Julebag
SPONSORERET indhold

4 fantastiske småkagefavoritter

Julens småkager behøver ikke kun at hedde vanillekranse, klejner og brunkager. Spring ud i fire alternative og fantastiske julebagerier. Få opskrifterne her.

Foto: Trine Thorsen
23. nov. 2015 | Opskrift | BoligLiv

 


BERLINERKRANSE
Hårdkogt æg i en småkage? Jo, den er god nok. Vi er ikke sikre på, hvor forbindelsen til Berlin kommer ind, men det er også ligegyldigt, for de smager jo ganske vidunderligt.

(30 stk.)

2 hårdkogte æggeblommer
2 rå æggeblommer
125 g sukker
250 g smør (stuetemperatur)
300 g hvedemel
1 æggehvide og perlesukker til pynt

1. Mos de kogte æggeblommer let med en gaffel, og rør dem sammen med de rå æggeblommer.
2. Tilsæt sukker, og bland godt. Rør skiftevis smør og mel i, til du har en smidig dej. Stil dejen mindst 30 minutter på køl.
3. Tril dejen til ca 10 cm lange tynde pølser, og form dem til kranse.
4. Læg kransene på en plade med bagepapir. Pensl med æggehvide, drys med perlesukker, og bag kagerne ved 180 grader i ca. 10 minutter, til de er gyldne.
5. Afkøl kagerne på en rist, og opbevar dem i en lufttæt beholder. 
 

SANDKAGER
Sandkage tænker du? Det er da en skærekage fra mormors tid og ikke en tærtebund i miniudgave? Men det er det altså på norsk. De små tærteskåle kan enten spises, som de er, eller fyldes med flødeskum og bær/syltetøj.

(16 stk.)

250 g mandler
250 g smør
250 g sukker
250 g hvedemel

1. Smut mandlerne, og blend til fint mandelmel.
2. Rør smør og sukker sammen. Tilsæt mel og mandelmel.
3. Rul dejen ud, og tryk den ud i smurte linseforme eller små smurte tærteforme.
4. Opvarm ovnen til 175 grader. Bag kagerne på nederste rille i 5-10 minutter. Afkøl kagerne  på en rist. Server ‘sandkagerne’ med flødeskum og bær eller syltetøj.


SMULTRINGER
Norges svar på mini-donuts og måske børnenes nye julefavorit. Kagerne har navn efter svinefedt, som hedder ‘smult’ på norsk, men de kan sagtens koges i andet fedtstof, f.eks. smagsneutral olie.

(min. 30 stk. – afhængig af hvor store du ønsker dem)

3 æg
250 g sukker
5 dl cremefraiche 38 %
1 dl mælk
4 tsk. hjortetakssalt
2 tsk. stødt kardemomme
750 g hvedemel
1 kg svinefedt eller 1 l smagsneutral olie
lidt flormelis til pynt

1. Pisk æg og sukker, til det er hvidt og skummende. Pisk cremefraichen, til den er tyk.
2. Rør cremefraichen i dejen sammen med mælk, kardemomme, hjortetakssalt og mel, og lad dejen stå mindst en time på køl, men gerne til næste dag.
3. Rul dejen ud til ca. 1 cm tykkelse, og stik smultringerne ud til cirkelform med hul i midten. Brug f.eks. et lille snapseglas el.lign. til hullet i midten.
4. Opvarm fedtet eller olien i en gryde. Når fedtstoffet bobler omkring enden af en tændstik, er den klar. Kog kagerne, til de er lysebrune, og lad dem dryppe af på fedtsugende papir. Drys gerne med flor-melis inden servering.



SIRUPSKAGER
Fløde, sirup, smør og masser af krydderier - drop kalorietællingen, og nyd den fantastiske smag.

(80 stk.)

1½ dl piskefløde
150 g lys sirup
150 g sukker
100 g smør
ca. 450 g hvedemel
½ tsk. peber
¼ tsk. stødt ingefær
¼ tsk. stødt anis
¼ tsk. kanel
¾ tsk. hjortetakssalt
¾ tsk. natron
smuttede mandler til pynt

1. Hæld fløde, sirup og sukker i en gryde, og kog op. Rør smørret i, og afkøl, til blandingen er lunken.
2. Blandt mel, krydderier, hjortetakssalt og natron i, og ælt dejen sammen. Lad dejen stå køligt til næste dag.
3. Rul dejen tyndt ud, og skær den ud i harlekintern med en klejnespore, eller stik ud med udstiksforme. Læg en halv smuttet mandel på hver kage.
4. Læg kagerne på plade med bagepapir, og bag ved 175 grader i ca. 5 minutter, eller til de er gyldne. Afkøl på en rist, og opbevar i en lufttæt beholder.