emily salomon
SPONSORERET indhold

Her er Balis bedste surfspots, smoothiebowls og solnedgange

Bali byder på evig sommer og fantastiske surfbølger. Her guider blogger Emily Salomon dig til øens bedste surfspots, smoothiebowls og mest fortryllende solnedgange.

Af:: Emily Salomon Foto: Emily Salomon
11. aug. 2017 | Sundhed | Fit living

Surfing er måske verdens sværeste sport. Det er fysisk krævende i forhold til både styrke og udholdenhed, og så er der ikke to dage – eller to bølger for den sags skyld – der er ens.

Heldigvis er det også verdens sjoveste sport, hvis du, ligesom jeg, elsker at lege i vandet. Og den hårde indsats bliver ikke bare belønnet med noget nær en lykkerus, når du endelig fanger en bølge, men også med en tonet og rank krop. At surfe er nemlig en helt genial full body workout, og efter en uge eller to på brættet kommer du hjem med flad mave og stærke arme.

Du kan surfe virkelig mange steder i verden, men Bali er et af de mest populære, og det forstår man godt. Her er vandet dejligt varmt, der er mange surf breaks, som egner sig til både nybegyndere og øvede, det er billigt at bo og leve der, og balineserne er helt enormt venlige og gæstfrie.

Skal du i gang med at surfe, skal du være opmærksom på, at det ikke (nødvendigvis) lige er noget, du får fat i på en time eller to. Måske du er heldig, at der er gode og nemme bølger til din første surflektion (og at du måske samtidig er et naturtalent), men du kan også være uheldig, som undertegnede, der for et par år siden debuterede som surfer og spenderede syv dage på surfcamp uden bølger og kun havde lært at padle og ligge på brættet, da ugen var omme. Så giv det gerne en chance … eller to … eller tre. Det er både vind, vejr, egen fysik og endnu en håndfuld faktorer, der skal gå op i en højere enhed, men når det så lykkes, er det svært ikke at kaste armene i vejret!

LÆS OGSÅ: Surfing i Danmark: Hvad er din favorit?

Balis bedste surfspots

Er du nybegynder, findes der gode surf spots ved Canggu, Bingin, Padang Padang og Uluwatu. Og samme steder er der også alletiders surf for den mere erfarne, hvis du er afsted med sådan en. Der findes også surfskoler, der sejler ud fra kysten til gode surf breaks ud for Sanur.

Det er billigt at komme rundt på Bali, du kan få din egen chauffør i en hel dag for 200-300 kroner, men til gengæld tager selv den korteste distance lang tid på grund af tung trafik, så det skal du tage højde for. Canggu er et godt sted at bo, fordi du kan gå rundt i byen og samtidig har nem adgang til strand og surf. Til gengæld er stranden her ikke så smuk som nede på Bukit-halvøen, hvor blandt andet Bingin, Padang Padang og Uluwatu ligger, men her er du mere afhængig af en scooter for at kunne komme rundt, ligesom du ofte skal Sgå ned ad lange, stejle trapper for at komme til strandene. De er dog det hele værd. Så du kan med fordel kombinere en ferie i Canggu med et par dage eller tre nede på Bukit-halvøen.

Få styr på teknikken

Uanset om du bare lige vil prøve det af, eller om du påtænker at skulle surfe resten af livet, så er instruktion alfa og omega. Ikke bare for din egen skyld, men også for dine medsurferes sikkerhed. På de populære surf spots ligger mange i vandet ad gangen, og kan du ikke reglerne, kan du eller andre komme slemt til skade.

Du kan gå all in og melde dig på en uges surfcamp hos eksempelvis La Point, Surfakademin eller De Brede Planker, som alle tilbyder surflektioner på Bali, eller du kan leje et board og hyre en surfinstruktør direkte på stranden for et par timer for lige at prøve det af.

Find det rigtige bræt

Som tommelfingerregel er stort og langt godt for dig, der endnu ikke mestrer surfdisciplinen til fingerspidserne – det vil sige, at du skal have fat i et longboard. Det er mere stabilt og lettere at komme op på. Selvfølgelig skal du ikke have en tømmerflåde, hvis du er en lillebitte pige, men i udlejningerne (der findes ved stort set alle strande) kan de hjælpe med længden. Begynd med et skumbræt, så du ikke slår dig (for meget) på brættet til at begynde med. De fleste steder koster det cirka 50 kroner at leje et bræt for et par timer. Når du har fået mere erfaring, kan du prøve at skifte til et kortere bræt (Mini Malibu) og se, om det er noget for dig. Der findes mange stilarter inden for surf efterhånden, og et old school longboard kan være mindst lige så interessant at dygtiggøre sig på, som et kortere og mere livligt bræt.

Forbered dig hjemmefra

Hvis du træner målrettet inden din surftur, vil du få en meget bedre oplevelse og få mere ud af det. Det er især din udholdenhed (i armene), der bliver sat på prøve, ligesom din core, balance og eksplosivitet (i ‘pop-up’et, når du skal op at stå på brættet) kommer på prøve. Gode ting at træne ekstra på hjemmefra kan derfor være at ro, svømme crawl, lave burpees, generelt at styrke mave og ryg, og hvis du også klemmer lidt sessions på enten balancebræt, longboard eller et almindeligt skateboard ind, er du virkelig godt på vej. Yoga er slet heller ikke dumt. En god surfer er både smidig og en balancens mester.

Villa med housekeeper

Nogle af de dejligste og smukkest indrettede villaer i Canggu, i og omkring Seminyak og nede på Bukit-halvøen kan du faktisk finde på Airbnb og til meget rimelige penge. Med sådan en villa følger som regel lidt personale, der gør rent, passer haven og laver morgenmad til gæsterne, ofte i form af bananpandekager – mmm …

La Points surfcamp i Balangan er også virkelig dejlig, den ligger dog lidt ude på landet, så tager du rundt på egen hånd herfra, skal du være OK med at køre på scooter. I modsat side af, hvad vi er vant til i Danmark!

Vil du kombinere din shoppe- og bytur i Seminyak med en lækker overnatning eller to er TS Suites og Chandra Villas begge dejlige omend i den luksuriøse ende.

Vil du helt væk fra hverdagen og omverdenen, kan det anbefales at tage et par (noget primitive) overnatninger i komplet fred og ro på et såkaldt homestay helt nede ved eller på stranden ved Bingin. De fleste af disse steder er ikke at finde på nettet, men bliver du sat af på parkeringspladsen ved Bingin, er det blot at gå mod stranden, og gå på jagt efter et sted at overnatte, der er masser af dem. Og så kan du ellers glæde dig til at vågne op til havudsigt næste dag.

Helsecaféer og frisk frugt

Du spiser fantastisk og billigt på Bali. Hvad end du prøver kræfter med det lokale køkken eller de australskinspirerede ‘health food’-caféer- og restauranter, får du velsmagende mad. Især nasi goreng (stegte ris med grøntsager og som regel et spejlæg) er et hit.

Ku De Ta i Seminyak tager gastronomien til nye højder med deres virkelig lækre fusionskøkken, men det koster så også en del mere end hos den lokale ‘warung’, som de traditionelle små spisesteder kaldes. Derudover skal du huske at spise al den herlige, eksotiske frugt og udnytte, at du er i et sandt mekka, hvad angår helsecaféer og restauranter. Min absolutte favorit er Shady Shack i Canggu, men det vrimler med sådanne steder. Shelter Café i Seminyak er også fantastisk.

A night out

Skal du rigtigt i byen, så er det værd at tage ind til Seminyak. Her kan du begynde på klassikeren Potato Head, og efterfølgende rykke videre på ‘Moët’ champagnebar (tvivler på, at Moët et Chandon er vidende om dens eksistens) for en helt unik oplevelse. Husk at besøge stedets toilet, der ligger indeni en butik med parykker og kostumer ovenpå. Finns Beach Club er også et mægtigt sted at nyde livet for en dag og feste om aftenen, og skal du give den gas på et gennemsvedt og proppet dansegulv, må du forbi Single Fin i Uluwatu.

Strandkjoler og skrædderkunst

Tag på shopping i Deus ex Machina i Canggu. Fantastisk butik med surfboards, tøj, accessories og tilhørende café samt et lille galleri. I Seminyak findes der virkelig mange gode butikker, hold især øje med australske Faithful the Brand, der laver lige akkurat det tøj, du gerne vil have på, når du rejser under varmere himmelstrøg. På Bali findes også tonsvis af dygtige skræddere og skomagere, og du kan få lavet stort set lige det, du drømmer om efter mål på blot en lille uges tid.

Betagende solnedgange

Balis bedste solnedgang får du på Single Fin i Uluwatu (over en eksotisk drink, naturligvis), til middag på bohemiske La Laguna (mellem Seminyak og Canggu) eller slet og ret direkte på stranden i Canggu med en kold Bintang (den lokale øl). Husk, at solen går forholdsvist tidligt ned på disse kanter.

Dos & don'ts

GÅ IKKE GLIP AF ...

... Minimum en frisk kokosnød per dag. De smukkeste, lyserøde solnedgange. Pink dragefrugt og smoothiebowls i lange baner, en snak eller to med en af de venlige balinesere, der som oftest har et ret fint, positivt og inspirerende livssyn. For slet ikke at tale om en tur ud i de frodige rismarker eller junglen.

HOLD DIG FRA ...

... Luwak coffee! Hver en balinesisk taxachauffør vil ellers gerne invitere dig forbi hans bekendte, der har en kaffebar, et såkaldt Luwak Koppi eller Bali Koppi. Luwaken er en art desmerdyr, der i denne forbindelse holdes i små bure og fodres med kaffebønner, der så får en særlig smag (når den har været ‘gennem’ dyret) og regnes for en delikatesse. Jeg regner det for dyrplageri og vil altså hellere lægge mine penge på andre typer af souvenirs. Det samme gælder delfinshows, dansende tigere og lignende! Er du vild med delfiner, så donér i stedet et beløb til Ric O’Barry’s Dolphin Project.

Anbefalet til dig