Er dit barn vinterklar?

Er dit barn vinterklar?

Undgå et sygt og forkølet barn ved at tage disse 3 forholdsregler.

Allerede før den første frost har sat ind, har mange af os været forbi værkstedet med bilen til eftersyn, så den er klar til vinteren. Men hvad med vores børn?

Deres kroppe skal også stå imod forkølelse og sygdomme i den kolde og mørke tid, så det ikke ender med al for mange tilbagevendende snotnæser, ømme halse og ører og det, der er værre. En lang sæson med feber og hoste står for døren, og derforhar vi søgt råd hos eksperterne om, hvad vi kan gøre for at få vores børn gennem vinteren i højst mulige gear.

Får mit barn nok frisk luft, dagslys og motion?

Det kan være svært at motivere sine børn og sig selv til at bevæge sig udenfor i den kolde og våde tid. Men husk på bedstemors gamle råd, om at “der ikke er noget, der hedder dårligt vejr, kun dårlig påklædning”.

For frisk luft og sollys er vigtigt for vores børns velvære og modstandskraft – og for at bevare det gode humør gennem hele vinteren!

Frisk luft

Næsten 2/3 af kroppens affaldsstoffer skilles ud gennem vores åndedræt, og får vores børn ikke masser af frisk og ren luft med et højt iltindhold, så er det sværere for kroppen at skille sig af med affaldsstofferne og rense blodet. Og det kan gå ud over modstandskraften.

Sørg for at dit barn kommer ud i den friske luft mindst en halv time hver dag. Luft ud i hjemmet flere gange dagligt.

Dagslys

Solens stråler er vores vigtigste kilde til D-vitaminer, som er vigtige for kroppens optagelse og omsætning af kalk og for knoglerne og musklerne. Selvom solens stråler i et vist omfang trænger igennem skyerne i vinterhalvåret, så får vi sjældent sol nok til, at kroppen selv kan danne den mængde D-vitamin, som vi har behov for.

Udnyt solen, når den er der. Sørg for, at dit barn får rigeligt med D-vitaminer igennem sin kost. Især fede ?sk er rige på D-vitaminer. Skift spegepølsen ud med en makrelmad eller en fiskefrikadelle og indfør fisk på menuen ugentligt. 

Er dit barn et af dem, der synes, at fisk hører til i havet eller i et akvarium, men bestemt ikke på en tallerken, så spørg på apoteket eller i helsekostbutikken efter en vitaminpille eller et kosttilskud (for eksempel levertran eller fiskeolie), der dækker dit barns behov for D-vitamin.

Motion

Det er afgørende for dit barns sundhed, at dit barn bevæger sig dagligt. Motion hjælper kroppen med at udskille affaldsstoffer, optage og udnytte næringsstoffer, forbedre blod- og lymfecirkulationen, styrke lungerne, og det fremmer fordøjelsen. Og så er det ekstra vigtigt, at børn bevæger sig, da de er i gang med at opbygge deres muskler og knogler.

Det er også veldokumenteret, at motion styrker immunforsvaret, og at aktive børn har mere energi og er mindre ramt – og kommer sig hurtigere – af infektionssygdomme. Sørg for, at dit barn bevæger sig mindst 60 minutter om dagen, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Lad for eksempel bilen stå og lad cyklerne være familiens foretrukne transportmiddel.

Og udnyt årstidens muligheder: Tag familien med på travetur i naturen eller, hvis sneen falder, så ud med kælken eller på med skiene. På den måde slår I tre fluer med et smæk: Motion, frisk luft og sollys.

Får mit barn nok søvn?

Får mit barn nok vitaminer og mineraler?

Vi er måske ikke ligefrem, hvad vi spiser. Men vores børns helbred er i høj grad påvirket af kosten. Lever dit barn af pomfritter og røde pølser, så svækker det hans eller hendes immunforsvar og energi. Og omvendt, – spiser dit barn sundt og varieret, så han eller hun får de vitaminer og mineraler, der er behov for, vil dit barn være sundt, og udstyret med en god modstandskraft, der kan holde sygdomme fra døren.

I vintermånederne, og hvis dit barn er småtspisende eller lige har været syg, er det godt at give et vitamintilskud dagligt. Men lad det ikke blive en sovepude, for de bedste vitaminer og mineraler er og bliver de naturlige i kosten. I frugt og grønt findes der også en masse andre sundhedsfremmende stoffer, som ikke kan erstattes med en lille pille.

Sørg så vidt muligt for, at dit barn får 600 gram forskellig frugt og grønt dagligt, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Er dit barn kræsent, så prøv om der ikke findes alternative måder at få dit barn til at spise det på. Spis for eksempel grøntsagssupper flere gange om ugen og lav friskpresset juice om morgenen.

Giv dit barn en vitaminpille eller andet kosttilskud dagligt. Spørg på apotektet eller i helsekostforretningen, hvad der passer til dit barns behov.