Færre og færre børn læser bøger: Hjælp os, mor!
SPONSORERET indhold

Færre og færre børn læser bøger: Hjælp os, mor!

Færre og færre børn læser. Det vil bibliotekerne lave om på, og hvis den tendens skal ændres, kræver det, at forældrene – særligt mødrene - træder i karakter som læsende forbilleder.

Af:: Redaktionen Foto: Getty Images
03. jan. 2019 | Børn | Vores Børn

Siden 2010 er andelen af børn i 3-7. klasse, der læser jævnligt, faldet betragteligt. Kun lidt over halvdelen læser mindst to gange om ugen, og hos 6. og 7. klasses børn er det under halvdelen.

Den gode nyhed er, at tendensen kan vendes. Det mener Annette Wolgenhagen Godt, der er bibliotekschef på Allerød Biblioteker, og hun har nogle helt konkrete råd, der kan sætte fut i børnenes læselyst. Succesen afhænger dog af, at forældre – og særligt mødre – tager ansvar for deres børns læselyst

-Voksne er i forvejen rollemodeller for deres børn, og det kan de også være, når det handler om læsning. Forældre kan gøre en kæmpe forskel for at forbedre deres børns læsning, udelukkende ved at signalere, at de selv læser og synes, at læsning giver gode oplevelser, fortæller Annette Wolgenhagen Godt.

Mødre er børns læsehelte

Ifølge en undersøgelse fra 2017 foretaget af Tænketanken Fremtidens Biblioteker er det nemlig især mødre, som er inspiration for børns læsevaner, og det er ofte mødre, der vælger børnenes bøger og har størst indflydelse på, hvordan og hvor meget deres børn læser.

Derfor kan mødre have en enorm positiv indflydelse på deres børns læseevner, men også på deres interesse for den lystbetonede læsning i fritiden. I undersøgelsen pegede flere børn på mødre som værende en af de største influencers i hverdagen.

-Pludselig så begyndte jeg faktisk at læse et okay stykke ad gangen og begyndte at kunne lide at læse. Det er måske lidt min mors drøm, at jeg godt kan lide at læse, fordi det kan hun godt selv. Altså min mor er bare en læser, fortæller et barn i undersøgelsen.

Ved selv at læse kan mødre inspirere børn og vise dem, at læsning ikke kun behøver at være en pligt.

Læs også: Gode børnebøger til ferien

Skab rum og tid til læsning

Når børn fortæller, hvorfor de ikke læser i fritiden, er en af de største årsager manglende tid. Børnenes hverdag er fyldt op med skole, legeaftaler og fritidsaktiviteter.

-Jeg tror meget, hvis man kan sige det, at man føler sig lidt stresset. Hvis man både skal nå at lave lektier og nå at læse lidt og nå alle de andre ting, siger et barn i undersøgelsen, og et andet barn supplerer:

-Når jeg kommer hjem, har jeg ikke lyst til at læse, fordi jeg bare har lyst til at slappe af.

Derfor er det ifølge bibliotekschef Annette Wolgenhagen Godt vigtigt, at forældre hjælper deres børn med at skabe rum og tid til læsning og gør det til en naturlig del af hverdagen.

-Selvom børnene når en alder, hvor de selv kan læse, er det fortsat vigtigt at være engageret i læsningen. Forskningen viser nemlig, at børnenes læsning af litteratur i høj grad afhænger af de voksnes initiativ, fortæller Annette Wolgenhagen Godt.

Læsning bliver for mange børn ikke opfattet som en afstressende handling, men som en pligt, skolen eller forældrene pålægger barnet. Dér kan forældre især hjælpe deres børn med at få et andet forhold til læsning. Ifølge Michel Steen-Hansen, der er direktør i Danmarks Biblioteksforening, er det vigtigt at vise, at læsning også kan være sjovt og afslappende.

-Forældre spiller en rigtig stor rolle. Det skal ikke kun være ’Du skal læse 20 minutter om dagen, for så bliver du bedre ovre i skolen’, men ved at vise børn, at det rent faktisk er sjovt, og det er fedt, at man kan få noget andet ud af det end bare at lære, fortæller Michel Steen-Hansen.

Ved at vise børn, at læsning kan være en god oplevelse, kan man skabe en læsekultur, hvor børnene selv vælger og har lyst til at læse.

Læs også: 9 ting jeg har lært at acceptere efter jeg blev mor

Dit barn får empati af læsning

Men hvorfor er det så vigtigt at læse? Det er alment kendt, at læsning af fiktion bidrager til at opbygge empati. Gennem skønlitteratur lærer dit barn nemlig at forstå andre og sætte sig i andres sted. Udover empatien rummer skønlitteraturen et dannelsespotentiale, der kan bidrage til at gøre dine børn til nysgerrige og selvstændige individer.

Men læsning gør ikke kun dine børn til klogere og mere empatiske væsner. Det kan også bidrage til at fjerne den stressfølelse, som børn kan få af et moderne børneliv, der er fyldt med skole, sport, spil, skærme og interaktion med andre børn og voksne. Ifølge Michel Steen-Hansen giver læsning fordybelse og ro. Der er lavet adskillige undersøgelser, der viser, at blodtrykket og stressniveauet reagerer positivt på læsning:

-Børn bliver tvunget til at fordybe sig, når de læser, og er der noget, vi har brug for i en digital verden, så er det evnen til at kunne fordybe sig, fortæller Michel Steen-Hansen.

Så der er masser af gode grunde til at få dit barn i gang med læsning af skønlitteratur. Og hvis du mangler nogle konkrete tips til, hvordan du bedst lykkes med den mission, kan du lade dig inspirere af de 7 gode råd til at skabe læselyst i familien.

Anbefalet til dig