Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Andesteg med timiansky
Foto: Line Thit Klein Andesteg med timiansky

Andesteg med timiansky

Andesteg med timiansky

Den gode juleand lavet helt fra bunden med vidunderlig sovs til.

4
Print

1 and på 2½-3 kg
2 æbler
2 løg
salt
1 skalotteløg lidt andefedt kråse, hals og hjerte fra and
2 dl rødvin
7-8 dl andebouillon eller fond, samt sky fra stegningen
5-7 sorte
peberkorn
2 kviste timian og lidt ekstra finthakket timian lidt maizena og kulør

Tilbehør: kogte kartofler, brunede kartofler, tranebær, jordskokker og æbler

Sådan gør du

Rens anden for indmad. Skær vingespidserne af, og gem dem sammen med kråse, hals og hjerte til sovsen.

Skræl æblerne, pil løgene, og skær dem i grove stykker. Gnid anden med salt indvendigt som udvendigt. Fyld den med æbler og løg, og luk den med kødnåle. Bind evt. anden op med lidt snor.

Læg anden på en rist med en bradepande under. Kom lidt vand i bradepanden, og sæt det og anden i oven ved 180 grader i ca. 2 timer. Saften skal være klar, når man tjekker ved låret eller have en temperatur på ca. 65-68 grader. Dryp anden med stegesky under stegningen, så den ikke bliver tør. Lad anden hvile 15-20 min. under et klæde, før den skæres ud. Hæld andestegeskyen fra bradepanden i en skål, og afskum fedtet, og gem skyen til saucen.

Imens anden steger, gøres saucen klar. Pil og skær skalotteløg i tern, og sauter løgene møre i en gryde med lidt andefedt. Tag løgene op, og steg kråse, hals, hjerte og vingespidser, til de er godt brunede. Kom løgene tilbage i gryden, hæld rødvin ved, og lad det koge, indtil der er ca. ½ dl vin tilbage. Hæld andebouillon ved, og lad det simre 30 minutter sammen med peberkorn og timian. Tilsæt stegeskyen fra anden, og nedkog saucen, til den har en god smag – tilsæt evt. lidt mere rødvin. Jævn saucen med maizena udrørt i lidt koldt vand, og kog den godt igennem. Og giv den lidt kulør, hvis du foretrækker en brun andeskysauce. Sigt saucen, og krydr med salt, peber og finthakket timian. Skær anden ud i ca. 8 stykker, og servér med sauce, kartofler og tilbehør.

FIND flere lækre juleopskrifter her

Se, hvad vi ellers skriver om: Mortensaften og Andesteg