Anne Sofie Kluge Hedegaard
SPONSORERET indhold

Anne Sofie er medejer i et sommerhuskollektiv: ”Vi taler meget om, at man ikke skal have dårlig samvittighed”

Som kommende solomor er det optimalt for Anne Sofie at eje et sommerhus sammen sine venner, hvor alle bidrager til fællesskabet med det, de har lyst til.

Af: Christina B. Kjeldsen Foto: Privat
29. aug. 2022 | Bolig | ALT for damerne

Da et par i Anne Sofies flok af gamle gymnasievenner skrev ud i deres facebook-gruppe en dag, at de lige ville køre ud og se på nogle sommerhuse, er der nogen der vil være med? – svarede alle med et stort JA!

"Alle var med på ideen, så vi kunne hurtigt se, at vi så skulle udvide søgningen til nogle lidt større sommerhuse. Jeg tror, det var delvist på grund af corona, og at vi alle sammen sad isolerede i vores lejligheder og savnede at være sammen. Mange af os, især børnefamilierne i flokken, tænkte også meget over, hvad vi ville videre i livet, skulle man flytte ud af byen eller blive?," fortæller Anne Sofie.

Syv par, to singler og 11, snart 12, børn meldte sig under sommerhusfanerne og er gået hele vejen videre med projektet, der er endt ud i en 250 kvm flexbolig på Falster, som alle voksne nu er andelshavere i med et indskud på 200.000 per person.

LÆS OGSÅ: ”Det her er nøglen til, at vores voksne børn gider at holde ferie med os”

Flokken var ude og se på flere huse efter kriterierne om, at sommerhuset skulle være inden for max halvanden times kørsel fra København, og at offentlig transport skulle være en reel mulighed. Herudover ledte de efter et hus, de kunne være sammen i flere familier ad gangen – for samværet med hinanden var et af de væsentligste parametre for projektet.

"Vi har nok brugt omkring 30 timer på Zoom, hvor vi har vendt og drejet alle aspekter af det her sommerhuskøb. Hvad vi forventede af hinanden, hvad vi håbede på, hvad vi var bekymrede for. De sociale rammer for sommerhuset, prioriteringer for arbejdsindsats, skulle man have lov til at være der alene, invitere andre venner og familie på besøg," fortæller Anne Sofie.

Og så var der selvfølgelig økonomien. Både i forhold til sommerhusets købspris, indskud, vedligehold og drift – et potentielt pinsomt emne, der krævede total ærlighed i venneflokken.

"Det var benhårdt og super følsomt at tale økonomi, for det handler jo ikke kun om penge, men om ens livssituation, prioriteringer og smertegrænse, der er meget forskellig. Det krævede, at vi skulle dele noget af det allermest private med hinanden, for eksempel stod jeg selv midt i et kærestebrud i processen, som jeg blev nødt til at dele med de andre, for det ændrede jo ved både min og projektets økonomi. Vi havde utroligt mange og lange snakke, hvor den del blev talt igennem."

Gruppen havde også en boligadvokat med på sidelinjen, der hjalp med kontrakt og vedtægterne for sommerhuset, der også blev diskuteret og talt igennem fra top til tå. I en sådan grad, at advokaten undervejs følte, at han måtte minde sommerhuskollektivet om; at de skulle huske, at de rent faktisk er venner!

LÆS OGSÅ: Mette er andelshaver i en sommerhusforening: ”Det er luksus, at vi bare kan holde fri”

"Jeg tror, det var rigtig godt givet ud, at vi brugte så lang tid på at tale det her projekt igennem, for vi er virkelig kommet langt omkring og ud i alle scenarier for, hvad der kan være potentielle konfliktpunkter. Hvad sker der, hvis nogen bliver skilt, uvenner, dør? Og så har vi fået italesat, hvad det er, vi vil med det her sted. At vi vil have sommerhuset for at kunne være der sammen. At vi laver arbejdsweekender, men at det ellers skal være meget lystbetonet, hvad man er med i."

"Nogle kan lide at lave mad, andre vil gerne grave i køkkenhaven eller male træværk. Og så er der dem, der elsker at slappe af i solen og holde øje med ungerne. Vi taler rigtig meget om, at man ikke skal have dårlig samvittighed, men at man kan bidrage til fællesskabet på flere måder – at børnepasning, indkøb og madlavning er lige så vigtigt som at smøre alle cyklerne eller rense tagrenderne."

Styret af lyst

Anne Sofie og resten af venneflokken har nedsat arbejdsgrupper, der tager sig af indretning, have, vedligeholdelse, budgetter og så videre, de evaluerer og fordeler penge til nye projekter på den årlige generalforsamling. Gruppen kender hinanden godt, mange af dem har rejst sammen før, holdt sommerhusferier og været på festivaller sammen.

Og nu ejer de altså også et sommerhus på Falster sammen. Et 250 kvadratmeter stort træhus, med plads til (næsten) alle på én gang og en stor have på 14.000 kvm med køkkenhave og masser af plads til alle sommerhusets unger. For Anne Sofie har især samværet mellem vennerne og børnene været en vigtig præmis. Hun er højgravid med sit første barn, en datter, som hun skal være solomor for.

"Jeg tænker meget på landsbyen og it takes a village to raise a child, for mig som solomor er det genialt med et sted, hvor jeg kan komme og være en del af et fællesskab, og hvor min datter kan få nære relationer med de andre børn og voksne. For mig er det her virkelig en optimal løsning, og jeg tænker meget over, hvorfor vi ikke altid går sammen sådan her."

"Vi bor i siloer og vil klare os selv hver især, men der er jo kæmpestore fordele i at lave mere stordrift som børnefamilier, både socialt og økonomisk," siger Anne Sofie, der samtidigt peger på, at det er en fordel, at de er så mange, der er gået sammen om sommerhuset.

LÆS OGSÅ: Drømmer du om sommerhus? Denne familie fandt en måde at få ét på – til blot 32.000 kr

"Jeg tror, at det kan mindske konflikterne, som er uundgåelige, når forskellige mennesker skal være fælles om et projekt. For der er altid nogen, der tager teten, og det bliver sjældent de samme, der tager de store læs. Forskellene ville være mere markante, hvis man kun var tre par. Og så er der også plads til, at der er nogle, der er mere solnydere, og andre, der elsker at lave havearbejde – for man er aldrig alene om det – og det er vigtigt for ikke at blive irriteret over at skulle tage det samme læs hver gang."

"Det er vel lidt ligesom et mini-samfund, hvor der er plads til, at folk gør det, de er gode til. Om det er budgetter og bookingsystemer, at lave lege med ungerne, at skifte vindskede(!?) på huset eller sørge for indkøb."

Denne sommer runder sommerhuskollektivet et år og kan se tilbage på en sæson, hvor huset har været i brug næsten alle weekender, sommer og vinter, og hvor alle har fået indfriet deres ferieønsker. Nu er der lagt kartofler i køkkenhaven, og Anne Sofie ser frem til at bruge en del af sin barsel på Falster.

"Jeg glæder mig til at hygge mig i haven med min lille datter – og vi kan hjælpe hinanden, spise sammen og støtte en nybagt mor."

Anbefalet til dig