Gravid uge 23 nyfødt barn
SPONSORERET indhold

Gravid uge 23: Dit barn kan åbne sine øjne

Når du er gravid i uge 23, er det ved at være tid til at fortælle storesøster eller storebror om den lille i maven. Dit barn begynder nu at åbne sine øjne.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
02. jan. 2024 | Børn | Vores Børn

Du er nu gravid i uge 23, og hvis du ikke allerede har involveret eventuelle storesøskende i den lilles ankomst, er det snart ved at være tid. Lad eventuelt dit store barn hjælpe med noget af alt det praktiske, så han eller hun er med i forberedelserne.

Måske har du svært ved at sove om natten i øjeblikket, fordi baby begynder sin aftengymnastik, bedst som du skulle til at lukke øjnene. Du skal nok vænne dig til det, for dit barn bliver kun mere aktiv frem mod fødslen, selvom bevægelserne vil ændre karakter undervejs.

Skulle du gå i fødsel nu, vil man ikke længere tale om en spontan abort, men en for tidlig fødsel. En fødsel er for tidlig, hvis den finder sted efter 22 fulde svangerskabsuger og inden 37 fulde uger.

I uge 23 måler din baby cirka 30 centimeter og vejer 450-600 gram.

Næste uge 💚

Forrige uge 💚

Gravid uge 23: Din krop

Din navle er måske begyndt at vende med vrangen udad. Det sker, fordi livmoderen nu strækker sig helt op til navlen og trykker bag maveskindet. Senere i graviditeten vil nogle kvinders navler også forsvinde helt, da maveskindet strækker sig så meget, at det skal bruge al den ekstra hud, der er til rådighed. Mens de fleste vil opleve, at navlen sætter sig tilbage på plads efter fødslen, kan nogle opleve, at den får et nyt udseende.

Måske føler du, at fosteret bliver mere aktivt, når du lægger dig til ro, og måske er det begyndt at gå ud over din nattesøvn. Det skyldes først og fremmest, at du har lettere ved at mærke bevægelse, når du slapper af, men også at du vugger fosteret i søvn, når du er aktiv. Måske kan du også mærke, når baby får hikke.

Læs også

Gravid uge 23: Din baby

Dit barns øjne begynder at åbne sig, men da det stadig har et meget begrænset synsfelt, kan han eller hun endnu ikke se ret meget. Dertil kommer, at det er temmelig mørkt inde i livmoderen, og der vil endnu gå et par uger, før huden har strækket sig så meget, at lyset kan nå gennem maveskindet.

Også næseborene har åbnet sig i denne uge, og dit barn begynder nu at lave vejrtrækningsbevægelser med mellemgulvet. I lungerne dannes der desuden bittesmå forgreninger, og blodkarrene omkring dem mangedobles. Stoffet surfakant dannes også i denne uge og i de næste mange uger frem mod fødslen. Surfaktant sørger for, at lungerne ikke klapper sammen, så barnet lettere kan trække vejret selv efter fødslen.

Hørelsen er også blevet væsentlig bedre, fordi de små knogler i det indre øre er blevet kompakte. Det betyder, at baby nu begynder at kunne skelne mellem forskellige lyde, og fostret vil reagere på høje lyde med spjæt. Det kan uden tvivl mærkes i maven.

I uge 23 begynder den lille krop også at blive mere velproportioneret, men da underhudsfedtet stadig mangler, er både knoglemasse, organer og blodårer endnu synlige under huden. Det er også årsagen til, at børn, der er født ekstremt tidligt, vil have rødlig hud.

Læs også

Gravid uge 23: Tegn på graviditet

Gør det ondt, når du tisser?

Urinvejsinfektioner, eller blærebetændelser, som det også kaldes, er en velkendt og helt normal lidelse, som typisk rammer flere gravide end ikke-gravide kvinder. Det skyldes dels de ændrede hormonniveauer og slappere lukkemuskler, dels en din voksende livmoder, der trykker på urinlederne, så dit nyrebækken har svært ved at blive helt tømt for urin. 

I mange tilfælde vil du ikke kunne mærke en urinvejsinfektion, og derfor vil du typisk blive tjekket hos din læge eller jordemoder. Skal du tisse oftere end normalt, og svier eller brænder det, når du er på toilettet, kan det dog være et tegn på en blærebetændelse. Det kan også være, at du får feber eller tiltagende plukkeveer.

Mistænker du, at du lider af en urinvejsinfektion, skal du kontakte din læge, så du kan få behandling. En ikke-behandlet blærebetændelse kan nemlig sprede sig til nyrebækkenet, og det kan give en alvorlig betændelsestilstand i underlivet eller – i værste tilfælde – voldsomme plukkeveer, som kan føre til for tidlig fødsel.

Det skal du vide om uge 23

Du glæder dig naturligvis til, at dit barn ser verden, men har du allerede et eller flere børn i forvejen, kan det også være med en vis nervøsitet i kroppen. For hvordan sikrer du dig, at de ældste i søskendeflokken ikke føler sig overvældede, jaloux eller overset?

Her får du en række gode råd til at inddrage dit barn i din graviditet udformet af børnepsykolog Ulla Dyrløv og sundhedsplejerske Lena Dyhrberg:

  • Vent så vidt muligt med at fortælle om graviditeten, til der er synlige tegn. Jo yngre dit barn er, desto længere må der gerne gå. Det kan være svært for et lille menneske at forholde sig til noget, der skal ske om et halvt år.
  • Lad af samme grund være med at fortælle dit barn, at lillebror eller lillesøster kommer på en bestemt terminsdato. Det er for uhåndgribeligt. Fortæl i stedet, at han eller hun f.eks. skal være storebror eller storesøster efter jul.
  • Brug aftenlæsningen på at læse bøger om søskende. Du kan også vise fotos fra dengang, dit barn selv var baby, så han eller hun ved, hvordan en nyfødt ser ud.
  • Måske synes dit barn, at det er vældig spændende at mærke baby sparke. Måske vil han eller hun gerne med til jordemoder. Lad dit barn være med til så meget, det vil, men vær opmærksom på, at ikke alle læge- eller jordemoderbesøg tillader, at du har små børn med.
  • Lad barnet hjælpe med små, praktiske opgaver. Det kan være, at han eller hun kan hjælpe med at vaske babytøjet eller bære bleerne hjem fra supermarkedet.

Vil du vide mere, kan du læse børnepsykolog Ulla Dyrløv og sundhedsplejerske Lena Dyhrbergs gode råd her.

Læs også

Gravid uge 23: Sundhedstips

Måske har du hørt historier om gravide, som har en ustyrlig lyst til at spise kridt, dyreafføring eller maling. Måske er dine egne cravings en anelse udover det sædvanlige.

Det kan lyde underligt at have en voldsom trang til hårboller eller sand, men faktisk er det en anerkendt lidelse, som kaldes pica, og som i sjældne tilfælde rammer gravide.

Lidelsen, der giver en person trang til at spise ting, som ikke er fødevarer, kan i nogle tilfælde skyldes mangel på vigtige mineraler – herunder jern og zink – og det kan give store problemer, hvis kroppen enten ikke kan nedbryde det, du har spist, eller hvis genstanden beskadiger dine organer. Begynder du at få lyst til sære ting, skal du derfor kontakte din jordemoder eller din læge, så du kan få behandling.

Til dig, der venter tvillinger

Når du er gravid i uge 23, kan du være sikker på, at dine to, små børn allerede kender hinanden temmelig godt.

Et italiensk studie af tvillingegraviditeter har nemlig vist, at tvillingefostre bevidst rækker ud efter hinanden, når de er bare 14 uger gamle. Da de var omkring 18 uger gamle, brugte fostrene fra undersøgelsen op mod 30 procent af deres tid på at række ud efter og røre ved deres tvilling. Det er mere tid, end fostrene brugte på at undersøge dem selv, og når de rørte ved hinandens øjne, var de lige så forsigtige, som var det deres egne øjne, de strejfede.

Den tilknytning, mange tvillingebørn føler gennem hele livet, begynder altså allerede i fosterstadiet, og endnu mere særligt er det, at vi mennesker tilsyneladende har et behov for at være sociale, allerede inden vi er blevet født.

Anbefalet til dig