Natasha Al-Hariri: "Det er virkelig en mavepuster, at min søn føler sig anderledes"
Foto: Petra Kleis "Det var virkelig en mavepuster. At opleve, at ens femårige barn føler sig anderledes på den måde, fortæller Natasha Al-Hariri til Vores Børn

Natasha Al-Hariri: "Det er virkelig en mavepuster, at min søn føler sig anderledes"

Hvad stiller man op, når ens femårige barn kommer hjem og siger, at han gerne vil bytte sin mørkebrune hud til samme farve som den lyse farveblyant? Man kæmper for, at han kan være stolt af den, han er. En kamp, der både foregår derhjemme og ude i samfundet. Mød Natasha Al-Hariri, debattør, ligestillingsforkæmper, jurist, muslim. Og mest af alt mor.

Hvordan ser en god forsidemodel ud på et magasin? Hun har for eksempel et tørklæde på, der dækker håret. Det har hun i hvert fald på den nyeste udgave af magasinet Vores Børn og forsidemodellen er debattør, foredragsholder og ikke mindst mor, Natasha Al-Hariri, og i armene har hun sønnen Zakarias.

– Det at være på forsiden af et magasin viser, at man er repræsenteret. Og repræsentation er vigtigt, fordi det giver en følelse af at være spejlet og sender et signal om, at de platforme man kan indtage, ikke er forbeholdt en bestemt gruppe, men også er for mig og mine børn.

For Natasha Al-Hariri handler det om at omfavne den kultur og religion, hun kommer fra. At vise, at man i én og samme person kan være dansker, muslim, jurist, feminist, flygtning, debattør, mor. Fejre jul og ramadan. Lægge perleplader med sine børn om eftermiddagen og debattere integration på DR2 om aftenen. Lære sine børn danske, muslimske og menneskelige værdier.  

– Mit liv og opvækst er et mix af alt det, min familie tilbød mig og den baggrund, de kommer fra, men jeg er også rundet af min klasse, mine kammerater og det miljø, jeg er opvokset i i Danmark. For vores børn vil det hele blive endnu mere sammenblandet, og den eneste måde, vi kan nærme os et samfund, der kan rumme det, er at vi forstår og anerkender hinanden i det store mix, vi er, siger Natasha Al-Hariri i det nye nummer af Vores Børn.

Læs også: Antiracistisk opdragelse

Et af de spørgsmål, Natasha ofte får stillet, handler netop om religion og kultur, nemlig tørklædet rundt om hendes hår.

– Hver sommer bar jeg tørklæde, mens vi var på ferie, for jeg ville gerne ligne mine kusiner og mine mostre. Jeg tror egentlig, mine forældre syntes, at jeg for lille til det. Alligevel lod de mig gøre det, men bad mig altid om at tage det af, når vi skulle tilbage til Danmark.

På flyrejsen hjem fra Libanon den sommer hvor Natasha var 13 år, meddelte hun imidlertid sine forældre, at hun ikke havde tænkt sig at tage det af.

– Det handlede til dels om religion, men det var i langt højere grad et spørgsmål om identitet for mig. At vise omverdenen hvem jeg også var, fortæller hun.

En dansk, muslimsk pige med libanesiske og palæstinensiske rødder.

Hvad er en almindelig hudfarve?

Natasha er mor til Zakarias på 10 måneder og til Gabriel på fem år. Gabriel går i børnehave, hvor der er mange hudfarver, og pædagogerne er gode til at tale om forskellene på en klog måde. Men alligevel oplever Natasha stadig episoder med den ældste søn, der viser hende, at der stadig er lang vej endnu. Blandt andet da hun nævnte den tydelige kant ved hans håndled, hvor blusen havde skærmet hans arme for solen, mens hænderne havde suget til sig og er farvet mørkebrune. “Ej, hvor har du fået meget farve, Gabriel”, sagde Natasha Al-Hariri til sin søn. Til hendes overraskelse hiver han hænderne til sig og siger, at han ikke vil have mørke hænder. Han vil faktisk slet ikke være brun. For det er ikke pænt.

Hun spørger ind til, hvad det er, der gør ham ked af det. Og får svaret, at han bare gerne vil have en almindelig hudfarve. Natasha Al-Hariri påpeger, at alle hudfarver jo er almindelige, så hvad mener han med det?

– Så gik han hen og hentede en lys farveblyant og sagde, at det var denne her farve, han mente. Det var virkelig en mavepuster. At opleve, at ens femårige barn føler sig anderledes på den måde, fortæller hun til Vores Børn.

Læs hele interviewet med Natasha Al-Hariri i det nummer af Vores Børn, der er på gaden nu. 

Om Natasha Al-Hariri

30 år, debattør, foredragsholder, moderator, underviser og konsulent med fokus på minoriteter i Danmark. Tiltræder 1. august som direktør i DFUNK (Dansk Flygtningehjælps ungdomsorganisation). Oprindelig uddannet jurist med speciale i udlændingeret og menneskerettigheder. Hun sidder i bestyrelsen for Refugees Welcome, RAPOLITICS og Indvandrer Kvindecentret. Gift med Niddal El-Jabri, som er stifter af og direktør i interesseorganisationen Mino Danmark. Mor til Gabriel, 5, og Zakarias, 10 mdr.VOB_0419_RGB.jpg

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Børnepsykologi og Børneopdragelse