Rikke Lentz fantastiske have er et eventyrligt paradis

Foto: Tia Borgsmidt I haven ligger den hyggeligste havestue, der er fyldt med planter og blomster.

Rikke Lentz fantastiske have er et eventyrligt paradis

I Brede Havekiosk dyrker Rikke Lentz økologiske blomster, som hun forvandler til fantastiske buketter, og i hendes private have sætter blomsterglæden også sit tydelige spor. Tag med ind i en eventyrlig have, hvor græsset får lov at gro.

I Rikkes familie var man selvforsynende med grøntsager, og mellem rækkerne blev der også fundet plads til blomstrende planter. Rikke fik et stykke jord, som var hendes egen have, og samtidig gik hun rundt og fotograferede sin fars blomster.

– Min far var dygtig i haven, og vi havde altid frisk frugt og grønt. Han byttede nogle af grønsagerne med fisk hos en af de lokale fiskere, og det gav mig en god viden om, hvor maden kommer fra, siger Rikke.

Oprindeligt troede hun, at hun også skulle dyrke grønsager, men det endte anderledes. Hun oplevede nemlig, at processen med at dyrke havde større betydning for hende end selve høsten, og at hun derfor ikke fik brugt det hele. Men sådan er det ikke med blomster.

De stedsegrønne rododendroner er pragtfulde året rundt.
De stedsegrønne rododendroner er pragtfulde året rundt, men lige nu er de et festfyrværkeri af dejlige farver.
Havestuen skaber helhed i haven.
Havestuen er et smukt bindeled mellem inde og ude og skaber en fantastisk helhed.

Nyttehave med sol

Rikke flyttede til sin nuværende have i 2011. Her boede tidligere en gartner, som anlagde haven med stedsegrønne træer og buske samt stauder, der i årenes løb har vokset sig store og frodige, og på den måde var rammerne sat.

Rikkes mand sætter stor pris på træerne, og derfor bliver de i haven, selv om de giver en del skygge. Af samme årsag kan en del planter ikke trives her, så Rikke går efter planter, der egner sig til omgivelserne.

Hun anskaffede desuden en nyttehave, hvor hun kunne eksperimentere med buketblomster, som skulle have masser af sollys, og efter fire år blev pladsen for trang, så i dag har Rikke 2.000 kvadratmeter jord med blomstrende planter på Mangholm, som er en besøgshave.

Hun har lært meget i processen – af planter, der blev sat forkert, eller som hun glemte at vande, og af andre haveejere, for som hun siger: ”Havefolk er nogle af de mest generøse – de deler både viden og planter.”

Læs også: Allergivenlig have: Disse planter skal du gå efter

Prydløg og akelejer blomstrer på samme tid.
Prydløg og akelejer blomstrer på samme tid og er smukke sammen, både i haven og buketter.
Havestuen er fyldt med krukker.
Det er ikke kun haven, der er fyldt med planter, for i havestuen vrimler det med potter, og det fornægter sig ikke, at pelargonier er én af favoritterne.

Stier i græsset

I Rikkes grønne rum står den smukkeste havestue, hvor mange spirer kommer til verden. Dem bruger hun i sit arbejde, men ellers er haven til privat brug. Hun tilbringer 40 timer om ugen på Mangholm,
så hjemme bliver det kun til et par timers havearbejde, og Rikke går derfor efter en have, der ikke skal passes.

Den skal være smuk og frodig at opholde sig i, men græsslåningen er opgivet, og i stedet slår hun stier, som giver et fint og naturligt udtryk. Planterne får også deres eget liv, for lugning eksisterer ikke her, så svajende græsser og vilde blomster blander sig med de dyrkede.

På den måde har Rikke tid til at nyde favoritplanterne, som er de stedsegrønne, fjerbusk, bambus, hjortetrøst, græsser, skærmplanter, hostaer og alle de selvsåede. Se mere til Rikke på bredehavekiosk.dk og @bredehavekiosk.dk på Instagram.

Læs også: 10 planter, der trives godt i potter og krukker

Eden Rose blomster i haven.
I juni går det løs med roserne, og der er flere smukke sorter i haven, for eksempel denne ’Eden Rose’.
Stor terrasse midt i haven.
Da Rikke flyttede ind, var bunden af haven et virvar af planter, men her var masser af sol, så hendes mand byggede en stor terrasse. Området er blevet et af yndlingsstederne i haven.
I drivhuset vokser blomster og tomatplanter.
Det er et stort arbejde at slå græs, og Rikke har besluttet at lade det gro og i stedet slå gangstier i plænen. Det giver et naturligt udtryk, og insekterne sætter pris på de vilde blomster, der dukker op. I drivhuset vokser blomster side om side med tomatplanterne.
Krukker og store olivendåser med vækster.
Krukker og store olivendåser bugner også med vækster. Rikke ”redder” gerne planter, og katosten i forgrunden er taget med hjem fra Christians havn, hvor den var ved at blive trampet ned.
I det tidlige forår forspirer Rikke.
Allerede i det tidlige forår går Rikke i gang med at forspire, og da blomstringssæsonen skal vare så læge som muligt, bliver der sået over en lang periode.
Portal i haven bygget til bryllup.
Da Rikke og hendes mand blev gift, foregik det her i haven, og i den anledning blev denne flotte portal bygget.
Selvsåede Akelejer dukker op i haven.
Der er ikke noget bedre end at sætte sig og være omgivet af havens frodighed. Her blomstrer fine selvsåede akelejer, der dukker op hist og pist i haven.
havestue_rikke.jpg
Rikke har den hyggeligste havestue fyldt med fine fund og selvfølgelig masser af planter. Hun er mester i at binde stemningsfulde buketter, som hun sælger til erhvervskunder og private.

3 havetip fra Rikke:

  1. Dyrk forskelligt i haven, som du kan plukke af og tage med ind. 
  2. Hyg dig med det, du laver - uden at stresse.
  3. Del glæden med andre, og lav buketter. 

 

Drømmer du om en have fyldt med økologiske blomster, så har Rikke netop skrevet en dyrk-selv-guide, så du er sikker på at komme godt i gang med blomsterdyrkningen. Økologiske blomster – blomsterbondens dyrk-selv guide af Rikke Lentz, Muusmann forlag, 300 kr

Se, hvad vi ellers skriver om: Have, Blomster og Planter

610x200_woordy_knap2.jpeg