Vaskbare bleer

Stofbleer – en uventet succes!

Efter at have testet vaskbare bleer kan jeg konstatere, at moderne stofbleer er super flotte, holder tørt og så er det overraskende nemt!

Vaskbare bleer – lyder det mega urtet? Som noget, der er forbeholdt ortodokse speltmødre?

Der var engang, hvor de stofbleer vi i dag bruger til gylp og alt muligt andet end bleer, rent faktisk blev foldet til en trekant, viklet om numsen på baby og fæstnet med en sikkerhedsnål. Og ja, det var besværligt og nej, det holdt ikke tørt.

Derfor havde jeg slet ikke overvejet at bruge stofbleer. Jeg synes, det lød ulækkert og møgbesværligt (og jeg er ellers temmelig urtet anlagt). Men så læste jeg tilfældigvis om moderne vaskbare bleer i Rebecca Perssons ’Baby 100 % naturlig’, som blandt andet kunne fortælle, at man sparrer 3-5.000 kr.  (vask og tørretumbling medregnet). At stofble-børn ofte er renlige som 2-årige (i modsætning til 3 år med engangsbleer), at det er meget rarere og bedre for baby og ikke mindst miljøet.

Og så påstod hun, at der kun var én times arbejde om ugen i stofbleer. Én time? Det bruger jeg i hvert fald også på at købe bleer, slæbe dem op i ordnede pakker og ned igen som en bizar pølse fra blespandens indre. Det skulle testes!

For det første blev jeg overrasket over, hvor flotte og nuttede de faktisk er – de ligner en engangsble og kommer i forskellige lækre farver eller vamset bambus, der er så blød, at den praktisk taget kan bruges som bamse.

Jeg havde fået det råd at vente med stofbleerne til baby var en måned gammel, fordi helt nyfødte kan være så små og spinkle, at bleen ikke slutter ordentlig til. Og det råd er jeg glad for. Især fordi min lille prinsesse lavede 14 som i f-j-o-r-t-e-n lortebleer om dagen de første tre uger. Men også fordi hun faktisk er vokset en del og har fået godt med sul på kroppen i den måned.

Inde på Ko og Ko’s hjemmeside fandt jeg en række virkelig nyttige Youtube-videoer, der viser, hvordan de forskellige typer bleer virker, og hvordan man bruger dem, og jeg endte med at bestille en blanding af forskellige typer og mærker af bleer.

Efter godt råd af Mette Osland Pedersen fra Ko og Ko, valgte jeg de vamsede (og økologiske) bleer fra Little Lamb som natble. De kræver en blebuks udover, og der foreslog Mette en uldbuks, fordi de holder super tørt og tillader huden at ånde – hvilket er ekstra vigtigt med en natble, som typisk sidder mange timer. Jeg fulgte hendes råd, men var ærligt talt skeptisk overfor påstanden om, at en strikket blebuks skulle kunne holde tørt.

Jeg lægger ud med en natble og må simpelthen grine højlydt, da jeg kigger ned på min lille baby, som er blevet til en bowlingkugle med fire pinde. Der er i sandhed tale om en blenumse! Men barnet smiler tilfreds og vigtigst af alt, så holder bleen tørt hele natten – og for første gang sover hun fem timer i træk.

Det er en god start, og eftersom vi ikke bruger nætterne på skønhedskonkurrencer, kan det jo være lige meget, om det ser lidt sjovt ud. Bare hun er glad. Og tør. Og det er hun.

Næste morgen ryger selve bleen til vask, mens blebuksen bliver på puslebordet – uldblebukser er selvrensende og skal kun vaskes en gang om måneden eller sjældnere (med mindre der kommer lort på).

Næste morgen prøver jeg en Flip blebuks med en økologisk bomuldsble indeni, og det ser mere normalt ud. Hendes numse er stadig større end med en engangsble, men jeg tænker, at proportionerne vil udligne sig lynhurtigt, efterhånden som hun vokser. Jeg har blebukser i mange fine farver, så jeg kan matche dem med det tøj, hun har på. Det er super nemt at give bleen på – ligesom en engangsble faktisk.

Prinsessen indvier den første ble med en lorteble af de rigtig voldsomme med potentiale til at ende oppe i nakken, men den bliver inde i bleen, hvilket faktisk overrasker mig. Jeg havde troet, at jeg måske skulle gå lidt på kompromis med stofbleerne, men indtil videre har jeg ikke haft et eneste uheld – og det var der altså ind imellem med éngangsbleerne.

Min lille pige har siden fødslen haft en lille smule rødme i folderne mellem lårbasserne og skridtet. Ikke noget alarmerende, bare lidt lyserød rødmen, som jeg tænkte var uundgåeligt med bleer. Men til min store overraskelse er rødmen forsvundet efter to dage med stofbleerne.

Jeg er til gengæld blevet bekymret for, om den lidt større blenumse, som gør at hendes ben bliver mere spredt, kan være usundt for hende på nogen måde, så jeg kontakter min læge, som siger, at hun ”ikke kan forestille sig, at det skulle have nogen påvirkning – tidligere var stofbleer jo alt, vi havde.” Det beroliger mig, men jeg vælger alligevel at spørge sundhedsplejersken også, som siger ”Tværtimod. Det er kun godt.”

Og det glæder mig at høre, for jeg er blevet rigtig glad for stofbleerne og ville være ked af, at skulle gå tilbage til engangs. For den er god nok: der er kun én times arbejde i stofbleerne – hvis jeg overhovedet bruger så lang tid.

Jeg har vaskemaskine på badeværelset, så tissebleerne ryger bare direkte i maskinen, mens lortebleerne ryger i en blespand. Cirka hver anden dag tømmer jeg lorte-ble-posen ind i maskinen til tissebleerne, sætter den over og hænger bleerne op. Det tager ingen tid, og jeg er fri for at slæbe bleer op og skrald ned, ligesom jeg aldrig mere behøver bekymre mig om at løbe tør for bleer.

Der er ingen tvivl om, at engangsbleer er nemme og holder tørt og tæt, men måske også for tæt. Engangsbleer indeholder en masse kemi såsom superabsorberende polyakylat baseret på akrylsyre (også de miljøvenlige/økologiske) samt blegemiddel, og de er i det store hele lavet af plast, som er lavet af råolie – også det stoflignende materiale, der ligger ind mod huden.

Engangsbleer er en af de allerstørste miljøbelastninger.  Engangsbleer producerer 1,5 ton affald per barn, som det tager 500 år at nedbryde. Stofbleer er til gengæld 100 % nedbrydelige og kan bogstaveligt talt ryge i kompostbunken.

Dertil kommer, at meget få engangsbleer er Svane- og Astma og allergi-mærkede. De fleste er desværre fyldt med lotion, parfume og diverse kemikalier, som baby er i direkte berøring med 24 timer i døgnet de første tre år af sit liv. Og uanset hvad, bliver der meget varmt indeni sådan en engangsble, og huden har svært ved at ånde.

De bløde babynumser kan til gengæld ånde i en stofble, som er 3-5 grader koldere og fuldstændig kemikaliefri (og mange endda økologiske), men lad os være ærlige: hvis ikke de holder tæt, kan det altså være lige meget. Men det kan de.

Som sagt var jeg sikker på, at jeg skulle indgå nogle kompromiser til gengæld for bedre miljø og sundere baby, men der har kun været fordele, og for mig er det faktisk nemmere. Så jeg kan kun sige Prøv det. Hende Rebecca Persson havde sgu ret.

Hvordan gør man?

Stofbleer kan mildest talt være en uoverskuelig jungle, når man ikke har prøvet det før – hvilket mærke er bedst? Skal man vælge trykknapper eller velcro? All-in-one bleer eller ble med tilhørende blebuks? Hvilke er økologiske og hvilke er ikke? Jeg har prøvet at lave en guide, der gør det nemmere at vælge dem, der passer til jer.

All-in-one eller ble med blebuks?

All-in-one har den fordel, at bleen er samlet – du skal ikke lægge en ble ind i en blebuks. Når det er sagt, så tager det altså kun et par sekunder og all-in-one er lang tid om at tørre, fordi den ikke kan skilles ad – jeg vil faktisk kun anbefale dem, hvis du har tørretumbler eller i kombination med de andre bleer. De separate bleer og blebukser tørrer lynhurtigt, ligesom blebukserne ikke behøver at blive vasket med hver gang.

På Ko og Kos hjemmeside kan du finde en række Youtube-videoer, hvor du kan se de forskellige typer stofbleer, og hvordan man bruger dem. Det hjalp mig.

Velcro vs. trykknapper

All-in-one bleerne og Flip-blebukserne kan være enten med trykknapper eller velcro – begge dele fungerer fint, men jeg foretrækker velcro, da det går nogle sekunder hurtigere og nemt kan justeres.

For begge typer gælder det, at de også kan knappes ind og ud i størrelsen, så de kan bruges fra spæd, og indtil barnet er færdig med at bruge ble. Nogle stofbleer kommer i forskellige størrelser for eksempel bambusbleerne fra Little Lamb.

Uld eller PUL?

Blebukserne fra Flip og Bumgenious all-in-one har en vandtæt, men åndbar polyurethan (PUL) belægning. Alternativet er blebukser i uld, som er naturlige og økologiske, men som også fylder mere end de tynde PUL-bukser (og ja ulder’ne holder fuldstændig tørt, selvom man ikke skulle tro det). Den optimale løsning er derfor uld-blebukser om natten og PUL om dagen.

Vask og bakterier?

Så længe der kun er tale om amme-bæ, er det nok at vaske ved 60 grader og ellers 95 grader, men som et tillæg kan du bruge natriumpercarbont (Ko og Ko sælger det som PUER) der er et naturligt blegende, pletrensende og bakteriedræbende stof, der, når det kommer i forbindelse med vand, frigiver ilt og efterlader ren soda.

Bambus vs. Bomuld

Vasker du bambusbleerne på mere en 60 grader, kan du risikere at ’brænde’ fibrene, og den bliver hård og knoldet. Til gengæld indeholder bambusfibren et naturligt bakteriehæmmende stof, som gør, at 60 grader er nok. Bambus suger generelt væsentligt bedre end bomuld, da fibren er fyldt med små huller, hvor væden kan trænge ind. Det gør bambusbleer til supergode natbleer – og med en uldblebuks over er der ikke et øje tørt.

Det kan til gengæld være svært at finde økologiske bambusbleer.

Hvilke bleer skal jeg vælge?

Jeg er glad for, at jeg valgte en kombination af forskellige bleer. Om dagen er jeg glad for Flip, fordi jeg udover de økologiske bomuldsindlæg også kan bruge indlæg i letvægts-microfiberfleece, som ikke vejer ret meget og derfor er gode at have med i pusletasken. Jeg behøver ikke at vaske blebukserne med hver gang og de tørrer hurtigt. Lommebleer kan også skilles ad og tørrer derfor også hurtigt.

All-in-one’erne er gode, men tager en krig om at tørre, til gengæld er de nemme at bruge for bedsteforældre og dagplejemor/pædagoger (når den tid kommer).

Til natten vil jeg helt klart anbefale en bambusble som for eksempel den fra Little Lamb med en uld-blebuks over, fordi den suger og holder så godt tørt og samtidig tillader huden at ånde.

En ble-pakke kunne se sådan ud:

3-4 bambusbleer for eksempel Little Lamb + et par uld-blebukser (til natten)

15-18 Flip indlæg med 5 par blebukser

4-5 All-in-one for eksempel de økologiske fra Bumgenious

PUER naturlig pletfjerner

Blepapir

Hos Ko og Ko kan du helt gratis låne en prøvepakke, ligesom du kan købe forskellige startpakker.

Jeg har også haft god erfaring med at skrive og ringe til Mette fra Ko og Ko som er rigtig sød til at svare på spørgsmål.

Vaskeråd

Du skal have en vaskemaskine, men har du det, er det til gengæld easy peasy.

De fleste bleer kan tåle 95 grader, men 60 grader er nok, så længe det er ammebæ. Tis er sterilt, så det behøver i princippet ikke mere end 30-40 grader.

Er det ikke ulækkert? Nej, blepapiret ryger i toilettet, og bleen i en blespand eller en vandtæt vaskepose, som kan smides i vaskemaskinen.

Blepapir kan genbruges flere gange, så hvis det bare er en tisseble, skal du endelig vaske papiret med og bruge det igen.

Regn med at vaske en vask hver 2. eller 3. dag, hæng op eller smid i tørretumbler.

Du må ikke bruge skyllemiddel – det lægger sig som en hinde og nedsætter sugeevnen.

PUER er en naturlig og let blegende pletfjerner, som ikke skader miljøet eller baby.