farvet garn
SPONSORERET indhold

Jane bruger planter til at farve sit garn: Se hvordan du selv nemt kan gøre det her

Planter er fyldt med farvestof, som kan sætte flot kulør på garnet. Se, hvordan Jane Wittrock med botanikkens hjælp tryller de fineste farver frem – og få tip til at prøve selv.

Af: Bente Halkjær Foto: Tia Borgsmidt
15. nov. 2023 | Bolig | Hendes Verden

Artiklen fortsætter under videoen...

Vinterforråd

farv-dit-garn7.jpg

Friske blomster farver godt, men drømmer du om også at farve garn til vinter, kan du tørre planter som gråbynke, rejnfan og røllike, der alle sætter gullige kulører på ulden. Planten halverer cirka vægten ved tørring, så når du skal bruge 400 gram friske planter til en opløsning, skal du altså beregne 200 gram, når planten er tørret.

Flot i vasen

farv-dit-garn8.jpgBlomster til plantefarvning er smukke i vasen, inden de skal i gryden – her er det røllike og farveskønhedsøje. Den sidste er en enårig sommerblomst, som du kan samle frø fra og så, så du atter kan høste næste år.

Tip: Prøv at solfarve garn ved at lægge det i et glas med siet planteopløsning, hvorefter du stiller det i solen.

1. Planternes palet

farv-dit-garn.jpgDet er imponerende, så skønne farver planter kan tilføre garn – her har mohair- og uldgarn fået kulør fra farveskønhedsøje, valnød, en blanding af rejnfan og gyldenris, avokado og lyng. Når garnet er tørt, vinder Jane det op på dekorative pinde eller i kuglerunde garnnøgler.

2. Dagens høst

farv-dit-garn2.jpgSe, hvad have og natur byder på, når du skal i gang med plantefarvning. Her er planterne samlet ind i starten af september, og kurven er fyldt med røllike, farveskønhedsøje, røn, el og valnødder.

3. I karbad

farv-dit-garn3.jpgInden Jane lægger uldgarnet i gryden med plantefarve, gøres det vådt i lunkent vand. Farven afhænger af, om du bruger lysegråt eller naturfarvet garn.

Du kan også eksperimentere ved at give allerede plantefarvet garn endnu en farveopløsning. Jane binder snor i feddene, så hun let kan hive dem op af vandbadet, og presser overskydende vand ud af feddene, inden de kommer i farvebadet.

Plantefarverens værksted

farv-dit-garn9.jpgJanes orangeri danner ramme om plantefarvningen. I glassene ligger planteopløsninger, der er kogt og derefter står i blød cirka et døgn, hvorefter de er klar til brug. Her er det valnød, farveskønhedsøje og farvekrap. I orangeriet har Jane en elektrisk kogeplade samt gamle gryder fra loppemarkeder.

Skil planterne fra vandet

farv-dit-garn4.jpgBlomsterne fra farveskønhedsøje er stadig i vandet, efter at den færdige opløsning er kommet over i et stort patentglas til opbevaring. Når garnet skal farves, sier Jane plantedelene fra, så de ikke sætter sig i ulden. Når farvebadet er brugt, kan glasset efter vask blive fyldt med en ny opløsning.

Magi i gryden

farv-dit-garn3.jpgDet er spændende at følge med i processen og se, hvordan garnet tager farve. Her har Jane brugt gråt garn, og det er en blanding af røllike og fløjlsblomst, der har givet garnet den flotte kulør.

Kludder i garnet

farv-dit-garn6.jpgStik mod hvad man kunne forvente, bliver garnet ikke sammenfiltret, når det lægges i blød, men skulle der alligevel være tegn på uorden, tager Jane det med ud i haven og svinger feddene frem og tilbage, så de bliver bragt tilbage på plads. Du kan følge Janes have på @janehornbll

Fine naturfundfarv-dit-garn10.jpg

Pil, røn, valnød, farve - skønhedsøje og el med friske grønne kog - lelignende rakler er blot nogle af naturens skatte, som du kan lade sætte kulør på ulden.

Anbefalet til dig