Sundhed
SPONSORERET indhold

Gravid: Her de nye råd mod kemi

Er du i tvivl om, hvad du skal undgå for at sikre dit barn mod skadelig kemi? Miljøministeriet kommer nu med syv enkle råd, der skal hjælpe gravide i kemi-junglen.

Af: Cecilie Møller Rasmussen, Vores Børn, januar 2015
28. jan. 2015 | Børn | Vores Børn

Du skal være mor og går derfor i en bue uden om alkohol og tobak. Men hvordan er det lige med al den kemi, der fylder vores hverdag?

Kun halvdelen af dem, der enten er gravide eller gerne vil være det nu eller inden for få år, går efter Svanemærkede produkter og lufter ud dagligt, viser en rundspørge blandt 1.400 kvinder, som Miljøministeriet har lavet.

Derfor kommer ministeriet nu med syv klare råd i kampagnen ” ’Gravid? Kend kemien”, der skal gøre det nemmere at finde ud af, hvordan man undgår skadelig kemi.

– Som gravid er man særlig følsom over for nogle kemikalier, men det kan være noget af en jungle at finde rundt i, hvordan man skal forholde sig til det. Det er vigtigt for mig, at kvinder, der er gravide eller ønsker at blive det, kan føle sig trygge og sikre. Derfor er der brug for få, enkle råd, der er nemme at følge, siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

Mens de fleste kvinder rundspørgen godt viste, at sprut og smøger er skadeligt for fostre, er det nok mindre kendt, at støv også kan være en kilde til skadelige stoffer.

– Forskning viser, at kemikalier binder sig til støvet i hjemmet, så det er vigtigt, at der kommer fokus på at lufte ud og gøre jævnligt rent, siger Anders Juul, professor og overlæge på Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion.

De syv nye råd, der skal hjælpe gravide med at blive kemifrie og undgå hormonskadende stoffer, lyder:

1) Undgå tobaksrøg

Undgå både selv at ryge og være sammen med andre, der ryger. Rygning kan give en lang række skader.

2) Drik ikke alkohol

Der er en øget risiko for abort og skader på fosteret, hvis du drikker. Ifølge de nye råd skal du helt undgå alkohol

3) Gør rent og luft ud

Luft ud mindst to gange dagligt og gør rent en gang om ugen. På den måde undgår du, at støv med farlig kemi lægger sig. Husk også at vakse tøj og sengetøj før brug.

4) Køb miljømærket

Gå efter Blomsten og Svanen, når du handler. Gå også uden om produkter, der indeholder parfume eller lugter af kemikalier.

5) Minimer kemikaliekontakt

Pas på, når du bruger rengøringsmidler, og undgå hårfarve, maling, spraydåser, produkter med advarselsmærker og andre ting, der indeholder kemi.

6) Spis varieret

Ved at spise varieret undgår du at få for meget af den kemi, der gemmer sig i visse fødevarer. Spis forskellige slags fisk, og hold dig fra rå tun, gedde, haj og andre rovfisk, der indeholder kviksølv. Tun på dåse er ok, men hold dig til en enkelt om ugen, og undgå dåser med hvid/albacore-tun.

7) Minimer medicinindtaget

Både naturmedicin og almindelig medicin indeholder stoffer, der kan påvirke dit foster, så undgå at indtage medicin. Hvis du har brug for smertestillende eller anden medicin, så tal først med din læge.

miljøministeriets hjemmeside bliver hvert enkelt råd gennemgået, og der kan du også læse mere om kemi.

Du kan også downloade Forbrugerrådet Tænks app ”Tjek kemien”, som bruges til at scanne produkter, når du står i en butik og lige vil se, om for eksempel en bluse, noget leektronik eller et tæppe indeholder skadelige stoffer.

Kilde: Miljøministeriet

LÆS OGSÅ: 5 genveje til en hverdag uden kemi

LÆS OGSÅ: 9 ting du skal vide, før du køber creme

LÆS OGSÅ: Parabener: Disse skal du undgå