DIY klinkebord
SPONSORERET indhold

Så let laver du et ’klinkebord’: Nathasjas video er set over 75.000 gange på Instagram

Det er langt lettere at lave et af de populære ”klinkebord”, end du måske lige tror. Nathasja Lundkvist viser her, hvordan hun har lavet et til omkring 1.500 kroner.

Af: Susanne Baden Jensen Foto: Nathasja Lundkvist
24. jun. 2021 | Bolig | ALT.dk

De populære ’klinkeborde’ kan være dyre, hvis du skal ud at købe dem i butikkerne.

Men hvis du kaster dig ud i at lave et selv, kan du få det billigere og i præcis dit eget drømmedesign.

Det opdagede 28-årige Nathasja Lundkvist.

Hun ønskede et lyserødt klinkebord til stuen, mens hendes mand ikke lige havde samme drøm. Derfor blev kompromiset, at hun kunne få et sådant klinkebord til ude i have – HVIS hun selv lavede det.

Den udfordring tog hun op, mens hun filmede hele processen.

Bagefter har hun delt videoen på sin Instagram-profil i håb om at inspirere andre kvinder til også at kaste sig ud i den slags projekter. Det var et hit, og mere 75.000 har i skrivende stund set videoen.

ALT.dk har talt med Nathasja Lundkvist om projektet og fået hendes bedste tips:

Kan du fortælle os lidt om, hvem du er?

Jeg hedder Nathasja, jeg er 28 år og mor til tre. Jeg er pt. på barsel og jobsøgende. Jeg er bosat i Jyderup på Vestsjælland, hvor vi bor i et sort træhus fra 2009.

Hvordan fik du idéen til klinkebordet?

Min første tanke var et sofabord i samme stil, altså med lyserøde fliser, men den idé var min partner ikke med på. Derfor indgik vi et kompromis om et lyserødt havebord, men jeg skulle selv bygge det, for det gad han ikke. Så fik jeg idéen til at lave en DIY-video omkring klinkebordet. Mit indtryk er, at kvinder ofte bliver inspireret på de sociale medier til ’gør det selv’-projekter, men at det er deres mænd, som skal udføre dem. Og det er jo ikke alle mænd, der synes, at det er fedt at lave ting konstant, så jeg ville vise, at kvinder sagtens kan selv – også selvom de ingen håndværker-skills har!

LÆS OGSÅ: Cathrines mobil var rødglødende, efter hun delte dette vasketøjs-møbel

Hvad kan du give af gode tips til, hvad man skal gøre - og måske ikke gøre undervejs - når man vil bygge et klinkebord selv?

Mit bedste tip er: Spring ud i det! Man lærer af sine fejl, men man bliver bare så meget gladere for sine ting, når man selv har bygget og lavet det. Skulle jeg gøre noget anderledes, ville jeg have brugt lidt flere penge på materialer. Jeg gik meget op i, at det skulle være så billigt som muligt. Havde jeg vidst, at jeg ville blive SÅ glad for mit klinkebord, havde jeg købte en plade, som var fast. Min plade er af træ, og på trods af primer har den givet sig, hvilket har gjort, at fugerne er revnet. Jeg synes dog stadig, at klinkebordet er megaflot, og det fungerer heldigvis præcist, som det skal.

Hvor lang tid tog det, og hvor meget har det kostet i samlet forbrug at lave klinkebordet?

Det tog en weekend, men det er tørretiden, som tager længst tid. Samlet var det omkring seks timers aktivt arbejde fordelt over to-tre dage. Jeg vil gætte på, at det har kostet 1.500-1.800 kr. Det er inklusiv fliser og plade. Jeg havde også en del af tingene i forvejen, nemlig fliseklæb, bordben og en fliseskære, da jeg også har bygget en bænk med fliser. Vores klinkebord måler 90 x 225 centimeter. Laver man et mindre bord, er prisen selvfølgelig også det lavere.

Hvad synes du selv om resultatet af klinkebordet?

Jeg er så glad og stolt! Sådan helt ind i knoglerne. Det passer SÅ godt til vores hjem og skaber så god en stemning med farver på terrassen.

LÆS OGSÅ: Pernille havde ikke 30.000 kr. til et rundt søjlebord – derfor gik hun i en genbrugsbutik og skabte sit eget

Du valgte at dele billeder og fremgangsmåde af klinkebordet på Instagram – hvorfor det?

Jeg bruger selv Instagram til det, som mediet oprindeligt var til at starte med: En inspirationskilde. Så jo mere jeg kan inspirere andre, jo bedre.

Hvilke reaktioner har du fået?

Jeg har fået SÅ mange positive beskeder og kommentar. Det er helt overvældende, og samtidig giver det mig endnu mere blod på tanden for at lave mere.

Få Nathasja Lundkvists DIY-guide til klinkebordet her:

Sådan laver du klinkebordet

Materialer:

  • En plade i ønsket mål
  • Bordben
  • Fliser
  • Primer (er til at “lukke træet inde”, så det ikke suger for meget fugt og derved bevæger sig)
  • Fliseklæb (er selve limen mellem bord og flise)
  • Fuge (den som ses mellem fliserne – kan fås i flere farver)
  • Flisekryds
  • En fliseskære
  • Tandspartel (til at smøre fliseklæb ud på din plade)
  • Fugeskraber (til at fordele fugen på dit bord – du kan også bruge en køkkensvamp)

Om pladen: Jeg købte en OSB-plade, da det var billigst. Du kan også sagtens bruge en krydsfiner- eller spånplade. Uanset hvilken type træplade, du bruger, vil træet bevæge sig, da det er levende materiale.

Hvis du skal have en plade, som kan holde “for evigt”, skal den ikke være lavet af træ. Men så er den også langt dyrere. Vores OSB-plade kostede 190 kr.

Om bordben: Vi havde nogle bordben stående i vores skur, som var fra IKEA. Jeg vil personligt gå efter ben i stål/metal, da de kan tåle vind og vejr.

Flisekryds. Det sikrer dig en ens afstand mellem alle fliserne, når du lægger dem. Jeg valgte flisekryds i 0,2 mm, da jeg helst ville have tynde fuger. Kan købes i et byggemarked. Jeg har set andre bruge tandstikker som alternativ til flisekryds.

En fliseskære. Er kun nødvendig, hvis du ønsker kanter på dit havebord. Jeg er personligt mest tryg ved ikke-elektriske maskiner, så jeg brugte en “hobby-skærer”, som du kan se i videoen. Jeg købte min til 85 kroner, og den gjorde det godt!

Materialer.jpg

Sådan laver du klinkebordet:

1. dag

Find ud af, hvor stort du ønsker dit havebord. Tag højde for fugerne, når du skal finde dit samlede mål.

Overvej om fliserne skal “gå ud over kanten”, når man kigger oppe fra, eller om det skal passe 100 % på bordet. Jeg valgte, at vores fliser skulle gå ud over, da jeg gerne ville have kanter på mit bord. På den måde kom kanterne til at være “under” bordet, og jeg slap for en synlig fuge i kanterne, når man kiggede oppefra.

Da bordet var samlet, gav jeg hele pladen primer. Både på over- og undersiden. Jeg lod det tørre i en time. Så gav jeg bordet en omgang til for at være sikker på, at jeg ikke havde overset et sted. Mens primeren tørrede, skar jeg kanterne til havebordet. Jeg valgte, at vores kanter skulle være 2,5 cm.

Da bordet var tørt, gik jeg i gang med at lægge fliserne. Da alle fliser var lagt, skulle det tørre i 24 timer. Tørretiden er det, der tager længst tid, så lav dit bord et sted, hvor det kan stå i tørvejr.

DIY klinkebord

DIY klinkebord

DIY klinkebord

DIY klinkebord

DIY klinkebord

DIY klinkebord

DIY klinkebord

2. dag

Fliserne sidder nu helt fast, og det er blevet tid til at fuge. Fugen kan godt få en konsistens af modellervoks, så jeg brugte en gang imellem mine hænder til at få fugen godt ned mellem fliserne. Blev det for tørt, gav jeg det en spytklat.

Når der var fuge mellem alle fliserne, tog jeg en spand med vand og en køkkensvamp og “vaskede” mine fuger og fliser.

På den måde fik jeg flotte glatte fuger. Da hele bordet var tørt af (mange gange), lod jeg det tørre i 24 timer. Den anbefalede tørretid er 24-48 timer.

DIY klinkebord

DIY klinkebord

3. dag

Bordet er nu færdigt og klar til brug.

DIY klinkebord

DIY klinkebord

Fejl, jeg begik:

Da jeg skulle lægge fliserne, havde jeg travlt med, at det skulle være 100 % lige set “oppe fra”. Altså at fliserne flugtede med hinanden. Derfor lagde jeg én række ad gangen.

Det resulterede i, at jeg ikke havde helt styr på undersiden, og fliserne (set nedefra) følger ikke pladen.

Jeg skulle altså have startet med at lægge fliserne i et “L” – og bagefter have fokuseret på at lægge dem lige.

Denne fejl tænker jeg, at man undgår, hvis fliserne ikke skal stikke ud over pladen, som jeg valgte at gøre, for så har man automatisk pladens kant at gå efter.

Pladen har på trods af primer givet sig, hvilket har resulteret i små revner i fugen. Jeg ved ikke, om dette kan undgås, hvis man bruger en plade, der ikke er lavet af træ? Eller hvis man bruger silikonefuge i stedet for almindelig fuge?

OBS: Fliserne er ikke frostsikre, så bordet skal stå indenfor, når vejret ikke længere er plus-grader. Vores skal stå i et skur, hvilket jeg håber, at det overlever.

Anbefalet til dig