Kvinde med proteinbar, mand med smoothie

Ernæringsekspert: Vi elsker denne 'sunde' snack, men bagsiden af varen afslører sukker-sandheden

Snupper du gerne en proteinbar i ny og næ? Enten for at stille den lille sult eller for at få ekstra proteiner? Så skal du skal vænne dig til at læse varedeklarationen fremover.

Du finder dem i supermarkedet, i træningscentret og i kiosken. De findes i utallige smagsvarianter og fra utallige forskellige producenter, som alle hævder at kunne tilbyde dig en snack, der på én gang er rig på både protein og god smag.

Og de smager da også både dejligt og giver en god mæthed, de små barer. Julie Petersen, som er klinisk diætist og cand.scient. i klinisk ernæring, peger dog på en række faldgruber, man skal have for øje, inden man sætter tænderne i en proteinbar.

”Nogle af dem, der kalder sig proteinbarer, indeholder i virkeligheden ikke vildt meget protein. Og nogle indeholder rigtig meget sukker. Så man skal være opmærksom på, hvor meget af indholdet i en bar, der egentlig er protein, og hvad man ellers får,” siger hun.

Hvordan er energien fordelt?

Julie Petersen opfordrer til, at man kigger på energifordelingen i den bar, man har i hænderne.

”Antallet af kalorier betyder, hvor meget energi, der er i varen. Og så skal man kigge på, hvor meget af energien der stammer fra protein, og hvor meget af det, der stammer fra andre former for energi såsom fedt eller kulhydrater.”

Julie Petersen

- klinisk diætist og cand.scient. i klinisk ernæring

- arbejder med kostvejledning og diætbehandling

- beskæftiger sig blandt andet med vægttab, hjertevenlig kost og kostændringer i forbindelse med sygdom.

Julie Petersen fortæller, at hun deler kulhydrater op i tre kategorier: sukker, stivelse og kostfibre.

 ”Nogle proteinbarer består af op til 50 % kulhydrater, hvoraf størstedelen er sukker, som kroppen ikke får så meget ud af. Men hvis mange af kulhydraterne omvendt ”går til” kostfibre, er det fint.”

Hun understreger, at sukker ikke er et problem i sig selv, men kan være det, hvis man har nogle bestemte mål.

”Mange, der spiser proteinbarer, gør det, fordi de træner og gerne vil opbygge muskler, eller fordi de gerne vil have en god mæthed uden en masse kalorier. Hvis man bruger proteinbarer som et redskab til vægttab eller muskelopbygning, kan det derfor være en udfordring, hvis de indeholder en masse sukker,” siger hun.

Så meget protein skal der til

Som tommelfingerregel bør du gå efter proteinbarer, der indeholder mindst 20 gram protein, fortæller Julie Petersen.

”Jeg vil sige, at hvis man er oppe på 20 g protein pr. 100 g, så er det godt. Og man skal altid kigge på indholdet pr. 100 g, for der kan jo være stor forskel på størrelsen af barerne.”

Ifølge Fødevarestyrelsen skal 10-20 procent af den energi, du indtager, stamme fra protein, hvis du er under 65 år. Er du over 65 år, er tallet 15-20 procent.