Hvilken mortype er du?
SPONSORERET indhold

Hvilken mortype er du?

Ingen mor er kun én type, men mon ikke du kan genkende (noget af) dig selv i en eller flere af de ni mortyper, vi beskriver her?

Af: Sofie Winther Askgaard Foto: Illustrationer: Susanne Riber
18. feb. 2015 | Børn | Vores Børn

Den autoritære

Du opdrager dit barn efter faste regler, som ikke er til diskussion. Klare rammer er godt, tænker du og forventer, at dit barn bliver inden for rammerne uden at brokke sig, men du forklarer ham sjældent, hvorfor de er sådan. I stedet vanker der ofte en straf, hvis han ikke gør, som du siger, såsom ’hvis du ikke tager dine sko på, må du ikke få en is’.

Sådan påvirker du dit barn:

Jo mere kontrollerende du er, desto mere vil dit barn få lyst til at bryde reglerne, og i sidste ende risikerer du, at barnet mister respekten for dig. Respekt går nemlig begge veje, og når du dikterer reglerne uden forklaring, viser du ikke dit barn respekt.

Bryd ud af din rolle:

Prøv at forklare dit barn, hvorfor du vil have ham til at gøre noget bestemt: ’Jeg forstår godt, det er øv at skulle slukke for fjernsynet, men vi skal af sted nu. Du kan se fjernsyn igen, når vi kommer hjem’. Så viser du dit barn, at du forstår ham. Det ændrer ikke på, at fjernsynet skal slukkes nu, men det er ikke for altid.

Den ambitiøse

Du har allerede meldt din lille stjerne til X Factor, for han synger jo bedre end Rasmus Seebach. Eller gør han? Alle mødre synes, deres børn er perfekte, og det kan være svært for dig at vurdere, om dit barn egentlig er så dygtig, som du tror.

Sådan påvirker du dit barn:

Det er fedt, at mor hepper, men vær opmærksom på, at dit barn ikke får stress af de mange krav og store forventninger. Han kan komme til at føle, at han ikke er god nok, hvis han skal leve op til dine ambitioner. Og hvis han hele tiden får at vide, at han er den næste Seebach, kan han godt få et ubehageligt chok, hvis resten af verden ikke er enig.

Bryd ud af din rolle:

Prøv at flytte fokus fra alt det, dit barn skal være god til, til det, han selv har lyst til. Vil han virkelig gerne synge, eller har han mere lyst til at spille fodbold eller gå til ishockey? Se også gerne på, hvorfor det er så vigtigt for dig, at dit barn er perfekt – er han ikke perfekt, som han er?

Den spejlende

Du vil så gerne vide, hvad dit barn tænker og mener, og du forsøger altid at spejle hans tanker og følelser. Det kan gøre det meget svært for dig at sige nej til dit barn, når der er noget, han gerne vil have, for du forstår jo rigtig godt hans følelser!

Sådan påvirker du dit barn:

Du får nok svært ved at vinde diskussioner med dit barn, fordi han er så vant til at fortælle, hvad han tænker og føler, at han bliver rigtig god til at argumentere for sin sag. Han kan også få svært ved at acceptere et nej, fordi han er så god til at forklare, hvorfor noget er vigtigt for ham.

Bryd ud af din rolle:

Dit barn føler sig lyttet til og taget alvorligt, og du kan virkelig sætte dig ind i hans følelser – det er en god egenskab! Men vær meget opmærksom på ikke at blive alt for eftergivende, og hold fast, hvis du virkelig mener, at et nej er et nej.

Den myndige

Du er god til at sætte grænser for dit barn, og du forklarer ham, hvorfor der er nødt til at være regler, og hvorfor reglerne er, som de er. Du stiller krav til dit barn, som passer til hans alder, så han har en chance for at leve op til dem. Du lytter også til, hvad dit barn vil og ikke vil, så han føler sig hørt – men det er stadig dig, der i sidste ende bestemmer.

Sådan påvirker du dit barn:

Dit barn er ofte meget selvstændigt og trygt, fordi han kender reglerne. Han kan godt blive gal og ville noget helt andet end dig, men som oftest er det ikke et problem, for du har jo forklaret reglerne, og han ved godt, at der er en god grund til, at mor eller far siger nej.

Bryd ud af din rolle:

Den myndige mor har fundet en god balance mellem de forskellige mortyper. Men det kan måske være en god ide at skæve lidt til de empatiske og spejlende forældre, hvis du vil være endnu bedre til at forstå dit barns tanker og følelser.

Helikopter-moren

Du er den opmærksomme type, der straks opsnapper, når der er konflikter i vuggestuen eller børnehaven, og du er ikke bange for at ringe til lederen eller en af de andre forældre, hvis dit barn bliver bidt eller holdt udenfor. Du er jo hans wing woman!

Sådan påvirker du dit barn:

At lære at stå på egne ben er en svær disciplin, og den bliver desværre ikke nemmere for dit barn, hvis du altid fejer al modstand af banen. I værste fald risikerer dit barn at blive uselvstændigt og får svært ved at håndtere konflikter. Og det bliver ikke nemt at give slip på mor og far.

Bryd ud af din rolle:

Hvis dit barn kommer hjem og fortæller, at Viggo har slået ham, så tæl til ti, før du griber din telefon. Prøv i stedet at give dit barn redskaber til selv at klare konflikten. Lær ham at sige ’stop!’, hente en voksen eller fjerne sig fra situationen.

Den empatiske

Du er god til at hjælpe dit barn med at leve sig ind i og forstå andres følelser. Når han har det svært, hjælper du ham med at sætte ord på hans følelser, så han forstår, hvorfor han har det sådan, og hvorfor han reagerer, som han gør. Du er også god til selv at forstå dit barn og hans følelser, og selv om du kan blive vred på ham, bærer du ikke nag og kan godt sige undskyld.

Sådan påvirker du dit barn:

Dit barn bliver rigtig god til at sætte sig ind i andres følelser og vise forståelse for dem, da det jo er sådan, han selv bliver mødt. Han mærker, at hans følelser bliver taget alvorligt, og han føler sig forstået, også når mor og far stiller krav eller siger nej.

Bryd ud af din rolle:

Empati er en vigtig egenskab, og den skal du bestemt ikke skille dig af med. Men måske kan du skæve til de myndige forældre, hvis du føler, at du kan blive endnu bedre til at sætte klare grænser for dit barn.

Den overbærende

Du elsker bare dit barn så højt, at du ikke kan bære at gøre ham ked af det ved at sige nej til ham eller opstille regler. Derfor giver du ham, hvad han peger på. Han får det legetøj, han ønsker sig, og du lader ham selv i høj grad bestemme – både hvem han vil lege med, og hvem der må komme til hans fødselsdag. Du vil jo gøre alt for at gøre ham glad.

Sådan påvirker du dit barn:

Det er ikke altid nemt at lege med andre børn, hvis man er vant til at få sin vilje, for den vil de andre børn jo også have. Dit barn kan også få svært ved at håndtere svære følelser, hvis du altid giver efter eller giver ham legetøj i stedet for at støtte ham følelsesmæssigt.

Bryd ud af din rolle:

Du sætter tilsyneladende dit barns behov og følelser over dine egne – hvorfor? Er dine egne behov og følelser ikke også vigtige? Hvor går dine grænser? Dette er et godt sted at starte, når du skal finde ud af, hvorfor du er så optaget af at gøre dit barn glad.

Curling-moren

Du elsker dit barn og viser din kærlighed ved at gøre så meget som muligt for ham – giver ham jakke på, binder hans snørebånd og pudser hans næse. Alt, hvad der er svært, skal du nok ordne – mor er på pletten!

Sådan påvirker du dit barn:

Dit barn bliver vant til, at andre ordner alting for ham, og det kan altså godt gøre ham lidt doven og uselvstændig. Hvis han ikke bliver vant til at tage ansvar eller beslutninger selv, kan hans selvtillid komme til at lide under det. For faktisk er det en fantastisk følelse af sejr endelig at lære selv at binde sine snørebånd, og den får han jo ikke.

Bryd ud af din rolle:

Spørg dig selv, hvorfor du egentlig gør så meget for dit barn. Er det, fordi det er nemmere og hurtigere? Måske kunne han have glæde af at prøve at gøre nogle ting selv, og måske vil han faktisk gerne? Børn elsker ofte at blive inddraget og føle, at de hjælper til i familien.

Den eftergivende

Du er meget kærlig og lyttende, men du har svært ved at sætte grænser for dit barn, og der er ikke mange konsekvenser, hvis han bryder reglerne. Når du siger nej, ændrer det sig lynhurtigt til et ja, hvis din lille øjesten græder. Det er vigtigt for dig at være ven med dit barn og gøre alle glade, hvilket gør det ekstra svært for dig at sætte grænser.

Sådan påvirker du dit barn:

Dit barn kan godt blive usikker på, hvem der bestemmer, og hvad der egentlig forventes af ham, hvis der ikke er så mange grænser. Det gør ham meget udforskende ude og hjemme, fordi han prøver at finde ud af, hvad rammerne for hans opførsel er. Han kan nemt opfattes som en ballademager, men han er egentlig bare forvirret.

Bryd ud af din rolle:

Prøv at finde ud af, hvorfor du ikke kan sætte grænser. Ofte handler det om, at vi har svært ved at mærke vores egne grænser. Hvor går dine for eksempel? Hvis du er usikker på dine egne grænser, kan du heller ikke signalere tydelige grænser til dit barn.

LÆS OGSÅ: Små kokke er mindre kræsne

LÆS OGSÅ: Sådan klarer i morsyge

LÆS OGSÅ: Derfor bider små børn