Må man det?

Må man det?

I dag brugte jordemoder Dorthe vores fødselsforberedelse til at svare på nogle af de mest almindelige spørgsmål, og selvom der for mit vedkommende er længe til fødslen, så gav det en dejlig ro at få svar. Det føles godt og beroligende at vide de her ting – allerede nu.

Kan man komme i vand for tidligt?

”Nej det kan man ikke. For nogle kvinder lindrer vandet så godt, at veerne kan aftage lidt, eller de ikke mærker veerne nær så kraftigt. Men det er ikke noget problem. Det betyder blot, at du har lejlighed til at hvile dig lidt, hvilket du formentlig har brug for. For andre betyder vandet derimod, at de kan slappe så godt af, at veerne rigtig kan arbejde og processen eskalerer. Som tommelfingerregel, kan man sige, at vandet afslører, hvad der er brug for lige nu – at hvile eller gi den gas.”

Kan man presse for tidligt?

”Mange kvinder venter på ’tilladelse’ fra lægen eller jordmoderen til at presse, men hvis du føler trang til at presse så gør det. Stille og roligt. Det, en læge eller en jordemoder kan være bange for, er, at kvinden får en rift helt oppe i livmoderen, men det ville gøre så afsindigt ondt, så hvis du var tæt på det, ville du automatisk holde op med at presse. Hvis pressetrangen kommer naturligt så stol på, at din krop ved, hvad den gør. Pres som det føles naturligt. Hverken mere eller mindre.”

Kan man være for træt?

”Nej. Der findes kvinder i koma, der har født, og kvinder som er lamme har født. Kroppen ved, hvad den skal, og livmoderen gør sit arbejde. En fødsel er i lige så høj grad en give slip-proces, som det er en knokle-proces. Men træthed kan have betydning for hvor mere eller mindre udmattet du er efter fødslen.”

Hvad med akut kejsersnit?

”Selvom nogle kvinder oplever eller husker det sådan, så er kejsersnit uhyre sjældent akut. Der er altid tegn inden. Det kan fx være, at fødslen bliver sat i gang, barnet står skævt eller at vandet går og det er grønt. Når mange kvinder oplever kejsersnit som akut, er det fordi, man opholder sig lige ved siden af operationsstuen og alt er klart, så man håber det bedste og venter til absolut sidste øjeblik.

Når man føder hjemme, vil jordmoderen derfor ikke trække den til sidste øjeblik, men se tegnene og tage ind på hospitalet i god tid.”