Få styr på sulten

Sådan får du styr på din sult

Tag styring med din appetit, og undgå sukkertrang og kulhydrat-længsel ud på eftermiddagen. Det hele handler nemlig om at fylde på af de sunde sager – og om at nyde maden.

Er du typen, der aldrig er sulten om morgenen – men til gengæld umættelig, når du når frem til eftermiddagen? Eller er du nærmest altid sulten efter lidt mere, øser nye portioner op og må en tur på sofaen efter maden? Vi mærker alle sammen sult på meget forskellig vis, og der er stor forskel på, hvordan vi regulerer vores appetit i løbet af en dag. Der er dog to ting, som gør sig gældende for os alle:

1. Ghrelin er et af kroppens sulthormoner, der har til opgave at øge appetitten i din krop. Ghrelin udskilles i maven og virker akut stimulerende fra måltid til måltid, hvor niveauet stiger op til et måltid og falder igen, når du er godt i gang med at spise. Det er derfor vigtigt at give sig selv tid til sit måltid og at tygge maden godt. Spiser du for hurtigt, når du ikke at udskille ghrelin fra maven, som fortæller dig, at du har fået nok.

2. Ustabilt blodsukker er en af de typiske årsager til dårlig appetitregulering. Et ustabilt blodsukker kan være skyld i lavt energiniveau, sukkertrang efter aftensmaden og længsel efter hurtige kulhydrater. Oven i det kan du give dit blodukker skylden for træthed, stort taljemål og humørsvingninger. Blandt andet. Spiser du for lidt og springer f.eks. morgenmaden over, indstiller kroppen sig på, at der ikke kommer mad – men i det sekund du så begynder at spise, og blodsukkeret stiger, får hjernen besked på at spise rigeligt for at have nok til en eventuel hungersnød.

SE OGSÅ: Spis dig slank i fedt - 4 lækre opskrifter

Reguler din appetit med gode måltider, hvor du opnår et optimalt blodsukkerniveau, bliver tilpas mæt og får mere energi og overskud.

– Fyld ekstra protein på tallerken med magert kød, fjerkræ og skaldyr, og top med ost, æg eller skyr. – Drop fedtforskrækkelsen, og spis et par spiseskefulde olie, en håndfuld nødder eller 1 avocado.

– Husk de sprøde grøntsager, der bidrager med fibre, sundhed og smag.

– Top dine måltider med en smule af de langsomme kulhydrater; f.eks. 1 tortilla, 1 dl kogt fuldkorspasta, 1 dl kogte brune ris eller bønner.

Ved at kombinerer dine måltider, så de primært består af protein og fedt, vil du opleve at din blodsukkerbalance langsomt kommer på plads.

SE OGSÅ: Spis asparges - morgen, middag og aften