"Hjælp jeg er fanget i en midtvejskrise"

Foto: Getty Få hjælp og gode råd her.

"Hjælp jeg er fanget i en midtvejskrise"

Midtvejskrisen kommer ofte ud af det blå og tackler os bagfra, når vi er lige midt i livet. Vi bliver usikre på alt fra karriere til parforhold og føler, at vi mister os selv. Men hvorfor opstår krisen, og hvad kan vi selv gøre for at komme igennem den? Luise Thye-Østergaard er klar med hjælp og gode råd.

"Jeg havde aldrig troet, at det skulle ske for mig. Det sker jo kun for alle andre", siger Lise og ser nærmest skamfuldt på mig.

Hun er en kvinde i sin bedste alder, men udstråler ikke just selvsikkerhed og ro, som hun sidder her overfor mig en tirsdag formiddag.

"Jeg tror simpelthen, at jeg er blevet overmandet af en midtvejskrise", fortsætter hun. "Den er kommet ud af det blå, nærmest fra den ene dag til den anden. Jeg oplevede at have styr på det hele, og da min mand, som han altid gør, spurgte mig, om jeg ville med ud for at gå en tur, så kunne jeg ikke svare ham. Jeg blev pludselig i tvivl, og den tvivl fik mig til at stoppe op og indse, at jeg i mine bestræbelser på at være den gode mor, kollega og partner simpelthen har glemt mig selv."

"Hvor blev du af, mens du havde fokus på at være der for andre?" spørger jeg hende.

"Ja, hvor er jeg blevet af? Jeg ved det faktisk ikke, og jeg ved heller ikke, hvor jeg skal lede, for det er nærmest som om, jeg har glemt mig selv", svarer hun.

Læs også: 5 trin: Sådan tror du mere på dig selv

Krisen giver muligheder

Lise er ikke alene om pludseligt at stå med spørgsmålet: Hvor søren blev jeg af? Faktisk oplever de fleste mennesker, at de midtvejs i livet ikke kan finde sig selv. Årsagen er, at vi stræber efter at gøre alt det, der forventes af os; lave den gode mad, skabe den gode familie og det gode job.

Alt det, der ser godt ud på overfladen. Men i alle de bestræbelser ender mange af os med at være forvirrede over, hvor vi selv er i det hele. Og det rammer os særligt der halvvejs i livet. Men midtvejskrisen kan faktisk ende med at vise sig som en mulighed for at genfinde sig selv og måske endda skabe ny muligheder i sit liv.

Mulighederne opstår, når vi begynder at stille spørgsmål til den erfaring, vi har med os fra den første halvdel af det liv, vi allerede har levet. Hvad har været godt? Hvad har været mindre godt? Og hvad vil jeg gerne have mere af i den anden halvdel af mit liv?

Læs også: Miniguide til meditation: Find ro på et øjeblik

Væk minderne

Jeg fortæller Lise, at hun kan vende sin midtvejskrise til noget konstruktivt ved at se på den som en midtvejsevaluering og bruge den til at udvikle sig. Det giver mening for hende, og vi bliver enige om, at hun skal have hjemmearbejde.

Det vigtigste, hun skal, er, at hun skal sætte tid af til sig selv. Skabe oaser af mig-tid. Og så skal hun lægge sig i græsset og bare glo op i himlen. Det protesterer Lise imod og siger:

"Det giver ingen mening, Luise! Det kan jeg ikke – jeg kan da ikke bare ligge dér og lave ingenting!"

Jeg holder fast i, at det skal hun, for som jeg siger til hende:

"Når du ligger i græsset uden noget andet formål end tid til dig selv, hvor du bare ser op i himlen, så vil du opleve, at der vækkes barndomsminder. Minder der er vigtige for, at du kan genkalde dig, hvem du er, og hvad det er, der betyder noget for dig."

Modvilligt tager hun hjem, men allerede en uge efter sender hun mig en besked, hvor der står.

"Jeg har haft den mest fantastiske oplevelse i græsset. Godt nok tog det lang tid at give efter, men da jeg først overgav mig efter ca. 30 minutter, så kunne jeg pludselig genkalde mig, hvordan jeg som barn lå i græsset. Jeg blev fyldt af en barnlig glæde, som jeg ikke har oplevet længe, og den følelse skal jeg have meget mere af i anden halvdel af mit liv."

Midtvejskrisen

Den tyske filosof Carl Gustav Jung er formentlig den første, der har opdaget midtvejskrisen. Ifølge ham rammer den typisk i 35-40-årsalderen. Han kalder livets første fase for ego-fasen og sammenligner den med solen, der, når den når til midt på himlen, begynder at gå ned. Analogien er her, at egoet må vige midtvejs, og gør det ikke det, så indtræffer midtvejskrisen. En krise der består i, at vi midtvejs i livet stiller spørgsmål ved livet levet til dato. Her skaber vi muligheden for at revidere livet og åbne for vores ubevidste kvaliteter, der i Jungs analogi symboliserer månen. 

Dig og dit liv

3 eksperter: 
Daisy Løvendahl, Katrine Axholm og Luise Thye-Østergaard skriver på skift om virkelighedens dilemmaer i forhold til parforhold, selvudvikling og relationer. Med udgangspunkt i egne klienter beskriver de tre terapeuter problemstillinger, de fleste af os genkender – og guider os til løsninger, der virker.

Luise Thye-Østergaard

er EFT-behandler og EMCC-certificeret coach, forfatter og foredragsholder. Luise lever i en alternativ familieform kaldet Kærligheds- eksperimentet – en tilgang, som hun bruger i arbejdet med sine kunder. Læs mere på Luisethyeoestergaard.dk

Sådan går du fra krise til udvikling

 1. Skab et frirum
  I en travl hverdag glemmer mange kvinder at sætte tid af til sig selv. Vi gør det ikke af ond vilje, men fordi vi simpelthen ikke kan finde tid og overskud til at give os selv fri. Det skal der laves om på, for det er i vores frirum, at vi kan mærke os selv, hvem vi er, og hvad vi har behov for. Derfor skal du tage din kalender hver uge og lægge fra 30-60 minutter ind, som er 100 % dedikeret ”mig-tid”.
 2. Læg dig i græsset
  I de fleste voksnes øjne kan det lyde underligt – ja, nærmest grænseoverskridende – at skulle lægge sig i græsset, bare mærke jordens vibrationer, kigge op i himlen og betragte skyer, der driver forbi. Hvorfor? Fordi det er at lave absolut i-n-g-e-n-t-i-n-g. Og netop derfor skal du gøre det. Start med at gøre det i 5-10 minutter én gang om ugen, evt. i weekenden, og prøv efter en periode at skrue det op til ca. 30-45 minutter. Dette rum skaber plads til, at du kan mærke dig selv på en helt ny måde.
 3. Find dit indre barn
  Vi mennesker lever et helt liv i en søgning efter at finde ud af, hvem vi er, og hvad vi ønsker at skabe med os selv. I denne ydre rejse glemmer vi ofte vores indre barn. Derfor, når du ligger i græsset eller finder et roligt øjeblik, så luk øjnene, og se dig selv som lille for dit indre blik. Noter din alder, noter hvad du i det øjeblik som barn har behov for. Hvis barnet har behov for, at du trækker det ind til dig, så gør det, og fortæl, at du elsker det.
 4. Prøv noget nyt
  Rutiner er så lette at forholde sig til, tænker de fleste, samtidig med at vi med alderen udvikler en frygt for at prøve det nye og ukendte. Derfor opfordres du her til at kaste dig ud i noget nyt. Noget du måske som barn eller ung havde lyst til at prøve. Beslut dig for, hvad det er, du skal prøve, og prøv dig langsomt frem. Vid, at når du skal overvinde frygt, så handler det om, at du skal genudvikle tillid til dig selv og dine evner.
 5. Skriv en ønskeliste
  Du er nu klar til at prøve noget nyt. Du har mærket dig selv, og du har måske krammet dit indre barn. Nu er du klar til at skabe det liv, du ønsker dig fremadrettet. Derfor skal du skrive en ønskeliste med 10 realistiske ting, du ønsker dig i nærmeste fremtid, og fem ønsker, du netop nu ser som urealistiske. Men vid, at du ved at ændre dig vil opleve, at du åbner op for opfyldelse af ønsker, der i dit gamle jeg var urealistiske, men som nu pludselig bliver realistiske i dit nye jeg.
Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi, Interview og Parforhold