Glade børn på ferien
SPONSORERET indhold

6 genveje til glade søskende på ferien

Endelig ferie! Hele familien glæder sig til at slappe af, men for søskende giver ferien også anledning til at prøve hinandens grænser af og skændes.

Af: Rikke Dinnetz Foto: Nima Stock
26. jul. 2012 | Børn | Vores Børn

Her får du 6  tips til at afværge de værste konflikter. Husk dog, at dine søskende også lærer af konflikterne, så tag imod dem med åbent sind.

1: Planlæg med plads til alles ønsker

Lyt til hinandens ønsker, og planlæg ferien, så der bliver plads til noget, som alle har lyst til. Børn er gode til at indstille sig på det, vi voksne gerne vil, hvis vi lytter og giver dem plads til det, de gerne vil.LÆS OGSÅ: Drop principperne og få en gladere hverdagTal på forhånd om, at I nogle dage laver noget, lillesøster synes er sjovt, og andre dage skal noget, som er specielt spændende for storebror. Jo mere forberedte børnene er på, hvad der skal ske, jo færre konflikter vil I opleve.

2: Få struktur på dagene

Dine børn er vant til en rytme i hverdagen, og selv om I har ferie, har de brug for struktur. Del dagene i bidder, så der hver dag er både fastlagte aktiviteter og fri leg. Det kan være, at der er fri leg om formiddagen, og at I tager på stranden efter frokost.Fortæl børnene, hvad planen for dagen er. Det er trygt at vide, hvad der skal ske, og du undgår nemmere, at de bliver rastløse.

3: Prioritér alenetid

Sørg for, at dine børn hver især får lidt alenetid med dig og far i ferien. Det kan være, at du tager din yngste med til bageren om morgenen og senere på dagen spiller stangtennis med din ældste.LÆS OGSÅ: Anerkendende opdragelse: En uge uden ris, ros og trusler

4: Lad børnene vælge hinanden

Pres ikke dine børn til at lege sammen, fordi ‘nu er det sommerferie, og så skal vi rigtig finde hinanden’ – det er som at bede om unødige konflikter. Dine børn skal selv vælge hinanden og ikke føle, at de skal lege sammen for at leve op til dine krav.

5: Plej kærligheden

Vær opmærksom på, at du og far har en god tone og får grinet, kysset og talt en masse sammen. Dine børn er et spejl af jeres forhold, og kan de se, at I hygger jer og er glade for hinanden, kan de også bedre finde den gode ferierytme sammen.

6: Undgå feriestress

Stress og sure miner smitter af. Jo mere hektisk stemning, jo flere konflikter. Pyt med, at I ikke lige når ned i sommerhuset så tidligt på dagen, som I havde tænkt jer.

Sænker ferieroen sig over jer, og tager I det hele oppefra og ned og giver jer tid til at møde børnene, hvor de er, smitter det lynhurtigt af på dem.

LÆS OGSÅ: Søskende bliver klogere af at skændes