hvordan reagerer kroppen når du løber
SPONSORERET indhold

Det sker i kroppen, når du løber

Selvom du måske ikke er vild med at løbe, så kan det være, at du alligevel skal genoverveje det og investere i et par gode løbesko. For skal man tro eksperterne, så er der rigtigt mange gode og sunde grunde til at løbe en tur.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed og Susanne Knutzen Foto: Getty Images
26. apr. 2022 | Sundhed | ALT.dk

Løb bliver mere og mere populært blandt os danskere – og med god grund. Der er nemlig rigtigt mange helbredsmæssige fordele ved at løbe en tur. Foruden at løb bl.a. forebygger en lang række alvorlige sygdomme som hjertekarsygdom, kræft og diabetes, mindsker stressniveauet, forbedrer nattesøvnen og giver dig mere overskud i hverdagen, så har forskere også fundet ud af, at løb kan virke direkte livsforlængende.

LÆS OGSÅ: ”Løb er det rum, hvor jeg ikke forventer noget af mig selv”

Ifølge Østerbroundersøgelsen – en stor dansk undersøgelse, hvor forskere siden 1976 har fulgt mere end 20.000 danskeres livsstil og sygdomme, har man blandt meget andet fundet ud af, at mandlige løbere lever 6,2 år længere, mens kvindelige løbere forlænger deres liv med 5,6 år.

Her får du 5 tips til at få en god start på dit løbeeventyr:

1. Hav udstyret i orden
Løb kræver ikke meget udstyr, men et par gode løbesko er alfa omega for at undgå skader og bevare løbeglæden. De rigtige løbesko kan være med til at nedsætte belastningen på din krop. Det er især vigtigt med en god stødabsorbering, hvis du løber meget på hårdt underlag eller har lidt ekstra kilo på kroppen. Mange sports- og løbeudstyrsbutikker tilbyder løbestilsanalyser, som fortæller noget om din løbestil og hjælper med at finde løbesko, der passer lige præcis til dig og dine fødder.

2. Start langsomt
Start langsomt op og hav tålmodighed, så du ikke øger din distance eller intensitet for hurtigt. Hvis du er utrænet eller aldrig har løbet før, vil det være en god ide at starte med intervaller, hvor du skiftevis går og løber. 10 x 1 minuts intervaller med løb er lige så godt som 10 minuts løb uden pause, men til gengæld er det mere skånsomt. Som tommelfingerregel bør du maksimalt øge din distance med 10 pct. om ugen. Løb gerne 2-3 gange om ugen som start. For den mest skånsomme start kan du starte med 2 gange om ugen og supplere din træning med en god gåtur.

LÆS OGSÅ: Løbeguide: Sådan bliver du fan af løb på 8 dage

3. Sæt langsomt tempoet op
Efterhånden som du kommer godt i gang og din kondition forbedres, vil du mærke, at du ”har luft” til at løbe både længere og hurtigere. Det er dog vigtigt, at du ikke øger tempoet for meget, da en øget intensitet også øger belastningen på kroppen. Hold tempoet ved ”snakkegrænsen” og øg i starten hellere på distancen end på intensiteten/hastigheden.

4. Lyt til kroppen
For at undgå skader er det vigtigt, at du lytter til din egen krop. Hvis du begynder at få ømhed, smerter eller hævelse i forbindelse med dit løb, er det tegn på overbelastning. Hold derfor en pause og start roligt ud igen på et lavere niveau, end hvor du sluttede. Husk at restituere mellem dine løbeture. Det er her, hvor kroppen bygger sig stærk igen efter din træning.

5. Sæt realistiske mål
For ikke at miste motivationen er det vigtigt, at du sætter dig nogle realistiske mål - og gerne med små delmål undervejs. Det kan være med til at øge din motivation især de dage, hvor det regner eller er koldt - eller du bare ikke rigtigt gider. Det kan også være godt med en løbemakker, så I kan motivere hinanden og holde hinanden til ilden eller tilmelde sig forskellige kortere eller længere løb. Når I begge når jeres mål eller delmål, vil det føles endnu bedre at kunne fejre det med hinanden. Og måske sætte nye mål sammen!

LÆS OGSÅ: Lette løbeprogrammer: Bliv klar til 5, 10 eller 21 km

Anbefalet til dig