en skilsmisse, så siger jeg – jo tak, jeg gik næsten igennem to på samme tid. Jeg havde brugt 18 år sammen med min mand – farvel. Jeg havde brugt 18 år af mit liv sammen med The Antonelli Orchestra, som jeg var med til at starte – farvel. Og så stod jeg der, uden noget.

Hvorfor brød du med dine kolleger?

– Nogle gange er der nogen, som skubber dig ud. Men de gør det som en form for kærlighed, fordi man skal blomstre videre et andet sted. Det kan være, hvis man er gået i stå, og man ikke selv kan finde ud af, hvor den nye gren skal vokse ud. Eller hvis man, ligesom jeg, stod midt i en trummerum, så skal der en gang imellem en kærlig reminder til.

– Derfor brød jeg med livsstilen, for jeg var blevet træt af mig selv. Kan man ikke godt blive det, spørger Nellie og forsætter:

– Jeg var simpelthen bare kommet så langt ud, at jeg ikke kunne bunde mere. Det var som om, at der pludselig var noget inde i mig, der havde ændret sig. Jeg følte, at mit liv ville være mere rent, hvis jeg ikke var en del af den konstellation mere. Der vil altid være et miljø og en jargon i sådan et orkester, og det skulle jeg ikke længere være en del af. Det var, og er, jeg færdig med.

Men hvem var Nellie så uden sit orkester og sin mand? Mange af de mennesker, som hun havde brugt størstedelen af sit voksne liv sammen med. Hun tog et valg om at give sig selv tiden til at finde ud af det.

– Folk siger tit, at når der lukkes en dør, åbnes der samtidig en ny. Men jeg ville ikke åbne en ny. Jeg havde brug for at finde mig selv først og slikke mine sår. For oven i at jeg blev skilt fra alt, skulle jeg også gennem en proces, hvor jeg skulle rense mig selv og finde ud af, hvem jeg egentlig var. Jeg havde mistet den identitet, der lå i mit arbejde, og den identitet, der lå i mit ægteskab, samtidig med at jeg skulle kæmpe for at have en værdig rolle i min datters liv, hun havde set mig alt for lidt. Det var ikke fordi, jeg selv syntes, at jeg var den fedeste lige der.

– Jeg har ikke fejlet, men jeg kan godt dunke mig selv i hovedet og tænke: For fanden Nellie, hvorfor er du ikke vågnet op lidt før? Dengang lukkede jeg min dør, låste den og trak alle gardinerne for. Og det har virkelig gjort, at jeg er kommet et andet sted hen i dag, her fem år efter. Mine valg har været vigtige – selvom de var hårde.

En anden slags mor

Pausen fra showbiz har betydet, at Nellie i dag føler sig som en helt anden mor – både for Appel og Vera.

– De valg, som jeg tog, var forfærdelige, men på en eller anden mirakuløs måde har jeg klaret mig igennem det, og jeg har fundet ud af, at tid er en af mine bedste venner. Jeg har givet tid, og jeg har fået tid. Da jeg blev skilt, blev jeg nødt til at tage mig af min 3-årige datter, for jeg kunne ikke også tabe hende på gulvet. Dermed lærte hun mig det med tid. Jeg blev nemlig nødt til at sætte mig på gulvet og have tid til at lege, tid til at engagere mig og tid til at lære, hvad legeaftaler og faste rammer var. Det var noget, som jeg skulle lære, selvom det ikke er noget, som jeg er just stolt over at skulle sige i så voksen en alder. Men jeg vidste ikke bedre.

Da Appel var lille, gik en stor del af hendes tid med at være med mor på turne sammen med barnepigen eller hjemme hos bedsteforældrene. Faktisk gik der kun to uger, fra Nellie havde født, til hun igen stod på scenen til næste show.

– Jeg arbejdede så meget i Appels første leveår. Det var bare afsted til næste show. Det har været helt anderledes nu her med Vera. Der har jeg haft tid til barsel – og det er fordi, at jeg har taget endnu et valg. Jeg VIL passe mine egne børn, for jeg vil ikke gå glip af noget. Jeg føler lidt, at der er nogle ting fra Appels tidlige år, som jeg næsten ikke kan huske – og det ærgrer mig, når jeg nu ser min lille Vera i sine tidlige år. Hun er bare så sjov i lige præcis den her alder, men da Appel var 15-16 måneder, var jeg bare på arbejde. Men jeg er ikke sådan en, som ser tilbage og fortryder. På en eller anden måde finder jeg noget urkraft, og så er det bare fremad – hver dag er en ny dag.

Så du har ikke haft lyst til at arbejde, efter du fødte Vera?

– Da jeg blev gravid igen, havde jeg været væk fra det hele længe, så jeg var faktisk klar på at arbejde igen. Men det var ikke nogen nem graviditet – tværtimod var det en rigtig hård en. Der er ingen tvivl om, at når man får børn oppe i alderen – nu fik jeg Vera i en alder af 40 år – så er det fysisk hårdt for kroppen. Jeg skulle starte forfra med genoptræning af min vokal for at blive klar til at gå til en audition tre måneder efter fødslen, og jeg fik tilbudt rollen, men måtte alligevel komme til den erkendelse, at jeg ikke kunne. Jeg kunne ikke gå tilbage til mit gamle liv, hvor jeg skulle sige farvel til min familie og ikke putte mine børn i otte måneder.

Det var dog ikke helt let at komme til den erkendelse for Nellie.

Nye karriereudfordringer, store shows og ikke mindst musikken trak i hende.

– Det indebar helt sikkert nogle tårer, frustra-tioner og gode diskussioner på hjemmefronten. Det var ikke så meget selve rollen, men mere fravalget, der gjorde ondt. Men jeg måtte tænke fremad og tage ansvar. En stor del af mit liv er levet i overhalingsbanen, og det nytter ikke at fortsætte. Jeg er nødt til at lære noget – og det har krævet modenhed af mig at indse. Så jeg sagde nej til rollen, jeg vælger min familie. Og det er den nye Nellie. Hende der vælger sin familie før alt.

Nye muligheder

Nellie er nu klar til igen at åbne sin dør op for nye muligheder.
– 2020 bliver et år, hvor jeg skal tilbage og lave shows. Jeg skal være entertainer igen! Og det er ikke kun arbejdsgangen, som bliver anderledes end tidligere. Det gør mit lydbillede også – og det glæder jeg mig til. Jeg har brugt de her fem år på at finde tilbage til kærligheden til musik. Når man har lavet noget længe, så kan man godt køre sur i det, så det har været fedt at hive stikket ud for en stund.

Frygter du ikke at blive opslugt af din karriere igen?

– Det har min mand og jeg haft mange, lange samtaler om – og diskussioner! Haha. Men jeg ved, at jeg vil komme tilbage som en rigtig Mama Odie, der laver de ting, som hun gerne vil – for nu er jeg min egen chef. Det har jeg aldrig prøvet før. Engang sagde jeg ja til alt, og sådan skal det ikke være længere. Min familie kommer altid først, og der bliver ingen lange turneer og alt det. Sådan vil det også være fremadrettet, for mit fokus er et andet sted. Jeg er blevet voksen og følsom, smågriner Nellie.

Se, hvad vi ellers skriver om: