Rene linjer: Enkelt & hyggeligt

Foto: Line Thit Klein

Det er de små detaljer, der tæller, når julestemningen sænker sig over denne lejlighed i Århus

For Sidsel Gaustadnes er julen en tid, hvor der skal være plads til refleksion og eftertænksomhed. Derfor kommer de tre små engle, hun har fået af sin mor, altid frem, ligesom vinduerne pyntes med gamle og nye iskrystaller af egen produktion.

Sidsel elsker julen og sørger derfor for at komme tidligt i gang med julerierne derhjemme.

– Vi bor jo midt i det hele. Lige her, hvor Aarhus er allermest pyntet. Vi er også med til juleaktiviteter på skolen og julefrokoster med arbejdet og sørger også altid for at pynte op i god tid, siger Sidsel, der er grafisk designer og selv designer julepynt i plexiglas. Det begyndte egentlig for et par år siden som påskepynt, men projektet og populariteten voksede hurtigt.

– Jeg fik ideen, fordi jeg selv manglede påskepynt. Jeg syntes, at den pynt, der var, lignede noget, der var skabt til vores bedstemødres generation. Jeg manglede noget, der var moderne, enkelt og sjovt, forklarer  Sidsel, der kalder sin pynt for HangArounds. Hvert år kommer der nye motiver til, som f.eks. en bambi eller en ræv, mens andre udgår, så det er bare om at slå til, hvis man ser en, man synes, er særligt fin. Selvom Sidsel skaber ny pynt hvert år, er der visse traditioner, der bliver holdt i hævd hjemme hos hende og familien. Sidsel og datteren Nanna klipper f.eks. hvert år nye iskrystaller til vinduerne som erstatning for dem, der ikke overlevede fra sidste år.

– Det er en tradition, jeg har taget med fra mit barndomshjem. Jeg elsker dem, fordi de har så grafiske former, siger Sidsel, der desuden godt kan lide at bringe elementer fra naturen indenfor, når hun pynter op.

– Det kan være blomster eller grene, som jeg henter i sommerhuset eller køber på torvet. Der er også en del dyr i vores julepynt, og overordnet set er der nok både noget barnligt og noget lidt mere stringent, fortæller Sidsel. Det er sjældent, hun køber ny pynt, og hun ser det som en udfordring at skabe nye sammenhænge og udtryk med det, hun allerede har.

Tre engle og en italiensk julekage

Når noget kommer ind, er der andet, der ryger ud, men de tre små, keramiske engle, der står på hylden i stuen, skiller Sidsel sig ikke af med lige foreløbigt.

– Jeg har fået dem af min mor, og de er lavet af keramiker Ulla Møller i Vejle. Julen er lidt en spirituel tid for mig, hvor jeg godt kan blive eftertænksom, og de tre engle symboliserer netop det. Jeg hører også mange julesalmer og Bachs juleoratorium i december måned. Det bliver ikke rigtig jul uden det, siger Sidsel. Sidsel har boet et par år i Firenze og køber hvert år en italiensk julekage.

– Jeg er ikke sådan en, der bager og  synes, at kagedåsen skal fyldes op til jul. Men den italienske Panettone-kage vil jeg ikke undvære. Det er nok noget nostalgi, og så smager den virkelig godt, siger hun.

På juletræet fra filigrantrae.dk hænger julepynt af egen produktion.
På juletræet fra filigrantrae.dk hænger julepynt af egen produktion. Puffen er fra Bolia, mens puderne er købt hos Brandts Indoor. Lampen er fra Artemide, og printet er skabt af kunstnerduoen Hvass&Hannibal.
En lyskæde fra Ikea er den enkle pynt på glasdøren imellem stue og spisestue.
En lyskæde fra Ikea er den enkle pynt på glasdøren imellem stue og spisestue. På hylden står skiftende udstillinger af egne, datteren Nannas og købte værker. De store gulvpuder er fra Brandts Indoor. Maleriet i spisestuen af Søren Behncke er fra Charlotte Fogh Gallery.
I stuen har Sidsel malet en væg i en mørk grå farve.
I stuen har Sidsel malet en væg i en mørk grå farve. Det skaber ro og dybde i stuen og klæder den grå sofa fra BoConcept, bordet, som er designet af Marcel Breuer for Knoll og den sorte reol, som engang har tjent som udstillingsmodel i Magasin. Plaiden er fra Karmameju. Puderne er bl.a. fra Day Home, H&M, Ferm Living, Brandts Indoor og Au Maison. Maleriet er af Sidsels veninde, Line Juhl Hansen.

TIP
Har du plads i din stue, så stil sofaen et stykke fra væggen, og sæt en reol bagved. Det skaber hygge og dybde i rummet.

En nærmest grafisk smuk buket grene med kogler spreder julestemning i vindueskarmen.
En nærmest grafisk smuk buket grene med kogler spreder julestemning i vindueskarmen. De små æsker med glaslåg er skabt af glaspuster Karen Nyholm.
I den hyggelige spisestue står et bord med plads til både gæster og kreative stunder.
I den hyggelige spisestue står et bord med plads til både gæster og kreative stunder. Bordet er hjemmelavet – med inspiration fra Poul Kjærholm. Stolene er fra moebelbasen. dk og pendlen fra Flos. Det farverige, stribede tæppe er købt i BoConcept.

 

Vinduerne i spisestuens karnap bliver hvert år pyntet med hjemmeklippede iskrystaller.
Vinduerne i spisestuens karnap bliver hvert år pyntet med hjemmeklippede iskrystaller. Her står en vintage Arne Jacobsen-stol, som Sidsel har arvet. Lampen er fra Finnsdottir, den lille vase er fra Søstrene Grene, og de små rensdyr er fra nisse-shop.dk
Nederst til højre står to af englene, som Sidsel holder så meget af, at de kommer frem hvert år til jul.
Nederst til højre står to af englene, som Sidsel holder så meget af, at de kommer frem hvert år til jul. Duftlyset er fra Panpuri, og det frække egern er fundet i en genbrugsbutik. Æskerne er fra Hay. De hvide hjorte er fra House Doctor.

 

En glasvase med kogler og nogle grene fra skoven danner en smuk base for Sidsels farverige julepynt i plexiglas.
En glasvase med kogler og nogle grene fra skoven danner en smuk base for Sidsels farverige julepynt i plexiglas. Æsken med låg er skabt af Cecilie Manz. Hylden er købt i Ikea ligesom stolen.

TIP
Få lærkegrenene til at stå stabilt i glasvasen ved at fylde den med kogler – det er både smart og en superjulet løsning!

Det sjove, kitschede rensdyr i vinduet er skabt af den britiske glaskunstner Ned Cantrell og er Sidsels seneste julekøb.
Det sjove, kitschede rensdyr i vinduet er skabt af den britiske glaskunstner Ned Cantrell og er Sidsels seneste julekøb.
Et tæppe fra House Doctor giver farve til det neutrale hvide køkken.
Et tæppe fra House Doctor giver farve til det neutrale hvide køkken. På bordet står en æske med en italiensk Panettone-kage, som Sidsel nødigt vil undvære, når det er jul. Den er købt i Il Mercatino i Mejlgade i Aarhus. Lampen er fra Frandsen Lighting.

TIP
Giv det upersonlige hvide køkken charme med et mønstret gulvtæppe. Tjek f.eks. rastablanche.dk og frkmage. dk for flotte, praktiske plastictæpper.

På en væg i køkkenet har Sidsel lavet et lille galleri af værker skabt af Lars Nørgård, print købt på etsy.com, egne værker og Nannas tegninger.
På en væg i køkkenet har Sidsel lavet et lille galleri af værker skabt af Lars Nørgård, print købt på etsy.com, egne værker og Nannas tegninger. Den lille ranke med hjerter, der hænger på et relief fra Finnsdottir, har Sidsel selv lavet.

 

På hylderne fra Ikea står turkise skåle af Anne Black, en stribet vase fra Kähler og en riflet vase fra Søstrene Grene.
På hylderne fra Ikea står turkise skåle af Anne Black, en stribet vase fra Kähler og en riflet vase fra Søstrene Grene. Maleriet er af Mette Hannemann, og den lille trænisse – den eneste i Sidsels julesamling – er fra et beskyttet værksted i Aarhus.

Hvem og hvor?

HVEM: Grafisk designer og indehaver af det grafiske designbureau Spagat Designstudio, Sidsel Gaustadnes, hendes mand, Klaus, og deres datter Nanna på 10 år
HVAD: Klassisk fireværelses herskabslejlighed på ca. 140 kvadratmeter
HVOR: Midt i det gamle latinerkvarter i Aarhus 

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning og Jul