Sofie Gråbøl
”Det berørte mig meget at møde ham igen,” siger Sofie Gråbøl om sin medspiller i en ny HBO-serie.

Sofie Gråbøl fik vigtigt råd fra verdensstjerne som 17-årig: ”I dag forstår jeg”

Sofie Gråbøl har landet en rolle i en ny HBO-serie, hvor hun spiller overfor flere verdenskendte skuespillere. Én af dem betyder dog noget helt særligt for hende, fordi han gav hende et vigtigt råd, da hun var 17 år. Det fortæller hun i ugens ALT for damerne.

Hun er en af de største skuespillere herhjemme, men hun har aldrig taget en uddannelse inden for faget.

Faktisk fik Sofie Gråbøl lidt ved en tilfældighed sin første rolle i en film som 17-årig, men siden har den autodidakte skuespiller lavet prisbelønnede film, serier og teaterforestillinger i tre årtier.

Nu har hun landet en rolle i den nye HBO-serie 'The Undoing', som er instrueret af Susanne Bier, og bl.a. har Nicole Kidman og Hugh Grant på rollelisten.

LÆS OGSÅ: Nikolaj Coster-Waldau: ”Jeg ville selvfølgelig lyve, hvis jeg sagde, at der ikke har været nogen form for konflikter”

Men det var ikke kun genforeningen med Susanne Bier, som hun arbejdede sammen med på filmen ’Den eneste ene’ for 20 år siden, der gjorde oplevelsen til noget særligt for Sofie Gråbøl. Det var i høj grad også mødet med en mand, som trækker tråde helt tilbage til, da hun første gang optrådte som skuespiller. Nemlig den 84-årige canadiske skuespiller Donald Sutherland.

– Det berørte mig meget at møde ham (Sutherland, red.) igen. Jeg var især fuld af taknemmelighed over at møde ham med den bevidsthed, jeg i dag har om, hvad han har betydet i mit liv. Jeg er nået en alder, hvor jeg bliver mere og mere fascineret og optaget af de her store linjer i livet. Det var som at sætte sig ind i en tidsmaskine og blive telepateret tilbage. Jeg kom til at huske, hvem jeg var, siger Sofie Gråbøl til ALT for damerne.

Donald Sutherland har de senere år bl.a. spillet den tyranniske præsident Snow i 'The Hunger Games'-filmene. I 1986 spillede de to dog sammen i Sofie Gråbøls debutfilm 'Oviri' om den franske maler Paul Gauguin, som blev spillet af Sutherland.

Den purunge Gråbøl fik rollen som hans unge muse, Judith Molard, efter hun havde læst en annonce i avisen, hvor instruktøren Henning Carlsen søgte medvirkende til filmen. Hun kom ind fra gaden med en 10. klasse i baglommen, og hun havde ingen ambitioner om at blive skuespiller.

Men et råd fra Donald Sutherland fik hende til at forstå, at hun måske havde et særligt talent.

”Dét må du aldrig glemme”
Sofie Gråbøl husker således særligt én scene, hvor hun skulle gå ind på malerens tomme atelier, og hvor instruktøren bad hende gøre præcis, hvad der faldt hende ind.

Dengang havde hun ingen erfaring i at analysere, hvad den instruktion betød. Så hun gik ind i rummet, fandt et klaver og klimtede lidt på det. Så gik hun over til den tomme seng og lagde sig ned på den.

– Jeg lå der i 100 år. Jeg tænkte slet ikke over, hvorfor jeg gjorde, som jeg gjorde, men i dag kan jeg jo godt se, at når den unge pige lægger sig på sengen, læser vi alt muligt ind i det. Jeg fortalte, uden at vide det, hvad scenen skulle fortælle.

Efter den scene gik den mandlige hovedrolle over til sin unge, danske medskuespiller for at fortælle hende noget vigtigt.

– Donald Sutherland kom efterfølgende hen til mig og sagde: ”Du må aldrig nogensinde glemme det, du kan nu”. Jeg forstod det ikke, for jeg gjorde jo ingenting. Og han sagde: ”Nej, men du tog dig tid”. Jeg tænkte: ”Hvordan kan det være en bedrift?”. Men i dag forstår jeg, at det som skuespiller er en kunst at turde afstå fra at føle, at du skal underholde og præstere, lyder det fra den 51-årige Sofie Gråbøl, der i dag kan kalde sig dansk verdensstjerne.

Læs hele interviewet med Sofie Gråbøl i ugens ALT for damerne, hvor hun bl.a. fortæller om at medvirke i den nye HBO-serie, om sin skuespildebut – og om ikke længere at være styret af angst og usikkerhed.

ALT for damerne er på gade fra torsdag 13. august

Om ’The Undoing’

”The Undoing” er en HBO-miniserie i seks afsnit, som handler om en succesfuld terapeut og debuterende forfatter, Grace Fraser, spillet af Nicole Kidmann, som bor i New York med sin mand og søn. Et bestialsk mord og hendes mands forsvinden sender hendes perfekte liv ud af kurs, og Sofie Gråbøl spiller statsanklageren i retssagen.

Danske Susanne Bier er instruktør, og i serien medvirker bl.a. Nicole Kidmann, Hugh Grant, Donald Sutherland og Sofie Gråbøl.

'The Undoing' har premiere den 26. oktober på HBO Nordic.

Se en teaser for serien herunder:

Hvem er Sofie Gråbøl

  • Født i 1968.
  • Autodidakt skuespiller.
  • Debuterede i filmen ”Oviri” i 1986. Brød samme år igennem med ”Barndommens gade” og ”Pelle Erobreren”. Siden har hun medvirket i en lang række film, tv-serier og teaterstykker, bl.a. film som ”Den eneste ene”, ”Blinkende lygter”, ”Anklaget” og ”Der kommer en dag” og serier som ”Nikolaj og Julie”, ”Forbrydelsen” og den britiske ”Fortitude”.
  • Hun har vundet seks Robert-priser, to Reumert-priser og to Bodil-priser.
  • Hun bor i indre København med sin søn Bror på 17 og datteren Gudrun på 14.

Sofie Gråbøl og Camilla, Duchess of Cornwall.jpgSofie Gråbøl blev verdenskendt for rollen som Sarah Lund i ”Forbrydelsen”, hvor hun var iført en striktrøje fra færøske Gudrun & Gudrun. Her møder hun hertuginde Camilla, som er gift med den britiske tronfølger Prins Charles, på settet til optagelsen af serien i 2012. (Foto: Getty Images)

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview og Kendte