Gode råd til planter
SPONSORERET indhold

Kuldechok, fejlvanding og tre andre grunde til at din plante dør

Skal du vande løs eller holde igen med de våde dråber? Og hvordan er det egentlig med direkte sollys? ALT.dk har bedt planteekspert Michala Kjær-Holm om hendes bedste råd til plantebødler.

Af: Amalie Louise Larsen Foto: Greenify
03. jan. 2021 | Bolig | ALT.dk

Bladene på din yndlings-plante har fået brune pletter eller gule kanter. Måske hænger din Pilea lidt med snuden.

Æstetikken i din før så smukke vindueskarm er forduftet med sommersolen - enten fordi du ikke er velsignet med grønne fingre, eller fordi du kvæler dine grønne børn i kærlighed.

Én ting er sikkert: Du er blevet en vaskeægte plantebøddel, og din ellers så frodige stue ligner et sørgeligt forsøg på at være med på Instagram-moden.

Heldigvis kræver det ikke en gartneruddannelse at få styr på din jungle. Det fortæller Michala Kjær-Holm, stifter og direktør hos den online plantebutik Greenify.

- Når du køber planter, er det en god ide at sætte dig ind i, om den passer til dit temperament, og om den passer til forholdene hjemme hos dig. Lær din plante at kende – så bliver det meget nemmere at give den den rette pleje.

Hun giver dig her fem grunde til, at din plante dør – og fem løsninger på problemet.

LÆS OGSÅ: Her er de smukke planter, som du kun skal vande én gang om året

1. Fejlvanding – for lidt eller for meget kærlighed

Dør din plante hen, er det mest sandsynlige problem fejlvanding: At du enten lader planten tørre ud eller hælder for meget til, forklarer Michala Kjær-Holm.

- Faktisk er der mange planter, der dør af overvanding. Vi er så bange for ikke at vande vores planter nok, at vi bliver alt for grundige. Hvor ofte du skal vande din plante afhænger af, hvor varmt, fugtigt eller lyst, du bor. Derudover har årstiden også noget at sige i forhold til vandingen, fortæller hun og fastslår, at vintermånederne ikke nødvendigvis betyder mindre vand, fordi radiatorerne gør luften tør.

Er du i tvivl, anbefaler Michala Kjær-Holm, at du stikker en pegefinger et par centimeter ned i jorden og mærker efter. Er jorden tør, kan du vande. Er den derimod fugtig, bør du holde igen med de våde dråber. 

Selv vander Greenify-stifteren gerne hver ottende til 10. dag - men som det er med regler, så kommer de ikke uden undtagelser. Lær derfor din plante at kende og vand efter behov.

Sørg desuden for altid at vande planten grundigt igennem i stedet for at sjatvande.

2. Lys – undersøg din plantes historie

Foruden fejlvanding er placering en af de primære årsager til, at vores planter lider en smertefuld død, fortæller Michala Kjær-Holm.

- Langt de fleste planter skal nemlig omgives med naturligt lys uden direkte sol. De færreste stueplanter vil trives i et sydvendt vindue, hvor de står i skarp sol hele dagen, men placér dem gerne i et lyst rum, siger hun.

Hun anbefaler, at du undersøger plantens naturlige omgivelser, inden du køber den, så den passer til dens nye hjem. Kaktusser kommer f.eks. fra ørkenlandskaber, hvor der er varmt, meget lys og veldrænet jord. Derfor vil de gøre sig bedst i et vindue med masser af sollys og uden for meget vand.

Tropiske planter kommer derimod fra lyse, men fugtigere omgivelser og kæmper derfor i mørke og meget tørre stuer. Her kan det således være en god idé med et brusebad en gang imellem.

LÆS OGSÅ: 10 planter, der vil elske at bo i dit badeværelse

3. Næring – fodr din plante

Fra april til september er din indendørsplante som hovedregel i naturlig vækst. Derfor har den brug for masser af næring til at vokse sig stor og stærk, forklarer Greenify-stifteren og understreger, at man som udgangspunkt kun må gøde i sommerhalvåret for at respektere plantens naturlige cyklus.

- De fleste planter ser lidt mere trætte ud i vintermånederne, men det betyder ikke, at du skal proppe dem med gødning. Den kan sagtens bare være gået i dvale, siger hun og tilføjer, at når først planten begynder at skyde, betyder det, at den er tilbage i normal vækst, og at du derfor kan gå i gang med gødningen.

Mangler din plante næring, vil den ikke dø lige så hurtigt som med overdrevet vand- eller lysforhold. I stedet vil det være en langsommelig proces, hvor planten over tid bliver gul og trist for til sidst at risikere helt at dø ud. 

Derfor er det vigtigt, at du gøder på den rigtige tid af året og i den rette mængde.

4. Frost og træk – undgå kuldechok

Kulde er en sand dræber, når det kommer til planteuniverset.

Står din fine Monstera eller din nyindkøbte Violinfigen i træk og kulde, er der nemlig stor risiko for, at den vil gå hen og dø ud, lyder det fra Michala Kjær-Holm.

- Nogle planter er meget sarte, mens andre ikke er. Generelt kan almindelige stueplanter dog ikke tåle en temperatur under 10-15 grader. Hvis planterne udsættes for kulde og træk kan de få kuldechok, siger hun.

Pas derfor på med at placere dine planter tæt på utætte vinduer i vinterhalvåret, og undgå at rykke planterne ud på altanen i blæsevejr. Her vil en lun stue være langt bedre.

LÆS OGSÅ: 12 planter, der vil elske at bo i dit soveværelse

5. Potter og skjulere – husk dræningshullet

Krukker, potter og skjulere kan være næsten lige så fine som planten selv. Men det er ikke helt ligegyldigt, hvilken type du vælger at plante din grønne ven i.

Michala Kjær-Holm anbefaler, at du altid går efter krukker med hul i bunden. Så mindsker du nemlig chancen for at overvande og i sidste ende dræbe din plante.

- Hvis der ikke er hul i bunden af krukken, så kan overskydende vand ikke løbe fra, og så risikerer du, at planten drukner. Derudover er det svært for rødderne at ånde, hvis de står i en lukket krukke eller skjuler.

Har du forelsket dig i en potte uden hul, kan du komme omkring problemet med Leca-kugler, som du fylder i bunden af potten, inden du planter planten.

Derudover skal du så vidt muligt sørge for, at din plante ikke bliver ved med at stå i plastikpotten, som du får med ved køb. Her er næringsmængden nemlig begrænset til den, der allerede er i potten, forklarer Greenify-stifteren. Vælg i stedet en potte, der går cirka 8-10 centimeter op i diameter, så planten får ny jord og plads til at vokse.

Anbefalet til dig