Mette Kirk kirkarkitektur bolig

Foto: Mette Kirk Kom indenfor i Mette Kirks inspirerende hjem.

Ugens instagram-bolig

Terrazzo-badeværelset høster flest likes – og vi forstår hvorfor

Hos arkitekt Mette Kirk er det ofte et praktisk behov, der sætter gang i den kreative proces.

Arkitekt Mette Kirk har altid været vild med indretning. Som barn var det først dukkehuset og derefter teenageværelset, som jævnligt blev malet, tapetseret og ommøbleret.

I dag bor hun i en skøn murermestervilla sammen med sin familie. Her er der altid gang i et projekt, hvad enten det er brugbare møbel-løsninger eller opgradering af børneværelserne. Vigtigst af alt er, at varme og personlighed smitter igennem hvert rum.

Kom med indenfor hos familien bag instagramprofilen @kirkarkitektur.

Kan du fortælle os lidt om, hvem du er?

”Mit navn er Mette Kirk, og jeg er 36 år. Jeg bor i en murermestervilla i Aarhus sammen med min mand, Henrik, og vores 2 børn, Emma på seks år og Carl på tre år. Vi købte huset i 2016 og har renoveret på det lige siden. Jeg er uddannet arkitekt og arbejder som designansvarlig arkitekt hos C.F. Møller Architects. Jeg har tidligere arbejdet som arkitekt i New York og London, inden jeg igen landede i min hjemby, Aarhus.”

Den smukke Knapstrup vase har Mette fundet i en genbrugsbutik.
Den smukke Knapstrup vase har Mette fundet i en genbrugsbutik.

Hvor har du fået interessen for boligindretning fra?

”Da jeg var helt lille, kan jeg huske, at jeg havde et dukkehus. Jeg brugte al min tid og sparepenge på det. Jeg legede egentlig ikke med dukkerne, men jeg indrettede, ændrede det, malede og tapetserede væggene og lavede møbler til det. Da jeg voksede op, gik det altid ud over mit værelse, hvor jeg flyttede rundt og indrettede på ny. Denne trang til at skabe de bedst mulige omgivelser, blev heldigvis også min levevej.

Jeg startede instagram-profilen, @kirkarkitektur, i januar 2021, så den er ret ny. Min mand er tømrer, så jeg tegner, og han bygger – og vi har altid gang i et projekt. Vores omgangskreds synes, at det er inspirerende at følge med i, hvad vi nu bygger. Det var dem, der foreslog, at jeg kunne lave en profil kun for vores hus og renoveringsprojekter. Corona indtraf, og jeg tænkte, at det kunne være sjovt at prøve.”

Sofaen er fra Hay og væglampen er fra Le Klint.
Sofaen er fra Hay og væglampen er fra Le Klint.

Beskriv din stil?

”Jeg vil generelt beskrive min stil som nordisk inspireret med naturlige materialer og detaljen som førsteprioritet.

For mig er det vigtigt, at mit hjem har varme og personlighed, og at det gode håndværk er i højsæde. Vi vil hellere spare op i lidt længere tid end at gå på kompromis med kvalitet. Jeg elsker at omgive mig med den lækre og varme overflade, som egetræ giver, og det er et gennemgående materiale i vores hus. På den måde er min indretning og indbyggede møbler ret neutrale, hvorimod jeg bruger maling, puder og kunst til at skabe farve, foranderlighed og integrere forskellige trends. Jeg kan godt lide at finde genbrugsfund, som på den ene eller anden måde rører mig eller komplimenterer min bolig. Så gammel keramik, kunst og i det hele taget dansk håndværk står mit hjerte nær.”

I køkkenet har Mette en stor samling porcelæn og keramik.
I køkkenet har Mette en stor samling porcelæn og keramik.

Hvad bliver du inspireret af?

”Jeg er privilegeret at have mit arbejde som min hobby, så jeg bliver konstant inspireret af arkitektur og design gennem mit arbejde, kollegaer, magasiner, pinterest og instagram. Ligesom når jeg løser en opgave på arbejdet, bliver jeg inspireret af de omgivelser jeg befinder mig i.

Til min bolig bliver jeg oftest inspireret af et behov. Et praktisk behov, som skal få hverdagen til at fungere bedre, og samtidig gøre omgivelserne smukkere, som fx vores garderobeskab. Børnene kunne ikke selv nå deres tøj (eller selv hænge det på plads), så det blev til en integreret løsning med et lavt skab til dem, hvor de kunne have deres overtøj, samtidig med at det blev bygget rundt om vinduet. På den måde bliver der skabt en integreret, smuk løsning i vores entré.”

De høje garderobeskabe er til Mette og Henrik, og de lave skabe er til børnene. Reolen til højre er til Mettes tasker og sko.
De høje garderobeskabe er til Mette og Henrik, og de lave skabe er til børnene. Reolen til højre er til Mettes tasker og sko.

Hvad er den mest sjove/skæve/overraskende inspiration, som du har brugt i dit hjem?

”Da vi købte vores muremestervilla fra 30’erne, havde den tidligere ejer renoveret den i en vaskeægte 70’er stil – på den ikke fede måde. Nedhængte lofter, tæpper og alle de gængse 70’er tiltag inklusiv et glasbyggestensvindue. Noget, som jeg bestemt ikke synes, var forenelig med vores lettere romantiske murermestervilla. Vi var meget i tvivl, om vi skulle beholde det, men endte med at integrere det i køkkenet ved at lave det til vores lille keramikhylde i eg. Det er lidt en skæv ting i indretningen, men en ting, som jeg virkelig nyder og er unik for huset.”

Mette og Henrik har bevaret det farvede glasbyggestensvindue og bygget en hylde til deres keramik.
Mette og Henrik har bevaret det farvede glasbyggestensvindue og bygget en hylde til deres keramik.

Hvad er det seneste, du har købt til din bolig?

”En sofa. Vi trængte virkelig, så jeg glæder mig til, at den kommer hjem om nogle uger.”

Køkkenvæggen er fra Silkeborg Byg og Design, rød skammel fra IKEA, lampe fra Louis Poulsen og print fra Stilleben.
Køkkenvæggen er fra Silkeborg Byg og Design, rød skammel fra IKEA, lampe fra Louis Poulsen og print fra Stilleben.

Hvilken ting har overlevet længst i dit hjem?

”Det må være min fars sorte læderlænestol, som han selv har haft lige siden sine unge dage. Jeg elsker ting, som har affektionsværdi og en betydning for mig. Jeg har faktisk ikke noget stående i vores hjem, som ikke enten er der, fordi jeg synes, det er smukt, eller fordi det har en betydning for mig – og så må det også godt være grimt, bare det betyder noget for mig.”

Reolerne  ligner at de er født med huset og altid har været der.
Reolerne ligner at de er født med huset og altid har været der.

Hvad høster flest likes, når du deler det på Instagram?

”Det må være vores terrazzo badeværelse med snedkermøblet i eg. Jeg tror, det er et badeværelse, som folk kan relatere til – det er ikke særlig stort og prangende, men de ting, som er der, er i høj kvalitet og har en enkelhed over sig. Naturmaterialer med lidt messingbling og få detaljer, som giver det ekstra løft.”

Mette og Henriks terrazzo badeværelse høster flest likes på Instagram.
Mette og Henriks terrazzo badeværelse høster flest likes på Instagram.
Brusenichen i terrazzo.
Brusenichen i terrazzo.

Dit yndlingsrum i boligen?

”Det kommer an på, om det er sommer eller vinter. Om sommeren er det helt klart vores terrasse med pergolaen. Jeg nyder at sidde i pergolaen og se børnene lege i haven. Indenfor må det være vores køkken-alrum. Vi har køkken og spisestue i ét, hvor vi får lys fra alle fire verdenshjørner – lige fra morgen til den sene aftensol. Jeg elsker rummet, fordi vi alle kan være der, og det opfylder alle vores behov.”

Deres skønne terrasse med pergolaen.
Om sommeren nyder Mette at sidde på deres skønne terrasse med pergolaen.

Hvad er det næste, der skal ske i dit hjem?

”Vi har lige renoveret lillebrors værelse, da hele overetagen skal have lagt sildebensparket. Næste renoveringsprojekt må være storesøster Emmas værelse, som samtidig bliver opgraderet fra lillepige-værelse til et skolepige-værelse. Derefter er det gulvet i soveværelset.”

Carls værelse.
Carls værelse.

Hvilken indretningsstil eller ting vil aldrig finde vej til dit hjem?

”Jeg kommer aldrig til at indrette mit hjem helt i sort og hvid. For mig er det nok den mest kønsløse og upersonlige boligstil, jeg kan forestille mig. Dog er jeg helt med på, at det kan have en flot grafisk effekt, og flere steder virker det godt. Men mit hjem skal være fyldt med lækre, varme materialer og tekstiler, hvilket giver glæde og nærvær for mig.”

Y-stolene er fra Thorsen Møbler, skabet fra IKEA, bordlampe fra andtradition og loftlampe fra Secto Design.
Y-stolene er fra Thorsen Møbler, skabet fra IKEA, bordlampe fra andtradition og loftlampe fra Secto Design.

Dine favorit-Instagrammere?

”Den er svær. Jeg har mange arkitektur-instagrammere, som er inspirerende, men hvis jeg skal holde mig til nogle, der inspirerer mig på interiør og indretning, må det være:”

@michaeldansk

@thedarlingcph

@handcraftedcph.living

Det blå billede på den smukke billedvæg er et blueprint af Mette og Henriks gamle hus, som Mette selv har sat i ramme.
Det blå billede på den smukke billedvæg er et blueprint af Mette og Henriks gamle hus, som Mette selv har sat i ramme.

Hvad er dine bedste indretningstips?

”Vær ALTID tro mod den arkitektur, du befinder dig i. Renoverer du et hus; så tag husets byggestil alvorligt og dyrk det. Er det en patriciervilla eller murermestervilla, er paneler og stuk fint, men har du et 60’er eller 70’er hus, så hold dig til den periode, og gør det moderne og dyrk de små detaljer.

Skab sammenhæng i boligen ved at holde dig til få og gennemgående materialer i boligen. Skab et hjem, der får dig til at føle tilpas, så skal din personlighed nok skinne igennem.”

Trappen er den, der har taget længst tid at renovere, men resultatet er blevet fantastisk.
Trappen er den, der har taget længst tid at renovere, men resultatet er blevet fantastisk.

Hvad er den grimmeste ting i dit hjem, som du elsker alligevel?

”Alt børnenes legetøj! :-)

Mine børn er mit hjem, så der skal først og fremmest være plads til dem og deres udfoldelser, og jeg elsker, når de leger, men de er overalt – eller rettere deres legetøj er overalt! Så her snakker vi igen om at indrette efter behov. Vi har SÅ mange skabe i vores stue, som rummer legetøj, så når børnene er puttet, kan vi voksne hurtigt få det ind i skabe, så vi kan få ro fra plastic-fantastic.”

Carls har fået sin drøm om en dinosaurvæg opfyldt.
Carls har fået sin drøm om en dinosaurvæg opfyldt.

Den ting, du holder mest af i din bolig?

”Det varierer lidt, men pt er det reolerne i stuen. Jeg elsker, at de ligner, at de er født med huset, selvom de blev bygget for et par måneder siden. De indrammer karnappen på fineste vis og skaber en rummelig dybde i stuen, som jeg før savnede. Og så elsker jeg, at alle mine arkitekturbøger, som før lå gemt væk i en lukket reol, er kommet op at stå. Bøger og nips er virkelig med til at give boligen karakter og personlighed.”

Reolerne indrammer karnappen, som er malet i farven Iconic fra Jotun.
Reolerne indrammer karnappen, som er malet i farven Iconic fra Jotun.

Følg Mette Kirk her:

Vis os din instagram-bolig

Er din bolig helt unik, og vil du også vise den frem her på ALT.dk, så send os gerne et link til din instagramprofil til denne mail: ugensinstagrambolig@alt.dk