Nicole Kidman

Foto: Getty Images

Nicole Kidman: "Det er dejligt at være mor - i alle de former, der findes"

En af Hollywoods største kvindelige filmstjerner fylder 50 til sommer og er aktuel i en rolle, der kommer tæt på hendes egen private rolle som adoptivmor. Her fortæller hun om at være drevet af moderskab og om at knytte stærke kærlighedsbånd til kvinderne omkring sig – både i sin nære familie og blandt sine yngre kolleger.

Det er en hed eftermiddag i det vestlige Hollywood, og indenfor banker airconditionanlægget derudad. Scenen er en suite på det glamourøse hotel, The London, og ind af døren skrider Nicole Kidman til et eksklusivt interview med ALT for damernes udsendte – guddommeligt smuk med fejlfri hud, minimal makeup, perfekt buede slangekrøller og blid stemmeføring. Men det er ikke skønhed, der optager hende. Det er ungdom. Ikke at de to ting ikke hænger sammen, men Kidmans besættelse af alder kommer ikke ud af det blå. Nicole lever med en dødsfrygt, som hun mener rammer de fleste mødre.

– Mine to yngste børn har jeg fået meget sent i livet. Jeg vil gerne være her, når de vokser op, så jeg kan elske og beskytte dem. Det er meget, meget vigtigt for mig. Det er min drivkraft. Jeg vil gerne være sund og rask. Det er noget, jeg tænker meget på.

Er du bange for, om du er væk, før de bliver voksne?
– Det er enhver mor. Jeg vil beskytte mine børn fra verden. De er små, så man tænker hele tiden på dem. Det er svært – som kvinde – ikke at blive besat af den tanke. Men man skal kunne leve livet. Samtidig er ens drivkraft, at man hele tiden tænker på, hvordan man bedst beskytter dem. Det er noget primalt. Det er instinkt, siger hun.

Nicole Kidman har mildest talt haft et atypisk liv. Hun er født i den amerikansk ø-stat Hawaii af australske forældre, der var i USA på studentervisum. Derfor blev hun automatisk både amerikansk og australsk statsborger. Alligevel valgte hendes forældre, at hun skulle have et hawaiiansk navn, og de døbte hende Hōkūlani, der betyder "hellige stjerne."

Og stjerne blev hun. Som 16-årig blev hun landskendt "down under", da hun spillede med i den australske klassiker "Bush Christmas", og ni år senere fik hun sit internationale gennembrud som Shannon Christie i "Far and Away" (1992), hvor hun spillede sammen med Hollywood-hug nr. 1, Tom Cruise. De havde mødt hinanden tre år forinden under optagelserne til "Days of Thunder", hvor Kidman havde en birolle, blev hurtigt gift og gravide, men mistede barnet i en ufrivillig abort. Det skulle de ikke nyde noget af at opleve igen, så de besluttede at adoptere – først Isabella (kaldet Bella) og siden Connor.

– Da jeg holdt Bella i mine arme første gang, føltes det øjeblik som hele graviditeten. Det var det. Jeg kiggede hende dybt i øjnene, og kærligheden eksploderede. Jeg anede ikke, at jeg var i stand til at føle sådan, sagde Kidman dengang til magasinet Desert Island.

Men noget gik galt. Helt galt. Og da årtusindskiftet kom, eksploderede den kulørte presse med historier om krisen i Cruise og Kidmans ægteskab, som blev drevet af en fundamental forskellig opfattelse af, hvordan man opdrager sine børn. Cruise er scientologist med stort S, men Nicole var færdig med den kontroversielle religion. I 2001 endte forholdet med et brag. Nicole skred, og det fik store konsekvenser for familien.

LÆS OGSÅ: Janet Jackson bliver mor som 50-årig

Både Isabella og Connor valgte nemlig trosretningen frem for hende. Noget, der sendte Nicole ind i et smertehelvede af rang, og i mange år talte de slet ikke sammen. Det er noget, man typisk hører i forbindelse med religionen. Ifølge det britiske dagblad Daily Mail fortalte topfolk i Scientology, at Kidman var "en undertrykt afhopper". De anbefalede begge børn at bryde med deres mor.

Men i august sidste år skete der endelig noget. Forholdet mellem Nicole og Isabella blev blødt op, og de mødtes i al hemmelighed.

– Nicole kunne ikke stoppe med at græde, og kort efter begyndte Bella også. Det var en meget følsom scene, udtalte en kilde til det australske nyhedssite News.com.au. Ifølge mediet var det Kidmans fortjeneste, at forholdet blev genoprettet.

I dag taler de to sammen igen, men de har slet, slet ikke det forhold, hun ønsker sig. Forholdet til sønnen Connor er stadig køligt, men også det forsøgte Nicole at bløde op.

– De valgte begge to at bo med Tom. Jeg ville elske, hvis de ville bo hos os, men sådan er verden ikke, sagde Nicole til det amerikanske magasin, Womens Weekly i 2014.

– Vi sms'ser stadig sammen, sagde Kidman til magasinet, DuJour, forrige år.
Men Nicole frygter stadig, at børnene bryder kontakten helt. Derfor er det svært for hende at tale om sin tid i Scientology.

– Jeg har to børn, der er scientologister, og jeg respekterer deres tro, sagde Kidman til Vanity Fair i 2013.

Og så talte hun ikke mere om den sag. Siden har hun indrømmet, at hun arbejdede sig ud af sorgen i de mørkeste år af hendes liv. Det gav pote på en anden front. I 2002 vandt hun verdens mest prestigefyldte filmpris, "Oscaren", for sin rolle i "The Hours".

– Det er så interessant for mig, at noget af mit mest anmelderroste arbejde kom i forbindelse med min skilsmisse, sagde Nicole efterfølgende.

LÆS OGSÅ: Se denne popstjerne sætte ild til sin 250.000 dollar dyre brudekjole i video

I 2006 giftede hun sig igen. Denne gang med countrymusik-stjernen Keith Urban. En diametral modsætning til Cruise. Hvor Tom var smart og mystisk, var Keith almindelig og helt nede på jorden. I 2008 blev pigen Sunday Rose Kidman Urban født i Nashville i staten Tennessee. Det blev en ny begyndelse for parret. Og en ny begyndelse for Kidman.

– Jeg er meget, meget moderlig. Jeg er den ældste i familien, og derfor er jeg vant til at tage mig af alle de andre. Jeg har med tiden lært, at jeg ikke kan tage mig af alle. Men det er en stærk drift. Mit moderlige instinkt er min drivkraft. Jeg plejer altid at sige, at når man når en bestemt alder, så begynder man at mene, at man skulle have haft flere børn, siger hun.

Hendes familie er i dag hendes et og alt på trods af store geografiske forskelle. Nicole og Keith har huse i både Sydney, Nashville og Los Angeles, mens en stor del af Nicoles familie bor i Australien og Singapore. Det kræver stor koordinering, når familien skal samles til højtiderne.

– Min søster har seks børn. Og nu er hun ved at blive advokat. Hun bor i Singapore, og vi er meget tætte. Hendes ældste er lige blevet 18, den yngste er 3. Vi forsøger altid at holde jul sammen, og vi planlægger altid næste gang, vi skal ses, forklarer hun.

Kidmans nye film, den indisk/australske "Lion", handler netop om moderskab. Den lille dreng Sarroo bliver væk fra sin familie i Calcutta og adopteres af australske Sue Brierley spillet af Nicole Kidman. Historien er autentisk, og derfor har Kidman tilbragt meget tid med virkelighedens Sue, der sagtens selv kunne få børn, men valgte at hjælpe et gadebarn ud af slummen.

– Det er mange grunde til, at man får børn. Det er forskelligt fra person til person. Men Sue havde en drøm, en vision, da hun var helt ung. At hun skulle have et barn med brun hud, at hun skulle adoptere. Det var en af de ting, hun sagde. Min historie er anderledes, men hun har så stærke kærlighedsbånd. Og det et punkt, der gør os ens, siger Nicole.

LÆS OGSÅ: Ellen Hillingsø om sin mand: “Christoffer og jeg har valgt hinanden, og nu holder vi sammen”

Og det er noget, der lægger hende på sinde at tale om: Moderinstinktet. Nicole mener nemlig ikke kun, at det findes hos kvinder med børn.

– Jeg er meget beskyttende. Kærligheden er så stærk. Nogle gange tror jeg, at vores moderinstinkt kan blive glemt. Derfor synes jeg, at "Lion" er så vigtig en film – den er en hyldest til det moderlige og mit kærlighedsbrev til mine børn. Det er så dejligt at være mor – i alle de former, der findes: Adoptivmødre, biologiske mødre, tanter, lærere. Jeg møder tit folk, der siger "jeg har aldrig fået børn, men jeg har disse stærke moderlige bånd til mine nevøer og niecer". Og jeg tror – nu taler jeg til alle kvinder, jeg ved ikke, hvordan det er at være far – at vi alle finder vores moderinstinkt. Hvordan det udspiller sig, er meget forskelligt. Men det er der i os alle, forklarer hun.

I sine unge år som håbefuld skuespiller i Hollywood måtte hun kæmpe for anerkendelse i den benhårde branche. Derfor har hun også brugt sit moderinstinkt til at hjælpe de yngre kvinder i branchen, der endnu ikke har fået fodfæste i Los Angeles.

– Jeg har haft mange moderlige rollemodeller i mit liv. Der er mange kvinder i min familie. Min pressetalsmand i Australien har jeg haft i årevis, hun er som en mor. Min skuespillercoach har også været en moderfigur. Jeg søger mødre, og jeg elsker kvinders kærlighed til hinanden. I takt med at jeg selv er blevet ældre, elsker jeg at dele den kærlighed med yngre kvinder. Lige nu er jeg ved at lave en ny film med Sophia Coppola (amerikansk instruktør og skuespiller, red.), hvor der er mange yngre kvinder med, som jeg har en moderrolle overfor. Jeg oplever, at det er rart at kunne sige til de yngre: Spørg mig om alt. Hvad vil du gerne lære? Når man har den alder, som jeg har, er det virkelig dejligt at kunne være guide og hjælpe andre, forklarer hun.

Nicole Kidman er engageret i kvinders rettigheder på mange planer. I 2006 blev hun "good-will"-ambassadør for UNIFEM, en organisation under FN, der har til formål at promovere kvinders rettigheder i underudviklede lande. Det betyder, at hun har talt til adskillige FN-begivenheder. Desuden har hun talt i den amerikanske kongres for at sætte fokus på vold mod kvinder – og så er hun blevet talsperson for "Say NO – UNiTE to end violence against women".

– Jeg vil være en stemme for kvinder, der ikke har en stemme, sagde Kidman under en velgørenhedsmiddag for "Say NO" i november.

– Tøm jeres lommer og støt en vigtig sag, tordnede hun fra talerstolen.

Og det gjorde deltagerne – med knap 700.000 kroner.

I det hele taget er Nicole Kidman en kvinde, der gerne vil gøre en forskel i verden. Det er også derfor, at hun sagde ja til rollen i filmen "Lion."

– Denne film skal have opmærksomhed, fordi det er en lille film. Filmfestivalerne er så vigtige for de små film. Dette er en australsk/indisk film, så den skal virkelig finde sit publikum. Det gør den kun, hvis folk taler om den, siger hun.

Normalt kan Nicole Kidman kræve en ekstremt høj hyre, og det har hun helt sikkert ikke fået for den smalle film "Lion". I 2006 – fire år efter Oscar-sejren for "The Hours" – kunne Kidman kalde sig Hollywoods højest betalte kvindelige skuespiller. Det fik firmaer til at stå i kø for at bruge hende som reklamesølje, og hendes formue eksploderede. Det anslås, at hun fik 12 millioner dollars (over 80 millioner kroner) for en tre minutter lang reklame for Chanels legendariske parfume "No. 5".

Til sommer fylder Kidman 50 år, men det kommer der ingen kæmpefest ud af.

– Det store 5-0! Ja, så kommer jeg med i klubben. Jeg har ikke lyst til en stor fest, jeg vil bare gerne være sammen med Keith og pigerne, siger hun til ALT for damerne i Hollywood.

LÆS OGSÅ: Sanne Søndergaard: Efter mange år som single har jeg fundet kærligheden

LÆS OGSÅ: Victoria Beckham fortryder inderligt denne skønhedsoperation

LÆS OGSÅ: Beyoncé til sin lillesøster: Hvordan var det at vokse op med mig?

Nicole Kidman, 49 år

Kendt for film som "Far and Away" og "The Hours".

Aktuel med hovedrollen i filmen "Lion" om en kvinde, der adopterer en lille indisk dreng.

Fra 20. februar 2017 aktuel i HBO-serien "Big Little Lies".

Mor til Isabella, 24, og Connor, 22, som hun adopterede sammen med sin eksmand Tom Cruise.

Bor med sin mand, Keith Urban, og deres fælles døtre, Sunday Rose, 8 og Faith
Margaret, 6.

"Lion"

"Lion" er en indisk/australsk film med Nicole Kidman i hovedrollen som Sue Brierley, der adopterer et indisk gadebarn for at få ham ud af slummen. FIlmen er baseret på en virkelig historie.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kendte, Film, Interview og Hollywood