Koncentration
SPONSORERET indhold

Lær dit barn at koncentrere sig

Du er klar med lim, saks og papir, for NU skal junior fordybe sig. Men øv – efter to minutter sidder du alene og klippe-klistrer. Hvorfor er det så svært at koncentrere sig?

Af: Elisabeth Lykke Nielsen, Vores Børn Junior, april 2012
09. maj. 2012 | Børn | Vores Børn

Du har sikkert oplevet dit barn forsvinde helt væk i et computerspil eller et tv-program. Måske kan han også klare at holde opmærksomheden på yndlingslegetøjet en halv times tid.

Men helt anderledes ser det ud, hvis du beder dit barn om at sætte sig ned og koncentrere sig om noget, han ikke selv har bestemt. Og det er der faktisk ikke noget underligt i. Børnepsykolog Grethe Kragh-Müller fortæller, at der er to forskellige former for koncentration: Den, der kommer udefra, for eksempel computerspil og tv, der ‘fanger’ dit barns interesse, og den, der kommer indefra, hvor dit barn selv vælger, hvad han vil beskæftige sig med, og så fordyber sig i det, for eksempel et par biler.

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at hvile i sig selv

– Evnen til at koncentrere sig ‘med vilje’ er ikke noget, som kommer af sig selv. Den opstår, når dit barn er sammen med andre – især dig. Derfor skal du ikke bare sætte dig ned og vente på, at dit barn lærer at koncentrere sig, siger Grethe Kragh-Müller og forklarer, at dit barns evne til at holde fokus på noget, han ikke selv har valgt, er med til at hjælpe ham til at få det godt sammen med andre og gøre ham i stand til at modtage læring, når han kommer i skole.

Sådan kan du støtte koncentrationen

Børnepsykologen understreger dog, at det ikke kun handler om træning. Hjernen skal være klar til at fordybe sig i længere tid, og det bliver den først gradvist i løbet af barndommen.

Faktisk kan et fem-seks-årigt barn kun fastholde sin koncentration på noget, han ikke selv har valgt, i fire til seks minutter.

Hvis din spradebasse flakser fra det ene projekt til det andet uden nogensinde at fordybe sig i noget, er det ifølge børnepsykologen tegn på, at han har brug for støtte til at lære at koncentrere sig – og computerspil og tv tæller ikke med som effektiv hjernegymnastik!

Du kan styrke dit barns evne til at koncentrere sig på flere forskellige måder, men i starten må du gå efter noget, han ubevidst selv har valgt. Det kan for eksempel være den søde hund, han peger på i parken.

– Hold hans opmærksomhed, så længe du kan og lidt til, råder Grethe Kragh-Müller.

LÆS OGSÅ: 10 lege der styrker dit barns fantasi

– Sig for eksempel ‘ja, den er godt nok sød. Hvad er det, den har på snuden, er det en plet? Hvad tror du, den hedder?’. Når junior er lige ved at miste interessen, spørger du ‘skal vi ikke se, om vi kan få øje på flere hunde?’, foreslår hun.

Udforsk verden sammen

Hvis du vil hjælpe dit barn med at blive bedre til at koncentrere sig om noget, der ikke er hans eget favoritemne, kan du prøve at finde samtaleemner i verden omkring jer og se, om du kan fange hans interesse.Der er masser af ting, du kan tale med dit barn om, når I går tur, tager bussen eller handler på vej hjem fra børnehaven. Peg på en fugl, og spørg, om det ikke er sjovt, at sådan én kan flyve, eller om det ikke er fint, at blomsterne og træerne springer ud hvert forår – og forsøg at få en samtale i gang om det. Kun fantasien og dit nærvær sætter grænser.– Generelt er det vigtigt, at du bruger tid sammen med dit barn og taler med ham. Hvis han viser nysgerrighed og spørger dig om noget, du ikke ved, kan du svare ‘det ved jeg ikke, men jeg vil gerne finde ud af det sammen med dig’.LÆS OGSÅ: Søskende bliver klogere af at skændesPå den måde er du med til at vise dit barn verden og hjælpe ham med at udforske den, siger Grethe Kragh-Müller.

Egen leg hjælper koncentrationen

En anden måde, dit barn kan træne sin evne til at koncentrere sig på, er gennem legen.– Jo ældre dit barn bliver, jo længere tid skal han gerne kunne beskæftige sig med en god leg, siger Grethe Kragh-Müller.Derfor må du sørge for, at dit barn har gode legesager som malebøger, puslespil, musikinstrumenter, lego, dukketeater og billedlotteri, der lokker ham til at fordybe sig i legen, og som kan være med til at træne hans koncentration både sammen med dig og alene.Men husk, at hvis du har bestemt legen, kan det godt være, han ikke kan koncentrere sig ret mange minutter.LÆS OGSÅ: Blog: Gå i køkkenet sammen – det styrker dit barn i skolenUd over samvær og samtaler kan du støtte juniors koncentration, uden at du behøver involvere dig selv direkte. Du har sikkert oplevet, hvordan din til tider lidt ufokuserede bandit kan forsvinde helt ind i en god leg med en ven.

Hvornår har han lært at koncentrere sig?

Grethe Kragh-Müller forklarer, at lege som for eksempel rollelege med andre børn er rigtig gode for evnen til at holde koncentrationen. Så når du laver legeaftaler, er du faktisk med til at støtte dit barn i at lære at fordybe sig.

Du skal ikke forvente, at dit barn har lært at koncentrere sig i lang tid om en måned eller om et halvt år, for den sags skyld, fortæller Grethe Kragh-Müller. Det kan du først forvente af ham, når han bliver et sted mellem syv og 11 år, for der skal mange gentagelser og megen fælles udforskning til at udvikle hans evne til at fordybe sig.

Hvis du synes, det går lidt trægt med koncentrationen, så bliv ved med at hjælpe ham – så kommer det helt sikkert en dag!

LÆS OGSÅ: Udvikling: 7 lege der gør dit barn klog

LÆS OGSÅ: Sådan lærer dit barn at fordybe sig