Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

John Prices laksepie
Foto: Thomas Hergaard

John Prices laksepie - opskrift fra Hjemmet

John Prices laksepie

Laksepien, der serveres med en kold krydderurtedressing, tager sig godt ud på middags- eller frokostbordet. Skulle der blive lidt tilovers, kan retten med stort held lunes og serveres næste dag.<br><br><i>„Der kommer en dag, hvor man gerne vil se nogle gæster. Hvad skal man hitte på? Jeg foreslår en laksepie, som De får opskrift på her, og som De aldrig vil møde på nogen restaurant. Det skyldes nu ikke, at den er svær at lave, den egner sig blot bedre til at servere for en sluttet kreds“</i>

(4 personer til middag og 6 personer til frokost)
Print

Arbejdstid: 45 min.
Hviletid, dej: 30 min.
Ovntid: Ca. 45 min.
Ikke fryse-egnet
Ingredienser:
250 g mel
150 g blødt smør
1 knsp salt
1 lille kop vand (½ dl)
1 spsk fløde (eller cognac)
Fyld:
300 g fersk laks
100 g blødt smør
ca. 200 g små champignoner
1 dl fløde (piskefløde eller fløde 9%)
1½ dl tør hvidvin
salt, peber, revet muskat
2 æggehvider
lidt æggehvide til pensling
Krydderurtedressing:
1 dl finthakkede krydderurter, f.eks. persille og purløg
2 dl cremefraiche
1 dl fintskårne agurketerninger
citronsaft, salt og peber
Tilbehør:
citronbåde

  1. Findel smørret i melet og bland vand og fløde i. Saml dejen. Lad dejen hvile koldt 1⁄2 time.
  2. Fyld: Skær halvdelen af laksen i så tynde skiver som muligt. Hak resten i blender eller foodprocessor sammen med champignoner, smør, fløde og hvidvin.
  3. Pisk æggehvider stive og vend dem i farsen. Krydr med salt, peber og revet muskat.
  4. Price bruger en springform, 22 cm i diameter. Tag 1⁄3 af dejen fra til låg. Rul resten ud og beklæd den smurte form med dejen.
  5. Kom halvdelen af farsen i formen og læg de tynde lakseskiver på. Slut med resten af farsen. Udrul resten af dejen til låg, som lægges på.
  6. Lav et lille mønster, hvis De er i humør til det. Skær nogle kryds i låget og læg spidsene tilbage. Pensl med æggehvide. Bag pien i en forvarmet ovn ved 225 grader i 40-45 min.
  7. Krydderurtedressing: Rør de finthakkede krydderurter med cremefraiche. Vend agurketerningerne i og smag til med citronsaft, salt og peber.
  8. Pien serveres varm med den kolde krydderurtedressing og citronbåde til.
Se, hvad vi ellers skriver om: John price, Fisk og Hovedret