Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Hvidløgsflutes med krydderurter
Foto: Tine Brok Hansen

Hvidløgsflutes med krydderurter

Hvidløgsflutes med krydderurter

Uhm, hvidløgsbrød er det perfekte tilbehør til det meste.

3 flutes
Print

5 dl lunkent vand
2 tsk tørgær, 8 g
2 tsk honning
1 tsk æblecidereddike
2 spsk ekstra jomfruolivenolie
1½ tsk fint himalayasalt
150 g rugmel
200 g fintsigtet speltmel ca.
400 g hvedemel tipo 00
ca. 100 g krydderurtesmør

Kryddersmør:
ca. 300 g

250 g blødt, usaltet smør
blandede krydderurter, 6-8 spsk finthakkede i alt
3 fed hvidløg
1 usprøjtet citron eller bergamot
1 tsk fint himalayasalt
friskknust rosa peber eller friskkværnet sort eller hvid peber

Sådan gør du:

Kryddersmør: Alt efter humør og udvalg bruger jeg fx persille/oregano/basilikum/timian, estrago /persille/hvidløg, kørvel/dild, citronmelisse/citronverbena og/eller mynte. Skyl og slyng krydderurterne, og finthak dem. Bland dem i det bløde smør, fintriv hvidløg og citronskal i. Smag til med salt og peber.

 

Brød: Rør gær og honning ud i vandet, og lad det stå 10 minutter, så gæren vågner. Bland derefter eddike, olie, salt og mel i, og ælt dejen igennem i 5-10 minutter, allerhelst på en røremaskine. Hold lidt igen med hvedemelet, og tilsæt lidt mere mel til sidst om nødvendigt. Lad dejen stå i 10 minutter, og rør/ælt den så kraftigt igennem igen et halvt minuts tid. Dæk skålen til med et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve 2-3 timer til minimum dobbelt størrelse.

 

Del dejen i 3 stykker, og form dem til lange flutes. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Snit flutene på skrå med en skarp kniv, ca. ½ centimeter dybt. Lad brødene hæve tildækket i 30-45 minutter. Lige inden du bager flutene, skær da krydderurtesmørret i skiver, så du har det antal, der passer til de snit, du har lavet. Bag flutene i en 220 °C varm ovn i ca. 10 minutter, tag dem ud, skær dybere ned i de snit, du har lavet – dog uden at skære helt igennem – og kom smørret ned i hullerne. Kom dem tilbage i ovnen, og bag dem færdige i ca. 5 minutter. Brødet smager klart bedst friskt og lunt, men kan fint holde sig et par dage og lunes i ovnen.

 

Tip! Brug aldrig lunkent vand fra vandhanen, idet det indeholder en masse bakterier. Bland kogt vand med koldt vand fra hanen. Den mest optimale temperatur er omkring 37 °C.

 

Tip! Brødet bliver mest luftigt og originalt, hvis du bruger ren hvedemel, det italienske tipo 00. Det er ikke det sundeste og mest fordøjelige valg, så derfor bruger jeg en blanding af rug-, spelt- og hvedemel.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sundt brød, Brød, Krydderurter og Flutes