Cellulite
SPONSORERET indhold

Fokus på cellulite: Hvordan kommer vi af med det?

Vi vil nok alle sammen gerne vide det: Hvad skyldes cellulite egentlig? Hvorfor døjer de fleste kvinder med det og ikke mindst – hvordan kommer vi af med den bulede hud?

Af: Lene Roe Rasmussen Foto: Getty
02. aug. 2017 | Sundhed | Fit living

De fleste af os kender til det… Den bulede, bumpede hud på lår og balder. Cellulite – eller bedre kendt som appelsinhud. Den kan få dig til at sukke, når du står i prøverummets skærende belysning, og der falder tunge skygger i yderlårenes landskab af huller. Det er da også deraf navnet stammer: appelsinhud. Den kan nemlig til forveksling ligne en nubret appelsinskal. Men hvad er appelsinhud egentlig, og hvilke våben kan vi væbne os med i kampen mod de hullede ujævnheder?

Inden vi kommer for godt i gang med, hvad appelsinhud er, er det vigtigt at gøre klart, at cellulite ikke er det samme som cellulitis, som nogle til forveksling kommer til at kalde den.

“Cellulitis er en betændelsestilstand, der giver en hævelse, ømhed og rødme i huden. Det kan ofte skyldes forskellige hudbakterier. Cellulite derimod er en ufarlig tilstand i huden, der gør den ujævn i overfladen,” fortæller Marie Louise von Sperling, der er speciallægge i plastikkirurgi og registreret kosmetisk behandler.

Og her tilføjer speciallæge i infektionsmedicin og intern medicin samt overlæge på Rigshospitalet Bente Klarlund: “Cellulite er et rent kosmetisk fænomen og helt uskadeligt.”

LÆS OGSÅ: Strammere hud, mindre cellulite, mere glød + 7 andre grunde til at tørbørste

 

Cellulite er altså ikke farligt, og derfor kan du nok undre dig over, hvorfor vi er så mange, der ikke just er begejstrede for den nubrede hud.

“Cellulite er udskældt, fordi den ikke lever op til idealet om den perfekte unge, stramme og spændstige hud. Filtre og retouchering af billeder på for eksempel Instagram giver et urealistisk billede af, hvordan huden i virkeligheden ser ud. Mange tror, at det, de ser, er den ægte vare. Men modeller på billeder er ofte ikke meget mere end 15-16 år. Det vil sige kvinder, der ikke en gang er udvokset endnu, og det er derfor urealistisk at sammenligne sig med, hvis du selv er 25, 35 eller 45 år,” siger Marie Louise von Sperling.

Kvinde kend din cellulite!

Det er os kvinder, der især er plaget af appelsinhud, og det skyldes blandt andet, at hormoner spiller ind – særligt østrogen. Derudover har kvinder ofte også mere fedt på kroppen end mænd. Men hvad er cellulite egentlig? Her kan Bente Klarlund fortælle, at der simpelthen er tale om fedt, der hober sig op i forandrede hudstrukturer.

“Fedtet under huden, det subkutane fedt, ligger i små rum mellem overhuden og musklerne. Disse små rums vægge består af bindevævsstrøg. Bindevævet bliver stivere og trækker sig lidt sammen, jo ældre vi bliver. Og så er det, at der opstår buler og fordybninger i huden.”

Men dermed ikke sagt, at det kun er overvægtige, der er disponerede for appelsinhud. Godt nok kan cellulite være tydeligere, hvis du vejer mere end normalvægtige, men slanke kvinder kan også sagtens være ramt.

“Cellulite kan være arveligt, og i nogle familier har alle kvinderne appelsinhud i en tidlig alder. Hos andre dukker det op, når de har født. Men for de fleste gælder det, at appelsinhuden tiltager med alderen.”

Appelsinhud skyldes altså flere ting: Både dine gener, alder og livsstil. “Overvægt og usund levevis kan gøre appelsinhuden tydeligere, fordi der simpelthen kommer mere fedt på kroppen og derved mere pres på huden, fedtlagetog bindevævet. Overvægt kan også give øget væskeophobning i kroppen, der kan få appelsinhuden til at fremstå mere pumpet. Når det kommer til alder, handler det om, at din hud og dit bindevæv bliver løsere, jo ældre du bliver. Når slanke personer har appelsinhud, kan det skyldes en dårlig hudkvalitet. Har du en meget tynd hud, kan det være mere tydeligt end ved tykkere hud. Og er du ryger, så kvit smøgerne, for rygning nedbryder nemlig kollagen og bindevæv i kroppen og er derfor en medvirkende faktor,” pointerer Marie Louise von Sperling.

Embrace it!

Om du vil det eller ej, lader det altså til, at det er svært at komme uden om den udskældte appelsinhud, for de fleste af os døjer med den i mere eller mindre grad. Spørgsmålet er bare, hvad du kan gøre for at komme af med den? “Der er mange myter forbundet med cellulite – for eksempel, at du kan skrubbe den væk eller bruge cremer, der skulle fjerne appelsinhuden,” siger Marie Louise von Sperling.

Nogle mener tilmed, at en dårlig blodcirkulation i huden er en af årsagerne til cellulite, men Bente Klarlund fortæller, at det faktisk forholder sig omvendt: “Det er appelsinhud, der giver dårlig blodcirkulation. Det er såmænd heller ikke påvist, at det hjælper på cellulite med massage for at sætte gang i blodcirkulationen.”

LÆS OGSÅ: Træthed, ømme muskler, hovedpine + andre tegn på, at du ikke drikker nok vand

 

Gennem tiden har der været mange bud på, hvordan du kan slippe af med den appelsinskalslignende hud.

“Nogle har da også forsøgt sig med fedtsugning, men ved et sådan indgreb fjerner du kun fedtet, du ændrer ikke ved din huds struktur,” klargører Bente Klarlund – og fortsætter: “Der er forskning i gang, der undersøger forskellige former for lysbehandling, laserbehandling og anden behandling af appelsinhud. Men ingen af disse er rigtig vundet ind, fordi der ikke er tilstrækkelig dokumentation for resultaterne.”

Det tyder umiddelbart på, at den bedste kur mod cellulite er at holde den slanke linje og sørge for at få masser af motion, for en veltrænet krop giver et kosmetisk indtryk af, at du har en stram hud. Den pointe er Marie Louise von Sperling enig i: “En sund livsstil vil altid kunne påvirke kroppens sundhed og udseende. Sport giver både velvære og er med til at forme kroppen. Tænk derfor på at holde dig i form, da din krops spændstighed generelt bliver bedre, når du træner. Al slags sport gavner – og særligt gode er styrketræning, svømning og lange gåture, når det kommer til cellulite.”

Du skal også tænke over, hvad du spiser. En god idé er at undgå fødevarer, der ophober salt og sukker i kroppen. “Summa summarum: Det bedste våben mod appelsinhud er en kombination af sund livsstil og gode gener. Der er altså ingen mirakelkur mod appelsinhud, så du skal i høj grad lære at acceptere, at cellulite er noget, som stort set alle kvinder får på et tidspunkt,” siger Marie Louise von Sperling.

Godt nok kan du mindske bulerne med træning og sund kost, men det handler også om at slå dig til tåls med sandheden om appelsinhud: Embrace it!

CELLULITE-FRI?

Udbuddet er enormt: cremer, massage, laserhandling. Men det bedste, du kan gøre for at mindske bulerne på lår og balder, er masser af motion og sund kost. Her kommer alligevel en oversigt over, hvad du finder på markedet. 

RETINOLCREME: Teorien er, at retinol, som er A-vitamin, gør huden tykkere og dermed bedre kan dække over appelsinhuden.

METHYLXANTHINCREME: Man mener, at cremen nedbryder fedtvævet, men man er ikke sikker på, om det rent faktisk er muligt at transportere nok af stoffet gennem huden og ned i fedtvævet. Eksperter advarer og gør opmærksom på, at der skal langt flere undersøgelser til, før man kan anbefale disse stoffer til cellulite- behandling.

MASSAGEBEHANDLINGER: Massagebehandlinger er ofte en kombination af massage og vakuumsug fra maskiner, som er udviklet til dette formål. Desværre tyder undersøgelser på, at appelsinhuden vender tilbage, når man stopper behandlingen.

LYS- OG LASERBEHANDLING: Lys- og laserbehandling bliver tit kombineret med massage. Igen viser mindre undersøgelser, at behandlingen har en midlertidig effekt, det vil sige, at appelsinhuden vender tilbage efter endt behandling.

FEDTSUGNING: Fedtsugning er ikke en god løsning, hvis du har cellulite. Den fedt som giver appelsinhud ligger meget tæt på huden, og en fedtsugning vil typisk fjerne det fedt, der ligger dybere og altså ikke fjerne eller påvirke det fedt, som ser bulet ud på huden.

Anbefalet til dig