Rent køleskab på 20 minutter
SPONSORERET indhold

Rengøringsguide: Rent køleskab på 20 minutter

Du kan nemt give dit køleskab en hurtig rengøring, hvis du vil holde det fri for bakterier. Læs med og bliv klogere på hygiejnen i dit køleskab - og på hvordan du undgår, at det bliver en sand bakteriebombe. Kort sagt - guide til et rent køleskab på tyve minutter.

Af:: Pernille Lewinsky Foto: Getty Images
07. dec. 2021 | Bolig | ALT.dk

7 trin: Gør køleskabet rent på tyve minutter

  1. Tøm køleskabet for madvarer. Tjek holdbarhedsdatoer og smid gammel mad, grøntsager og konserves ud. Du kan eventuelt opbevare de resterende fødevarer i en køletaske eller pakke dem ind i avispapir, så de holder sig kolde. Er det vinter, kan du placere madvarerne i en kasse udenfor. Særligt kød og mælkeprodukter har nemlig ikke godt af at stå ude ved stuetemperatur.
  2. Sluk køleskabet. Derved kan eventuel is på køleskabet bagvæg smelte. Fjern eventuelt smeltevand.
  3. Tag alle hylder, glasplader, beholdere og skuffer ud af køleskabet og vask dem grundigt i varmt vand med lidt opvaskemiddel eller i en blanding af bagepulver og lunkent vand. Du kan også til sætte lidt klorin eller Rodalon i vandet. Begge dele desinficerer og virker bakteriedræbende. Er hylder og skuffer meget snavsede, kan du eventuelt lade dem ligge lidt i blød i sæbevand. Skyl efter med rent vand og aftør grundig med en tørt viskestykke.
  4. For at hindre bakterievækst og dårlig lugt, er det vigtigt, at du husker også at rense afløbshullet bagest i køleskabet. Du kan eventuelt bruge en vatpind eller piberenser dyppet i lidt sæbevand. Husk også at rengøre afløbsrenden for madrester og lignende, så eventuelt overskydende vand kan løbe ud.
  5. Sørg herefter for grundigt at rengøre alle kanter, som hylderne hviler på samt gummilister i køleskabet, da der kan gemme sig skimmelsvamp og bakterier i ”folderne”.
  6. Afslut rengøringen med at tørre køleskabslågen af både indvendigt og udvendigt. Husk også håndtaget, da der kan samle sig rigtigt mange bakterier netop her. Hvis du ikke har et indbygget køleskab, skal du også være opmærksom på at tørre af ovenpå køleskabet, hvor der nemt lægger sig fedt og støv. Husk desuden ribberne på bagsiden af køleskabet. Er disse støvet til, kommer køleskabet nemlig på overarbejde og bruger mere strøm.
  7. Sæt til sidst skuffer og hylder tilbage i køleskabet og luk lågen. Når køleskabet er helt tørt indvendigt, tænder du igen for strømmen. Til sidst sætter du madvarerne tilbage i køleskabet.

Tip: Faktisk kan du også spare på elregningen ved at gøre køleskabet rent.

Så ofte bør du rengøre dit køleskab

Der er mange meninger om, hvor ofte du bør rengøre køleskabet, men som udgangspunkt er det en god ide at vaske og tørre hylderne af med vand og sæbe mindst en gang om ugen.

Desuden bør du foretage en mere grundig rengøring af hele køleskabet samt rengøre afløbsrenden bagest i køleskabet ca. hver 2.-3. måned - og minimum to gange om året.

Fjern pletter, spildte madvarer eller væske på hylder og skuffer med det samme og sørg for, at dine madvarer ikke rører den bageste del af køleskabet, og at de altid er overdækkede eller opbevaret i poser eller lukkede beholdere.

Derfor skal du gøre køleskabet rent

De fleste af os støver af, vasker gulv og svinger støvsugeren jævnligt, - ja, måske endda flere gange om ugen, men mange glemmer at give køleskabet en tur. Måske hænger det sammen med, at man ikke umiddelbart kan se snavs på samme måde som i resten af hjemmet, men ikke desto mindre er det vigtigt også at holde rent i køleskabet.

Sundhedsfarlige bakterier som fx salmonella og skimmelsvamp samt bakterier fra gamle madvarer, mælkesjatter, kødsaft og jord fra grøntsager og frugt kan nemlig sprede sig og gøre de øvrige madvarer dårlige, ligesom selve køleskabet kan blive en sand lugt- og bakteriebombe, der i værste fald kan gøre dig syg.

Og selvom det måske ikke er noget, som du går rundt og tænker over – eller noget, som for alvor batter i el-regnskabet - så bruger rene køleskabe faktisk mindre energi end snavsede, særligt hvis du i forbindelse med rengøringen sørger for at smide gamle madvarer ud. Det kræver nemlig mere strøm, når dine madrester og krummer også skal køles ned.

LÆS OGSÅ: 10 tip til et sundere køleskab

Anbefalet til dig