Det skal du vide, når du overvejer at få fjernet en tatovering
SPONSORERET indhold

Det skal du vide, når du overvejer at få fjernet en tatovering

Er det farligt at få fjernet en tatovering? Og hvordan finder man en god klinik? Vi har spurgt overlæge Jørgen Serup om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du vil have fjernet en tatovering.

Af: Emma Kleist Christensen Foto: Getty Images
15. aug. 2018 | Sundhed | ALT.dk

Grimme ar og hvide pletter på huden.

Det er nogle af de bivirkninger, du kan opleve, hvis du vil have fjernet en tatovering, du har fortrudt. For selvom teknologien ved tatoveringsfjernelse er blevet væsentligt bedre end tidligere, er det stadig ikke helt ukompliceret at få fjernet blækket i din hud.

ALT.dk har snakket med Jørgen Serup, der er overlæge og professor på Bispebjerg Hospital, og som har været med til at starte ”Tatoveringsklinikken”, der er et tiltag skabt for at hjælpe patienter, der har hudproblemer relateret til tatoveringer og fjernelse af disse.

Læs også: Runi fjerner tatoveringer til hverdag: Denne fjerner jeg klart flest af

Han understreger, at tatoveringsfjernelse langt fra er så simpelt, som nogle kan tro.

- Det er ikke ligesom en blyant og et viskelæder, hvor man kan viske det effektivt ud, hvis man ikke er tilfreds. Det er kun omkring 10 procent af tatoveringer, der bliver fjernet helt, og omkring 30 procent, der får et acceptabelt og tilfredsstillende resultat, understreger han.

Det skyldes i mange tilfælde, at nogle farver, såsom gul, hvid, grøn og blå af forskellige årsager er svære at fjerne med de lasere, der er til rådighed på markedet. Han understreger desuden, at tatoveringer, der har givet en allergisk reaktion – hvilket oftest er dem med rød farve i – ikke bør fjernes med laser, da behandlingen kan få allergien til at blusse op igen.

- Så skal man i stedet ind på Tatoveringsklinikken på Bispebjerg Hospital. Her kan vi skrælle huden af, for på den måde at fjerne pigmentet. Men denne behandling tilbydes kun til personer med sygdom i tatoveringen, hvor fjernelse er medicinsk begrundet.

Er det farligt at få fjernet en tatovering?

Laseren, der bruges til at fjerne tatoveringer, kan ifølge Jørgen Serup i nogle tilfælde påvirke huden negativt.

- Det kan give mindre brandskader, som senere kan medføre ardannelse. Det er en ret almindelig bivirkning ved tatoveringsfjernelse. Laseren kan desuden brænde hudens pigmentceller af, fordi den påvirker det stof, der hedder melanin. Når det fjernes, kan man få en hvidere hud på området, og tatoveringen kan stadig ses som et negativt aftryk.

Han understreger dog, at bivirkningerne ved tatoveringsfjernelse hovedsageligt er kosmetiske.

- Det er ikke farligt at få en arret eller anderledes pigmenteret hud. Men selvom det ikke er farligt, kan det give et kosmetisk problem, som ikke er helt tilfredsstillende.

Hvad skal man være særligt opmærksom på?

Ud over, at nogle tatoveringer ikke kan fjernes, fremhæver Jørgen Serup desuden, at nogle tatoveringer er svære at fjerne pænt. Derfor mener han, at det er noget, man bør have i baghovedet, inden man får fjernet en tatovering.

- Operatøren kan sjældent forudse, om det bliver et godt eller skidt resultat. Mange oplever at få et lidt grumset resultat, hvor tatoveringen ikke forsvinder helt, men faktisk bliver grimmere. Så er du dårligere stillet, end hvis du havde beholdt tatoveringen, siger han og giver et godt tip til at undgå disse uheldige situationer:

- Et kraftigt råd ville være at få lavet en test-fjernelse, inden du går i gang med selve fjernelsen. Det man kan gøre er at bede om at få behandlet nogle små dele af tatoveringen først, for at se, hvordan pigmentet responderer på behandlingen. Det er noget, der bliver gjort alt for lidt, selvom det i mange tilfælde ville være klogt at gøre.

Hvad skal man kigge efter, når man leder efter en behandler?

Det er ofte en fordel at finde en tatoveringsfjernelsesklinik, der har været længere tid i branchen, mener Jørgen Serup. Dette skyldes både, at disse steder ofte er mere erfarne, men også, at man ikke risikerer, at klinikken lukker eller går konkurs midt under et behandlingsforløb.

- Hvis du har forudbetalt for ti behandlinger, er det ikke så sjovt at måtte stoppe efter tre, fordi stedet lukker. Så man skal have tillid til, at forretningen består, og at man får et ordentligt resultat.

Desuden fortæller han, at man skal gå efter en klinik, der bruger de såkaldte piko-sekund-lasere eller YAG-lasere, da disse er de eneste egnede lasere til at fjerne tatoveringer.

- Der sælges også andre lasere på markedet, og de er ikke egnet til formålet, da de laver meget mere ar. Så man skal sikre sig, at det er de rigtige lasere – ellers skal man ikke gå i gang med behandlingen. Det kan man konkret gøre ved for eksempel at gå ind på stedets hjemmeside, eller ved at spørge, hvad apparatet hedder, og selv gå ind og google det.

Hvad skal man passe på med?

Jørgen Serup anbefaler på det kraftigste at undgå behandlinger med alternative metoder, du ikke i forvejen kender.

- Man skal være meget opmærksom på ikke at gå efter nogen alternative fjernelsesmetoder. For eksempel er der nogle kemiske metoder, hvor man bruger mælkesyre. Det giver en syreætsning og voldsomme ardannelser på huden. Så det vil jeg klart fraråde, siger han og fortæller, at der dog netop nu testes en ny form for behandling, som han mener vil være et godt alternativ til den laserbehandling, vi ser i dag.

- Der er en ny metode på vej, som nok er på markedet til foråret. Den er ved at blive testet, og det ser meget lovende ud, fordi den bruger ultralyd, som ikke giver hverken ardannelser eller brandskader af nævneværdig grad.