7 ting du skal vide, når du indretter børneværelset
Foto: Getty Images Gode råd til indretning af børneværelset.

7 ting du skal vide, når du indretter børneværelset

Hvad kan det bedst betale sig at bruge penge på? Og hvordan giver du ungerne medbestemmelse i indretningen. Boliglivs chefredaktør deler sine bedste råd til indretning af børneværelset.

Hvad er dine bedste tips til børneværelset?

Husk at tænke god opbevaring ind, når du indretter. Små børn har meget legetøj, og værelset bliver aldrig hverken hyggeligt eller funktionelt, hvis det flyder med klodser, dukker og sværd. Børn kan godt lide at holde orden, hvis det er intuitivt for dem, hvor tingene skal være. Jo større børn, jo mindre er behovet for opbevaring, men så gælder rådet i stedet for tøj, bøger, guitarer, og hvad de nu har på værelset.

Hvad burde flere være bedre til?

At bruge knagerækker på børneværelset. Lange knagerækker er gode til alt fra sværd og tasker til det tøj, man kan have på en gang mere. De er dekorative og nemme at overskue.

LÆS OGSÅ: 6 skønne børneværelser

Hvordan giver man børnene medbestemmelse i indretningen?

Vær ikke bange for at indrette et tema-værelse efter dine børns ønsker. Er de vilde med riddere eller feer? Lyt til deres ønsker og fortolk det på en æstetisk måde. De bliver gladere for værelset, hvis de elsker det. Spørg ind til, hvilke farver de godt kan lide, og prøv at forene det med dine egne ønsker.

Hvordan bliver både børn og forældre glade for værelset?

Sørg for, at de store elementer er i god kvalitet. Møbler i træ, som du sagtens kan finde brugte og male, så de passer til temaet. Tænk i lukket opbevaring til alt det mindre kønne legetøj. F.eks. er køkkenskabe fra Ikea gode at hænge lavt på et børneværelse, da der er plads til det samlede Lego på hylderne, og det er nemt at tage ud og lege med. Brug kurve og åbne reoler til skattene. Samles der på Schleich-dyr, så hæng en sætterkasse eller lang hylde op, hvor de kan stå fremme.

Hvad er det vigtigste element på et børneværelse?

En god seng, så børnene kan finde ro om natten. Brug f.eks. en himmel over sengen, så de kan lukke af, eller et gardin foran en køjeseng. Børn elsker huler, så giv dem mulighed for at putte sig væk i deres egen hule. Tænk på, at de skal sove lige ved siden af alt det spændende legetøj, så giv dem mulighed for at kunne lukke af til det. Og så skal der være plads til fantasi – en tavlevæg, man må male på, stjerner i loftet, der lyser i mørke eller en klatrevæg, alt efter alder og behov.

LÆS OGSÅ: 8 tips til et sundt indeklima på børneværelset

Hvad kan det betale sig at bruge penge på?

Det er jo helt generelt lidt dyrt at have børn, men køber du god kvalitet, kan du sælge tingene igen, når de ikke længere bliver brugt. Meget legetøj og bøger kan du sagtens anskaffe brugt. Du kan også forvandle ting, du har i forvejen. Sy puder eller sengetøj af dit aflagte. Brug penge på en god, langtidsholdbar opbevaringsløsning, som kan vokse med barnet – det bliver du glad for i længden.

 Behøver det at være uoverskueligt at forny børneværelset?

Nej! Sæt en weekend af. Læg en plan, som involverer en kraftig oprydning. Mal en væg eller hele værelset, og byg op igen. Keep it simple.

FIRE GODE TIPS TIL BØRNEVÆRELSET

  • Sæt stemningen med farvede vægge i en dæmpet, rolig farve og gerne på hele værelset.
  • Vælg møbler i god kvalitet, så de er pæne og kan tåle at blive brugt.
  • Tekstiler er med til at skabe hygge. Gardiner, gulvtæpper eller puder kan meget nemt gøre noget godt på børneværelset.
  • Ryd op jævnligt, så værelset kun rummer de ting, som de reelt leger med. Sælg resten, eller sæt det på loftet i en periode.

Om Nicola Kragh Riis

Nicola Kragh Riis er chefredaktør på Boligliv og mor til Sally på 9 år og Wilma på 1 måned.

Se, hvad vi ellers skriver om: Børneværelse, Boligindretning og Interiør