
Sprøde tærter med chokolade-ganache og bær og orange espresso-martini
Ingredienser
mørdej
120 g hvedemel
2½ spsk flormelis
80 g koldt smør
1 æggeblomme
iskoldt vand
Bær og kandiseret appelsin til pynt
Chokolade-ganache
1½ dl piskefløde
100 mørk chokolade af god kvalitet
1 knsp salt
Orange Espresso Martini
1 shot espresso
4 cl. vodka
2 cl. kaffe likør (Kalhua)
2 cl. sukkersirup*
1 cl. cointreau
Sådan gør du
Bland mel og flormelis i en skål. Skær smørret i tern, og smuldr det ud i dejen. Saml dejen med æggeblommen og lidt vand – start med 1 spsk ad gangen. Ælt dejen hurtigt sammen, pak den ind i plastfolie og lad den sætte sig i køleskabet i mindst 30 min.
Rul dejen ud så tyndt, som du kan på et bord drysset med flormelis. Brug en udstikker til at skære cirkler ud, som passer til små tærteforme. Pres dejen ned i formene, prik dejen med en gaffel, og bag dem ved 180 grader i ca. 10 min. Lad tærterne køle af i formen, inden du vipper dem ud med en spids kniv.
Varm fløden op til kogepunktet. Bræk chokoladen i små stykker. Når fløden koger, tages den af varmen, og chokoladen kommes deri sammen med salt. Lad det stå uden at røre i det i 1 minut, og rør så chokoladen ud i fløden, til du har en ensartet, glat masse. Kom massen i en sprøjtepose eller plasticpose, som du skærer et lille hul i hjørnet af, og sprøjt massen i formene.
Kom tærterne på køl, indtil de skal spises, så ganachen kan sætte sig og blive fast. Pynt med bær og evt. kandiseret appelsin.
Chokolade-ganache
Alle ingredienserne shakes hårdt med isterninger, og sigtes over i et afkølet cocktailglas. Der garneres med tre kaffebønner og en smule appelsinskræl.
Tip:
*Sukkersirup: 50 % sukker og 50 % vand, varmes op indtil sukker er opløst, og sættes på køl.