Janus Markussen bolig
SPONSORERET indhold

Minimalt gør-det-selv-budget: Sådan har Sif forvandlet de 74 kvadratmeter

Alt blev pillet fra hinanden, da Janus Markussen købte den lille lejlighed i Grønnegade, og hans gamle veninde, Sif, kom forbi. Med hendes hjælp blev de 74 kvadratmeter forvandlet til en charmerende oase på minimalt gør-det-selv-budget.

Af: Julie Wittrup & Mikkel Dahlstrøm/Another Studio Foto: Julie Wittrup og Mikkel Dahlstrøm / Another Studio
22. mar. 2021 | Bolig | BoligLiv

Janus Markussen og hans veninde Sif Steendahl Grandorf er begge kollektivbørn, og de er vokset op sammen på en økologisk bondegård. Her var der frie rammer og plads til leg og til at udvikle sig i den retning, man ønskede.

"For os børn var gården som verdens største legeplads med kæmpe uendelige marker, hvor vi legede indianere, sejlede i de mange søer, fiskede og stod på skøjter om vinteren", fortæller Sif om de barndomsrammer, der har været med til at gøre hende til den, hun er i dag.

Her lærte hun at bygge, kalke, male og plante blomster. Og det var også her, hun voksede op sammen med Janus.

"Lejligheden tilhører Janus, der er født i mit kollektiv to måneder efter mig. Vi er vokset op side om side, så vi har leget, leget og leget. Vi gik også i samme klasse i landsbyens lille skole, der kun rummede 100 elever", fortæller Sif, der i Janus fik en slags bror, som hun er så tæt med, at de kalder hinanden for tvillinger.

Derfor var det også helt oplagt, at det var Sif, der med sine kreative evner skulle hjælpe Janus med at indtage og indrette de skønne rammer i Grønnegade.

Stor daybed bygget af et gammelt skrivebord.
Den rummelige daybed har Sif bygget af Janus’ gamle spisebord – et smukt træbord fyldt med patina, som desværre både var for langt og for bredt som spisebord i de nye rammer. Daybedden fungerer også som seng, når der er overnattende gæster. Under renoveringsprocessen kom den gamle pejs til syne. Nu nyder Janus at have venner på besøg til langt ud på natten, mens et varmt bål kan blafre i baggrunden.

Budget på 50.000 kr.

Sif fik frie rammer til at forvandle Janus’ lejlighed til noget hyggeligt og beboeligt, men der var et budget, hun skulle holde sig indenfor.

For 50.000 kr. skulle hun både fremtrylle et køkken, et badeværelse – vask og toilet var dog til stede i lejligheden – og købe møbler og materialer. Alt fra stof til puder, kopper til køkkenet og pærer til lamper skulle købes for det beløb. Det var altså noget af en opgave, Sif kom på, og havde det ikke været for hendes særlige tilgang til projektet, ville det aldrig være lykkedes.

"Stort set alt i hjemmet er hjemmebygget. Nips og et par af møblerne er fundet i billige butikker, men det afgørende er alle de materialer, jeg har fundet i storskraldsrummet i min gård, på gaden og på lossepladser", siger Sif.

Lys spiseplads med hjemmebygget bænk.
Lejligheden har kun vinduer langs én ud af fire sider, og derfor er det begrænset, hvad der falder ind af lys i løbet af en dag, og det kræver en let og luftig indretning uden for meget rod. De smarte, hjemmebyggede slagbænke kan åbnes og gemme en masse ting af vejen, som man ikke bruger så ofte. Samtidig giver bænken mange siddepladser på få kvadratmeter. De lækre velourpuder fra H&M Home og Zara Home giver slagbænken et eksklusivt udtryk. De to spisebordsstole i læder og krom er købt i en genbrugsbutik.

Hun har blandt andet bygget slagbænken af en kombination af en gammel bænk fra Ikea og genbrugstræ, og daybedden i stuen er oprindeligt et gammelt spisebord, som hun har skiftet benene ud på og syet en stor madras til. Og så byggede hun også lige skillevæggen i soveværelset, der opdeler rummet i to zoner. Den er bygget af forskellige vinduer fundet på lossepladsen og af paller og genbrugstræ.

"Specialbyggede møbler har bare så meget charme, fordi de ofte kun passer lige præcis dér, hvor de er bygget til. De bliver en del af historien, og det er i sig selv smukt", fortæller Sif, der elsker at have fået lov til at give Janus det unikke hjem, han drømte om.

"Janus er både glad, fascineret og stolt. Jeg har en video af ham, fra da han kommer ind og ser lejligheden for første gang. Den første uge efter skrev han hver dag, at han elsker alt ved lejligheden og bliver ved med at opdage nye detaljer", fortæller Sif, der sammen med Janus besluttede at åbne dørene op for alle naboer og nysgerrige, der havde fulgt projektet og også gerne ville på opdagelse i det spændende genbrugshjem.

Lejligheden er fyldt med smukke  kig til bjælkerne, der blev synlige, da Janus  påbegyndte renoveringen.
Lejligheden er fyldt med smukke kig til bjælkerne, der blev synlige, da Janus påbegyndte renoveringen
Ethvert hjørne får   opmærksomhed, og enhver ting har sin plads. Det er både praktisk men også luksuriøst, fordi tingene og hjemmet   fungerer og spiller sammen.
Ethvert hjørne får opmærksomhed, og enhver ting har sin plads. Det er både praktisk men også luksuriøst, fordi tingene og hjemmet fungerer og spiller sammen.
Stue, der er fin og føles luksuriøs.
Selvom hjemmet er lavet på et lavt budget, og meget er fundet i storskrald, var det vigtigt for Sif, at det stadig føltes luksuriøst. Derfor er loungeområdet indrettet med marmor, glas og messing, der i samspillet med alle genbrugstingene får et eksklusivt udtryk. Den gamle, patinerede københavnerlampe har Janus engang fundet og holdt fast i lige siden.
Selvom køkkenet er lille, er der blevet plads til, at man kan stå og lave mad, samtidig med nogle venner hænger i baren  eller sidder på den lille bænk foran det åbne vindue ind til stuen.
Selvom køkkenet er lille, er der blevet plads til, at man kan stå og lave mad, samtidig med nogle venner hænger i baren eller sidder på den lille bænk foran det åbne vindue ind til stuen.
Et af køkkenbordene er bygget af hvide  fliser, som Sif havde tilovers fra et andet projekt.
Et af køkkenbordene er bygget af hvide fliser, som Sif havde tilovers fra et andet projekt.
Den lille bænk i stuen.
Den lille bænk i stuen.
Gamle   træpaller og drivtømmer   er en gennemgående   del af indretningen. Her   i form af en hylde i   køkkenet til kopper,   kander og glas.
Gamle træpaller og drivtømmer er en gennemgående del af indretningen. Her i form af en hylde i køkkenet til kopper, kander og glas.
Frama-køkkenet og komfuret var næsten det  eneste, Janus købte, da han overtog lejligheden. Alt det  andet fik han Sifs hjælp til at skabe. Flisemodulet har hun bygget op af gamle reoler fra Ikea, og til sidst beklædt  det hele med fliser for at give udtrykket en lækker finish
Frama-køkkenet og komfuret var næsten det eneste, Janus købte, da han overtog lejligheden. Alt det andet fik han Sifs hjælp til at skabe. Flisemodulet har hun bygget op af gamle reoler fra Ikea, og til sidst beklædt det hele med fliser for at give udtrykket en lækker finish
Hyggeligt soveværelse med bløde puder i sengen.
I sengen mødes man af et hav af bløde puder fra H&M Home, Zara Home og Søstrene Grene. Fra soveværelset er der direkte udsigt til Grønnegade. De industrielle natlamper, der bryder med det forfinede udtryk fra de blanke puder og sengetøjet, er fundet på Den Blå Avis.
Walkin i soveværelset.
Sif elsker åbne rum og tanken om, at man kan være i ét rum og alligevel se ind til de andre rum. Derfor byggede hun
en vinduesvæg og skabte på den måde et walk-in-closet, da Janus har utrolig meget udstyr, tøj, sko og andre ting, som hun ønskede at flytte fra soveværelset, hvor der skulle være ro. Væggen er bygget af gamle vinduer fundet på lossepladsen, paller og andet patineret træ.

walkin.jpg

Gul bygning udefra.
Den smukke, gule bygning udefra. Sif har renoveret de indvendige rammer med respekt for den gamle bygnings historie og udtryk

Anbefalet til dig