Baby søvn
Hvis baby har en uregelmæssig søvn, så kan du hente hjælp her. Foto: Colourbox

Baby søvn

Forstå babys søvn

Baby har ikke en god søvnrytme, så morgen efter morgen river du dig i håret af træthed og frustration. Men du kan gøre noget. Et godt sted at starte er at forstå, hvordan dit barns nattesøvn er bygget op.

Faktaboks

Inden du sætter projekt nattero i søen, er det en god idé at forsikre dig om, at dit barns søvnproblemer ikke skyldes vrøvl med ørerne.

Få lægen til at undersøge barnets trommehinder. Har dit barn væske i mellemøret, skal det muligvis have lagt dræn for at få afhjulpet smerten, og det vil give langt bedre forudsætninger for at lære at sove.

Faktaboks

  • baby ikke har nogen søvnrytme de første måneder? Den har været vant til at skvulpe rundt i fostervand, hvor der ikke er den store forskel på dag og nat.

  • at du tidligst kan begynde at påvirke dit barns søvnrytme, når det er tre-fire måneder? Forinden er babys hjerne ikke klar til det.

  • børn fra seks måneder til halvandet år bør sove mellem 11 og 16 timer pr. døgn?

  • babyer er forskellige og har brug for alt mellem en og fire lure om dagen?

  • børn sover i bølger på 30-45 minutter med en let opvågnen, når bølgen topper?

  • små børns søvnproblemer ofte kan afhjælpes ved at lære dem at falde i søvn selv om aftenen?

  • babyer og vuggestuebørn helst ikke skal vækkes af luren om dagen? Så øges stresshormonerne, og barnet får sværere ved at falde i søvn om aftenen.

Bliver du også fra tid til anden (eller hver nat) udfordret af babys søvn – eller mangel på samme – uanset hvilken taktik du benytter? Er du også vågnet zombieagtig op klokken 5.37 efter en hård nat.

Du har vatfornemmelse i hjernen og sorte rande under øjnene, mens du forsøger at opmuntre dit lille myr? Og tænker: ‘Er det virkelig sådan her, det skal være?’

LÆS OGSÅ: Lær din baby at sove

Fat mod. Der er en forklaring på vanviddet – og en farbar vej ud af de søvnløse nætter. Et godt sted at begynde – uanset hvor træt og underskudsagtig du føler dig – er at sætte dig ind i, hvordan dit barns søvnrytme hænger sammen.

Baby skal guides til god søvn

Det forklarer nemlig, hvorfor det med at sove kan være sin sag for babyer og små tumlinger.

Når din baby fylder seks måneder, har den ikke længere fysisk behov for mad om natten. Men det betyder ikke, at det med at sove igennem er en kompetence, som automatisk kommer dumpende.

Børns søvn er vidt forskelligt, og du kan derfor ikke regne med en gennemsovende baby, fra den dag junior fylder et halvt år. Børn har oftest brug for at blive guidet for at få en god søvn.

LÆS OGSÅ: Amning: Babys første nat uden mælk

Små børn sover i bølger af 30-45 minutters varighed, og det er derfor ikke så underligt, at de vågner flere gange i løbet af en nat. Det fortæller søvnekspert og overlæge Søren Berg fra klinikken Scansleep.

Baby vil altid have afbrudt søvn

“I hver bølge går søvnen fra døs til dyb søvn og drømmesøvn, inden bølgen topper med en let opvågnen,” forklarer han.

Sådan ser dit barns søvn-mønster ud natten igennem. Så der er ikke meget at stille op: Børn vågner om natten. Kunsten er derimod at få barnet til at falde i søvn igen af sig selv, hver gang det vågner – så du slipper for at tumle ud af fjerene.

“Hemmeligheden er, at dit barn skal lære at falde i søvn selv om aftenen. Sig godnat til dit barn, når det er døsigt, ikke når det sover,” råder Søren Berg.

LÆS OGSÅ: 39 tip til trøst

Søren Berg uddyber, at hvis barnet ikke falder i søvn ved egen hjælp om aftenen, vil det efterspørge dig, hver gang det vågner i løbet af natten.

Baby skal være tryg for at falde i søvn selv

Det samme mener sovecoach Jeanette Wegge-Larsen: Humlen i at få en velsovende baby er at guide det til at turde falde i søvn selv. Din baby skal være så tryg, at det kan lægge sig til at sove, velvidende at du er der, hvis det får brug for dig.

“Børn skal mødes, når de har brug for at blive trøstet, og de skal være trygge for at kunne lære at falde i søvn selv,” fastslår hun.

Det skal dog understreges, at du ikke skal gå i gang med at soveguide din baby i de første måneder af dets liv. Først når baby er tre-fire måneder, kan du så småt begynde at påvirke søvn-rytmen.

LÆS OGSÅ: Test: Hvilken type er din baby?

Nogle børn lægger sig til at sove så let som ingenting, mens andre synes at være født med et ‘kæmpeimod-gen’. At din baby ikke er den fødte sover, har dog næppe noget med dig at gøre, trøster Jeanette Wegge-Larsen.

Baby skal sige farvel til dagen for at falde i søvn

“Husk dig selv på, at du ikke er en dårligere forælder, fordi dit barn har svært ved at sove. Du har bare et barn, der er mere opmærksom på, hvad der sker omkring det,” siger hun og fortsætter:

Læs videre på næste side og find ud af hvorfor baby kan være bange for at falde i søvn > >

“Det at falde i søvn er en ret stor ting for et lille barn. At turde give slip på kontrollen kan være en stor udfordring, og så kan det være svært at sige farvel til en god dag.”

Når baby vægrer sig ved at sove, kan det ifølge søvnekspert Søren Berg også hænge sammen med, at det er bange for mørke. Eller at den lille hjerne er i gang med at udvikle sig, og nye hjerneceller aktiveres.

LÆS OGSÅ: 14 spørgsmål om babys søvn

“I perioder, hvor hjernen er i gang med et udviklingshop, oplever dit barn verden på en helt ny måde. Det er ekstra følsomt og kan være bange for at give sig hen til søvnen,” forklarer han.

Søvn udvikler baby fysisk og psykisk

Lige så meget modstand baby kan have mod at falde i søvn, lige så vigtigt er det for det at sove. Når barnet sover, udvikler det sig enormt både fysisk og psykisk, og dets krop genopbygger alle de celler, der er gået i stykker i løbet af dagen.

Babyer og små børn drømmer meget og har også mere dyb søvn end voksne. Det skyldes alle de nye indtryk, der skal bearbejdes. Jo mere sammenhængende søvn dit barn kan få, jo bedre. Jo flere bølger det sover uden at blive afbrudt af sin egen lette opvågnen, jo dybere bliver den dybe søvn.

“Det er under den dybe søvn, at dit barns immunforsvar og væksthormoner udvikler sig, og drømmesøvnen er vigtig for dets intellektuelle udvikling,” forklarer Søren Berg og tilføjer:

LÆS OGSÅ: 5 problemer med søvn – her er løsningen!

“Når dit barn fylder to år, har det sovet over halvdelen af sit liv. Det siger noget om, hvor vigtigt det er for små børn at få nok søvn.

Stop hovsa-løsninger og hjælp baby til en god søvn

Godt så, søvn er vigtig for baby. Og for at sove godt skal dit barn falde i søvn selv. Men hvordan får vi det til at ske i praksis? Det første skridt er at blive bevidst om, hvilke ‘hovsa-løsninger’ du er kommet til at skabe. Altså hvilke tricks, du tyr til for at få den lille krabat til at falde i søvn. Ironisk nok er det netop med alle de tricks, at vi – stik mod vores hensigt – får skabt nogle uhensigtsmæssige putte- og sovemønstre, forklarer Jeanette Wegge-Larsen. “Typiske hovsa-løsninger er at amme baby i søvn, gå rundt med den lille, til barnet døser hen, og samle sutter op et hav af gange for at få ro. Vi skaber altså en bestemt ‘betingelse’, som skal være til stede, for at vores børn kan falde i søvn,” forklarer hun.LÆS OGSÅ: 10 trin til mere søvn Når baby så vågner om natten, bliver det forvirret over, at omstændighederne ikke er de samme, som da han faldt i søvn. Det kan sammenlignes med, at du selv under en let opvågning pludselig befinder dig under håndvasken i stedet for i din seng.

Den gode søvn starter med små succeser

Derfor er det vigtigt at få skiftet hovsa-løsninger ud med en hjælp, der kan trappes ned. Det kan for eksempel være at gå ind til dit barn, når det er ked af det, og ud igen, så snart det er roligt.

Det er dog vigtigt, at du ikke slår dig selv i hovedet med de tricks, du er kommet til at indføre. En hovsaløsning er skabt af et godt hjerte, så ros dig selv for den indsats, du har gjort for at få baby til at sove og afhjælpe dit eget søvnunderskud. Desuden bør du væbne dig med en vis portion tålmodighed og vedholdenhed.

“De færreste børn lærer at sove fra den ene dag til den anden. Ofte går der en lille måned. Beslut dig for at søsætte projekt nattero, væbn dig med tålmodighed, og glæd dig over de små succeser undervejs – så skal det nok lykkes!” lover Jeanette Wegge-Larsen.

LÆS OGSÅ: Baby-leksikon: Søvn

Se, hvad vi ellers skriver om: Amning, Baby, Børns søvn, Udvikling og Børnepsykologi