Ingredienser
Arbejdstid: 60 min.
Kogetid: 60-85 min.
Ikke fryse-egnede
1 tsk neutral olie
250 g smør
500 g farin (eller rørsukker)
½ l piskefløde
2 dl lys sirup
2-3 tsk vaniljesukker (eller lakridspulver)
1-2 tsk flagesalt
Overtræk:
200-250 g mørk chokolade
Pynt:
1-2 tsk flagesalt (eller guldstøv, købes bl.a. hos specialkøbmanden. dk)
- Smør et stykke bagepapir med olie og læg det i en firkantet form (ca. 20 x 30 cm) eller to mindre forme.
- Smelt smørret i en gryde og tilsæt farin, fløde og sirup. Giv det et opkog under omrøring. Skru ned til middelvarme og lad blandingen koge (uden omrøring), til temperaturen er 122- 124 grader (massen har store, seje bobler på hele overfladen). Hvis du ikke har et termometer, kan du prøve at slippe en teskefuld masse ned i en skål med iskoldt vand – det skal blive en fast og sej kugle.
- Tag gryden af varmen og del det evt. i to portioner. Rør vaniljesukker eller lakridspulver i massen med et piskeris og hæld massen i den forberedte form. Lad massen sætte sig ved stuetemperatur (2-3 timer).
- Vend karamellen ud på et bræt og skær den i passende stykker – tril dem evt. til kugler til guldkarameller.
- Temperér chokoladen (se hvordan på side 12-13). Dyp karamellerne i chokolade, dryp dem af og sæt dem på bagepapir. Drys med flagesalt eller guldstøv og lad dem tørre.