Phubbing
SPONSORERET indhold

Bliver du også "phubbet" af din kæreste og dine venner?

Vi sætter venskaber over styr og tilsidesætter børn og familie i jagten på det næste scrol på facebook. Smartphonen har gjort os uopdragne og ude af stand til at være ægte til stede i den virkelige verden.

Af: Simone Brandt Hald Foto: Stockbillede, Getty Images
13. dec. 2017 | Livsstil | ALT for damerne

Pling. Det vælter ind med mails, kommentarer og likes. Hver dag tjekker vi vores smartphone mellem 85 og 150 gange, og i løbet af et helt liv bruger vi 11 år på at stirre ned i skærmen. Den forkrøblede kropsholdning giver flere og flere danskere ryg- og nakkeproblemer, og mange får scrolle-smerter i tommelfingeren. Ikke engang om natten får vi fred. I armslængde fra hovedpuden ligger mobilen og forstyrrer søvnen.

Vi er blevet en nation af phubbere; digitale junkies, som knap nok kan bevare koncentrationen, når vi fører en samtale med andre.

– Rigtig mange mennesker kan ikke styre deres brug af sociale medier. Det hænger sammen med, at især de unge og dem under 50 er analfabeter i forhold til, hvordan man skal indgå i et fællesskab. Tidligere havde man nogle regler for, hvordan man var sammen socialt. Man ringede ikke til nogen efter kl. 22 om aftenen, man sagde pænt goddag og kiggede folk i øjnene, når man kom ind ad døren. Den slags regler var tidligere det kit, der holdt sammen på os mennesker. Og de her regler er i høj grad til debat eller ikkeeksisterende, fordi vi er blevet individer, og mange ikke synes, at de skylder verden noget og derfor hele tiden spørger: "What's in it for me?". Vi føler ikke et ansvar for noget, der er større end os selv, som for eksempel fællesskabet. Hvis ikke man føler, man skylder det menneske, man sidder overfor, noget, så bliver man meget optaget af sin egen verden og dermed ensom, forklarer Birthe Linddal Jeppesen, der er sociolog.

LÆS OGSÅ: Thomas Skov: "Hvis jeg skulle giftes i dag, ville jeg nok ikke gøre det"

Den dybe samtale udebliver

Egentligt er det ikke de sociale medier som sådan, der udvander vores venskaber, faktisk kan de sociale platforme på mange måder styrke dem, det er den måde, vi bruger dem på, der er problematisk, fortæller sociologen. Phubbing hæmmer den personlige samtale, hvor man betror sig til hinanden, og skaber overfladiske relationer.

– Vi lytter ikke efter, når vi bliver forstyrret af noget, der bipper ind. Så vi mister simpelthen koncentrationen og opmærksomheden, og det går ud over de dybe samtaler. Den største gave, du kan give nogen, er opmærksomhed, og det værste, du kan gøre, er at ignorere dem, siger Birthe Linddal Jeppesen.

Men ifølge socialmedia-ekspert Trine-Maria Kristensen søger vi også tilflugt i mobilen, når verden omkring os bliver vanskelig at håndtere. For eksempel når vi skal forholde os til vores egne eller andres fejl og problemer.

– Menneskelig kommunikation, der bygger relationer, er faktisk ret svær. Man skal turde blotte sig selv, for det er først i det øjeblik, at man får en dybde i relationen. Hvis ikke man træner det og bliver tvunget ud i nogle svære snakke, så kan der godt opstå nogle pauser i samtalen, hvor man kigger ned i sin telefon, fordi det er lettere end at være i den her svære samtale, forklarer hun.

Den ældre generation opfatter det typisk som vanvittigt uhøfligt, når deres samtalepartner stempler ud af samtalen og ind i cyberspace. Men for de unge er nærhed ikke forbeholdt den virkelige verden, fortæller Trine Maria Kristensen, der netop har skrevet bogen "Få mere ud af (den tid du spilder på) sociale medier".

– Min oplevelse er, at mange yngre mennesker er vant til, at det er uhøfligt ikke at være på telefonen. De føler ikke på samme måde et ansvar over for det fysiske rum, som de gør over for det digitale rum. Det er jo også tarveligt ikke at svare en veninde, der spørger om noget på en sms.

LÆS OGSÅ: Ny app gør dig klogere på din kærestes sexfantasier

Hele verden i hånden

For langt de fleste unge er mobilen blevet en accessory på linje med tøj og sko, og de kunne aldrig drømme om at forlade hjemmet uden. Den er altid inden for rækkevidde, og det betragter den ældre generation som mangel på almindelig pli.

– Den konversation, hvor man spørger andre, hvordan de har det, om de kan lide deres arbejde og så videre, den foregår ofte ikke længere i den her generation. Mobiltelefonen er blevet den stimulans, der har overtaget smalltalken. Mange mestrer ikke kunsten at være et dannet menneske, og så kommer man utilsigtet til at virke som en kæmpeegoist, siger Birthe Linddal Jeppesen.

Men faktisk er det svært at bebrejde de unge deres mobilvaner, mener socialmedia-eksperten. Programmører og app-udviklere verden over arbejder nemlig hele tiden målrettet på at lave endnu mere afhængighedsskabende apps og designs.

– I telefonens design er der indbygget noget uimodståeligt. Den ligger godt i hånden, og det er trygt at have den med sig rundt, for man har hele verden i sin hånd. Man kan finde rundt, komme i kontakt med sine venner og holde sig opdateret på, hvad der sker i vennekredsen. Så det er lidt en moderne sutteklud.

I mange apps er det heftige tempo en indbygget feature. For eksempel forsøger unge Snapchat-brugere at slå såkaldte "streak-rekorder" ved at være i kontakt med hinanden minimum én gang hver 24. time. Glemmer man en dag at skrive sammen, må man starte forfra med at opbygge sin "streak".

– Du kan ikke bare vente med at dele et billede eller en video til i morgen, hvor du er alene. Det handler om at fange øjeblikket. Lige nu og her. Det er det, der er det attraktive, siger Trine-Maria Kristensen.

Anbefalet til dig