Kom med til årets fedeste danse-event i København! Klik her

lakse tærte
Foto: Columbus Leth og Miklos Szabo

lakse tærte

Spelttærte med røget laks og asparges

Efter min mening verdens bedste tærtedej. Kombinationen af groft speltmel og fromage frais gør tærten sprød og giver masser af smag

plate 6
printer Print

Mørdej:
50 g hvedemel
150 g fuldkornsspeltmel
1 tsk havsalt
75 g smør
75 g kvark eller fromage frais
lidt smør til tærtefadet

Fyld:
200 g babyspinat
1 skalotteløg, finthakket
en klat smør
20 grønne asparges
200 g røget laks i skiver
6 æg
200 g cremefraiche
200 g hytteost
1 tsk muskatnød, friskrevet
1 tsk havsalt
1 tsk friskkværnet peber

Sådan gør du:

  1. Begynd med mørdejen. Bland de 2 slags mel og salt i en stor skål. Tilsæt smørret, og gnid det ind i melet med fingrene, til det ligner brødkrummer. Tilsæt derefter kvark eller fromage frais, og ælt dejen med hænderne, til den hænger sammen. Kom lidt vand i, hvis dejen ikke vil hænge sammen. Rul dejen ud på et meldrysset bord. Smør et 28 cm stort tærtefad, læg dejen i, skær kanterne lige, og stil tærtefadet i køleskab i 1 time.
  2. Forvarm ovnen til 180 grader/varmluft. Dæk dejen med et stykke bagepapir, og hæld tørrede bønner eller ris i bunden, så dejen holdes på plads under bagningen.
  3. Bag tærtebunden i den varme ovn i 15 minutter. Fjern papir og bønner, og bag bunden i yderligere 5 minutter.
  4. Lav imens fyldet. Skyl spinaten i koldt vand, kom den derefter i en gryde over middel varme, til den falder sammen. Hæld den straks i en sigte, og dryp den godt af. Sauter skalotteløget i smørret i 3-4 minutter, uden at de tager farve.
  5. Tag panden af varmen, og tilsæt spinaten. Knæk den nederste del af hver asparges. Skær hver asparges i 3 stykker, og skær derefter hvert stykke igennem på langs.
  6. Skær lakseskiverne i små firkanter på 1 cm. Pisk æggene sammen i en stor skål, tilsæt derefter cremefraiche, hytteost, muskatnød, salt og peber, og rør det hele godt sammen.
  7. Tilsæt laks, asparges og spinatblandingen, og rør igen sammen. Krydr med salt og peber. Hæld fyldet i den forbagte tærtebund.
  8. Sæt tærten tilbage i ovnen, og bag den i 30-35 minutter, eller til fyldet har sat sig, men stadig er lidt blødt i midten. Server tærten varm med en grøn salat.

Opskriften er fra Trine Hahnemann kogebog, Brød og kager, Politikens Forlag, 250 kr.

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund aftensmad, Aftensmad, Laks, Tærte, Grønne asparges og Grøntsagstærte