Sofiero Slotspark

Foto: Tia Borgsmidt Der venter en blomstrende velkomst, så snart du ankommer til Sofiero Slotspark.

Et paradis med rhododendron: Besøg Sofiero Slotspark

Drømmer du om at vandre i en kongelig have mellem blomster i alle farver? Træde ind på slottet, nyde en kop kaffe og betragte en dal fyldt med rhododendron? Så besøg Sofiero Slotspark, hvor det hele lige om lidt står smukkere end på noget andet tidspunkt på året.

Straks du træder ind i den vidunderlige have, der hører til Sofiero Slot uden for Helsingborg i Sverige, bruser blomsterglæden i blodet – for mellem alt det grønne står den ene utrolige rhododendronbusk efter den anden og blomstrer så eksplosivt, at det er svært at begribe.

Blomstringen er ikke kun en fryd for øjet, for guldazaleaerne, som også står overalt, spreder den mest fortryllende duft, og hele vejen rundt i parken bugter snoede stier sig, så du kan nærstudere og dufte til det hele. Efter hvert lille sving dukker noget nyt og spændende op, og her er så mange farver, der blander sig med hinanden, at man mister pusten.

Saet_god_tid_af.jpg

Sæt god tid af, når du skal besøge Sofiero, for her er mange vidunderlige blomster at se på og et væld af idylliske steder, hvor du kan sætte dig ned og nyde eventyrstemningen.

Slot i bryllupsgave

I Sofiero Slotspark er samlet omkring 10.000 planter fordelt på flere arter og sorter, og den dominerende plante er rodendendron, som de fleste af årets måneder er en ikke så højtråbende stedsegrøn vækst, men lige akkurat nu og godt en måned frem imponerer med enestående blomster i alverdens kulører.

Midt i alle farverne ligger det fineste slot, som blev opført af den svenske kronprins Oscar og dronning Sophia i midten af 1860’erne. I 1905 forærede de slottet som bryllupsgave til deres barnebarn, Gustav Adolf, og hans hustru Margareta, der senere blev forældre til vores egen dronning Ingrid. De havde en stærk passion for haven, og smukke planter fik lov at spire frem overalt, men den helt store interesse gjaldt rhododendron, og derfor er haven i dag fyldt med disse flotte, gamle planter.

Sofiero blev testamenteret til Helsingborg kommune i 1973, og derfor kan vi i dag alle sammen vandre rundt i den have, hvor dronning Ingrid trådte sine barnesko og hver sommer dryssede blomsterfrø ud på må få, hvoraf nogle af de gule valmuer stadig titter frem blandt havens mange rhododendronbuske.

Entre.jpg

Der venter en blomstrende velkomst, så snart du ankommer til Sofiero, for blåregnen slynger sig omkring indgangspartiet, og der er kig til den prægtige have og det fine slot inden for portene.

Stovtraadene.jpg

Støvtrådene ses særlig tydeligt, når farven afviger fra kronbladenes farve, som det ses hos Rhododendron prinophyllum.or.

Ta' på tur

Ta’ på tur Sofiero ligger cirka fem kilometer nord for Helsingborg i Sverige. Du kommer let dertil med færgen fra Helsingør, og derfra kan du tage bus direkte til Sofiero. Se mere om åbningstider og udstillinger på sofiero.se.

Sorten_Kasters_Brilliant_Red.jpg

Sorten Kaster’s Brilliant Red sætter et væld af blomster i varme orangerøde toner.

Baenk.jpg

Der er mange gode siddepladser rundt om i slotsparken, og det er som en drøm at bænke sig i ly af en rhododendron og have udsigt til endnu flere pragtfulde vækster.

Fuldt_flor.jpg

Sofiero er altid et besøg værd, men det er noget ganske særligt at komme i starten af sommeren, når rhododendronerne står i fuldt flor.

Bregner.jpg

Når blomsterne folder sig ud før bladene, bliver blomstringen meget overvældende, og så er det en fordel med grønne planter mellem de blomstrende buske, som for eksempel bregner.

Guldazaleaerne.jpg

Det er ganske eventyrligt at vandre mellem guldazaleaerne, der lyser op med velduftende, gule blomster.

Rododendron.jpg

De stedsegrønne rhododendronerhar ofte blomster i rosa til violette toner, som det blandt andet ses hos sorten Purple Emper

Dyrk rhododendron i have

  • Rhododendron er en surbundsplante og trives derfor ikke i almindelig havejord, men i grov spagnum. Du kan plante en enkelt rhododendron eller anlægge et helt bed, hvor du udskifter jorden med spagnum.
  • Er spagnummen tør, er det en god ide at vande den godt igennem forud for plantningen.
  • Løvfældende rhododendron trives bedst på en solrig vokseplads, hvorimod de stedsegrønne klarer sig godt i flimrende skygge.
  • Vand rhododendronerne godt forud for plantningen, og plant i samme dybde, som planten stod i i potten.
  • Vand med regnvand efter behov, og brug gødning beregnet til surbundsplanter.
  • Knib forsigtigt visne blomsterstande af og skær eventuelt planten lidt tilbage efter blomstring.
Se, hvad vi ellers skriver om: Have og Planter