Kager
SPONSORERET indhold

Bag berømte kager

Vi kender alle kagerne med de smukke pigenavne og har sikkert også spist dem utallige gange, men hvem var egentlig kvinderne, som i sin tid lagde navn til de søde sager?

Foto: Columbus Leth
01. apr. 2016 | Opskrift | BoligLiv



Madeleine

Der verserer to forskellige forklaringer på, hvem Madeleineka-gerne er opkaldt efter. Den ene hævder, hun var en berømt konditor, Madeleine Paulmier, der levede i 1800-tallet. Den anden, at Madeleine Paulmier var kok for den franske kong Louis den 15.’s svigerfar, som opkaldte kagerne efter hende. Verdenshistoriens mest berømte Madeleinekage er nok den fra Marcel Prousts ’På sporet af den tabte tid’, hvor kagen bliver dyppet i lindete, og smagen og duften vækker både erindringen om fortællerens svundne barndom og hele hans kunstneriske skaberkraft. Karakteristisk for Madeleinekagerne er, at de altid er lette og luftige og ligner en lille muslingeskal.

Tid: ca. 30 min. plus hviletid
(ca. 30 stk.)

125 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
4 æg
125 g sukker
korn af 1 stang vanilje
reven skal af 1 økologisk citron
125 g smeltet smør
Madeleineforme
lidt smeltet smør til formene
sigtet flormelis til pynt

1. Sigt hvedemel og bagepulver sammen i en skål.
2. Pisk æg, sukker og vaniljekorn hvidt og skummende. Tilsæt citronskal, og fold forsigtigt melet i æggemassen ad flere gange. Til sidst vendes smeltet smør forsigtigt i dejen. Stil dejen køligt i ca. 20 min., til den er fast.
3. Tænd ovnen på 230 grader.
4. Smør formene med smeltet smør, og drys med mel. Fyld dejen i formene, til de er ca. 2/3 fyldte. Bag kagerne i ca. 5 min. Sænk varmen til 200 grader, og bag i yderligere 5-7 min., til kagerne er gyldne. Afkøl på en bagerist, og drys med sigtet flormelis.

TIP: Køb madeleineformene hos www.kunstogkokkentoj.dk


Tarte tatin

Tærten er opkaldt efter søstrene Stéphanie og Caroline Tatin, som i sin tid serverede tærten med de karamelliserede æbler på deres hotel i Frankrig i slutningen af 1800-tallet. Kagen blev til ved et “uheld”, fordi æblerne (som oprindelig var tiltænkt en klassisk æbletærte) blev stegt lidt for længe i smør og sukker. Søstrene forsøgte at redde tærten ved at lægge mørdejen på toppen af kagen og serverede den ’upside down’. Siden blev tærten meget efterspurgt, og i dag serveres den verden over som en klassisk fransk æbledessert.

Tid: ca. 30 min. plus hvile- og bagetid
(8-10 pers.)

Tærtebund:
120 g hvedemel
60 g flormelis
100 g smør
1 spsk. vand

750 g æbler (f.eks. cox orange)
75 g smør
125 g sukker

Tilbehør:
flødeskum

1. Hak smør, mel og flormelis sammen i en foodprocessor. Tilsæt vand, og saml dejen. Lad dejen hvile tildækket og køligt 1 time.
2. Halver æblerne, fjern kernehus, og skær æblerne i både.
3. Smelt sukkeret på en pande, og tilsæt smørret. Vend forsigtigt æblerne i karamellen, og lad dem simre, til de er møre, og karamellen har lagt sig tæt omkring æblerne. Det tager ca. 20 min. Pas på, at æblerne ikke brænder på.
4. Tænd ovnen på 180 grader. Smør en springform på ca. 24 cm i diameter, og læg æblerne i formen. De skal ligge helt tæt. Hæld karamellen ved.
5. Rul dejen ud, så den passer i størrelsen til springformen. Læg dejen over formen, og pres den ned mod æblerne. Skær overskydende dej væk med en kniv. Prik dejen let med en gaffel, og bag i ca. 30 min., til dejen er gylden.
6. Tag kagen ud, og lad den afkøle lidt, før den vendes ud på en tallerken, så æblerne ligger øverst. Server kagen lun med flødeskum.


Pavlova

Den søde skrøbelige marengs blev serveret til ære for den russiske balletdanserinde Anna Pavlova i forbindelse med hendes turne i Australien og New Zealand i 1920. Hvor den præcist blev til, og hvem der var skaberen, vides ikke med sikkerhed, men siden har desserten været meget populær i begge lande, hvor den ofte serveres ved højtider. Pavlova skal være sprød udenpå og sej og blød indeni.

Tid: ca. 30 min. plus bagetid
(10 stk.)

1 dl pasteuriserede æggehvider (3 stk.)
½ tsk. hvidvinseddike
200 g sukker

frisk frugt (f.eks. kiwi, stjernefrugt og ananaskirsebær)
½ liter piskefløde
lidt mørk chokolade til pynt

1. Tænd ovnen på 100 grader.
2. Pisk æggehviderne stive. Tilsæt eddike, og pisk yderligere et øjeblik. Tilsæt gradvist sukkeret, og pisk, indtil marengsen er tyk, hvid og fast.
3. Kom marengsmassen i en sprøjtepose med stjernetylle, og sprøjt massen ud i ca. 10 “reder” på to bageplader med bagepapir.
4. Bag i ca. 1 time. Afkøl marengs-bundene.
5. Pisk fløden til skum, og skær frugten i mundrette stykker. Dekorer marengsen med flødeskum og frugt, og drys med chokoladespåner.


Sarah Bernhardt

Kagerne består af en sprød makronbund med en luftig chokoladetrøffel overtrukket med et tykt lag mørk chokolade. De siges at være den kulinariske legemliggørelse af den smukke franske skuespillerinde Sarah Bernhardt fra Teatre Comédie-Francaise i Paris. Hun var måske den mest berømte skuespillerinde i det 19. århundrede, og der var bud efter ’den vidunderlige Sarah’, som hun blev kaldt, over hele Europa.

Tid: ca. 20 min. plus hviletid
(12 stk.)

150 g god mørk chokolade
1 dl piskefløde
1 spsk. smør
12 marcipanmakroner
100 g mørk chokolade til overtræk
stødt kanel til pynt

1.  Hak chokoladen, og smelt den ved svag varme i en skål over vandbad.
2. Tag skålen af varmen, og rør fløden i. Rør til sidst smør i, og lad massen stå på køkkenbordet ca. 1 times tid, til den tykner.
3. Top chokoladecreme på makronerne, og glat siderne. Stil kagerne i køleskabet ca. 30 min.
4. Smelt resten af chokoladen i en skål over vandbad, og dekorer kagerne. Når chokoladen er størknet, drysses kagerne med stødt kanel.

► SE OGSÅ: Kartoffelkager a la Blomsterberg
► SE OGSÅ: Lækker gulerodslagkage med mascarpone
► SE OGSÅ: 5 lækre opskrifter på kager uden mel